7 jel, amely cukorbetegségre utalhat


Szerző: Bátis Dorina
2012. szeptember 12. | Forrás:  50plusz.hu

Egyre több a cukorbeteg a felnőttek és a gyerekek körében is. Akinek van érintett családtagja, vagy észreveszi magán az itt felsorolt jeleket, jól teszi, ha kivizsgáltatja magát.

A vizsgálat során rendszerint a vércukorszintet mérik. Ha ez túl magasnak bizonyul, felmerül az 1-es vagy a 2-es típusú diabétesz gyanúja. Az életkor és a tünetek alapján állapítja meg az orvos, hogy melyik esettel állunk szemben, néha azonban endokrinológusra is szükség lehet a pontos diagnózis felállításához.

Túlsúly

Már 5-7 felesleges kiló is veszélyt jelenthet. Túlsúlyos gyermek esetében kérjük meg a gyermekorvost, vizsgálja ki őt, hiszen a 2-es típusú cukorbetegség a kicsiket is érintheti. Szakemberek szerint már 5-7 százalékos fogyással is jelentősen csökkenteni lehet a kockázatot.

Gyakori vizelési inger

Ha szervezet nem termel elegendő inzulint, a cukor bekerül a véráramba, és a vizelettel távozik. A sok vizelés miatt az érintett szomjasabb lesz, szája kiszárad, a szokásosnál jóval többet iszik.

Homályos látás

A magas vércukorszint következtében kicsapódik a glükóz a szemben, így elhomályosodik a látás. Ez is jellemző tünete mindkét típusú cukorbetegségnek.

Ok nélküli fogyás

Ez főleg az 1-es típusú diabétesz jele, de olykor a 2-es típusnál is előfordul. Amikor a szervezet nem termel inzulint, a sejtek nem tudnak feltöltődni energiával. Emellett a zsír is elkezd lebomlani, a fogyás tovább folytatódik.

Sötét gyűrű a nyak bőrén

A 2-es típusú cukorbetegség gyakori velejárója, hogy a test túl sok inzulint kezd kiválasztani, aminek a fokozottabb pigmenttermelés lehet a következménye, erről árulkodik a nyak ilyen elszíneződése.

Visszatérő gombás fertőzések

Ez is lehet úgy az 1-es, mint a 2-es típus tünete, mivel a glükóz felhalmozódása kedvez a gombák megtelepedésének. Jele lehet a viszkető hüvely és a sűrű gennyképződés. A kisgyerekek esetében gyakran pelenkakiütések, a kisfiúknál pedig húgycsőgyulladás képében jelentkeznek a tünetek.

45 évnél magasabb életkor

Mivel a 2-es típusú cukorbaj kockázata az életkor előrehaladtával növekszik, 45 év felett évente vizsgáltassa ki magát.


Szerző:Forrás:Megjelent:
Bátis Dorina50plusz.hu2012. szeptember 12.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

A tej élet, erő, egészség - és valóban?

Csontjaink egészsége szorosan kapcsolódik táplálkozásunk egészségéhez. Pozitívan és negatívan egyaránt hathatunk arra, elkerül vagy elér-e bennünket az oszteoporózis, milyen erősek lesznek csontjaink, könnyebben vagy nehezebben törnek-e el.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések