7+1 érdekes tény a cékláról

"Örömed legyen a cékla pirossága,/ Reményed a zeller zöld-szín koronája,/ Napjaid legyenek édes ízű kompót,/ Meg ne keserítse gyógyszertári kontó..." - írta Arany János egy köszöntő versében. Ő is tudta, hogy a cékla igazi gyógyszer...

1. A gyökeréért (is) szeretjük

A cékla – más néven céklarépa vagy vörösrépa – régóta ismert salátanövény, melynek jellemzően megvastagodott répatestét fogyasztjuk, bár egyre több helyen a levelét is feldolgozzák. Alfaja a spenótra emlékeztető mángold. Lehet fehér vagy sárga, de hazánkban a piros változata a legnépszerűbb.

2. Ne csak együk, igyuk is!

Már a görögök az tartották róla, hogy hűsíti a vért. A rómaiak lázcsillapító hatása miatt használták, Hippokratész a cékla levelét sebkötözésre ajánlotta i. e. 400-ban. A nyers céklalé sárgarépával keverve kitűnő májtisztító. Figyeljünk azonban az arányokra! A természetes gyógymódok kedvelői szerint 1 rész céklához adjunk 2 rész sárgarépát, mert így lesz a leghatékonyabb. Ha valaki másnapossággal küzd, ezt akkor is érdemes kipróbálni – természetes gyógyszer a macskajajra!

3. Mi a titka?

A céklában számtalan vitamin és ásványi anyag található. Sok káliumot tartalmaz, így az állóképességet is növeli. Ugyanakkor gazdag kalciumban, foszforban, nátriumban, kénben és az antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitaminokban. A népi gyógyászat vérképzőnek tartotta, de ma már tudjuk, hogy vastartalma nem jelentős, viszont a benne található nyomelemek könnyen felszívódnak a szervezetben.

4. Tisztítókúra-felelős

A céklalé enyhíti az influenzás tüneteket, elbánik a náthával, és a gyomorsavpanaszokat is csökkenti. Enyhe hashajtó hatása miatt tisztítókúrákhoz is kiváló.

5. Magyar kutató sikere...

1961-ben dr. Ferenczi Sándor felfedezte, hogy a cékla vörös festékanyaga, a betain tumorellenes hatású. A humánkísérleteken, kemoterápián átesett páciensek vérképe (amely a kezelések hatására romlik) jelentős javulást mutatott néhány hetes céklalékúra után.

6. Női varázsszer

A menstruációs zavarokkal küzdő vagy változókorba lépett nők számára napi két-három alkalommal ajánlott céklalevet fogyasztani, mivel segíti a sejtnövekedést, a sejtmag-regenerációt, aktiválja a vörösvértestképzést, támogatja a nyirokrendszer működését. Várandós anyáknak is hasznos, hiszen a gumó gazdag a magzat számára igen fontos folsavban.

7. Nemcsak savanyúság, desszert is lehet!

Bár a legtöbben cukros-ecetes lében eltett savanyúság formájában fogyasztjuk, a céklát nyers almával együtt lereszelve, citrommal, sóval, borssal ízesítve gyors délutáni desszertet készülhetünk belőle. Süthetjük süteménybe, lehet belőle leves: a cékla így is, úgy is finom.

+1 Szex előtt cékla!
A céklát afrodiziákumnak is tekintik, mert ásványi bórt tartalmaz, ami az emberi nemi hormonok termeléséért fele

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +16 °C
Minimum: +3 °C

A Nyugat-Dunántúlon döntően borult lesz az ég, másutt a kezdeti közepesen vagy erősen felhős időt követően délutántól borul be dél felől. Délelőtt csak a Nyugat- és Észak-Dunántúlon, késő délutántól, estétől dél felől egyre többfelé várható eső, zápor. Délen néhol zivatar is kialakulhat, az Alpokalja magasabb részein pedig havas eső, havazás is lehet. Az északi, északkeleti szelet sokfelé kísérik élénk, helyenként erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 21 fok között alakul, de a tartósan borongós Nyugat-Dunántúlon 10 fok alatti értékeket is mérhetnek. Késő este 6, 13 fok valószínű. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra