7+1 érdekes tény a cékláról


Szerző: Papp Noémi
2012. február 9. | Forrás:  Nők Lapja Egészség

"Örömed legyen a cékla pirossága,/ Reményed a zeller zöld-szín koronája,/ Napjaid legyenek édes ízű kompót,/ Meg ne keserítse gyógyszertári kontó..." - írta Arany János egy köszöntő versében. Ő is tudta, hogy a cékla igazi gyógyszer...

1. A gyökeréért (is) szeretjük
A cékla - más néven céklarépa vagy vörösrépa - régóta ismert salátanövény, melynek jellemzően megvastagodott répatestét fogyasztjuk, bár egyre több helyen a levelét is feldolgozzák. Alfaja a spenótra emlékeztető mángold. Lehet fehér vagy sárga, de hazánkban a piros változata a legnépszerűbb.

2. Ne csak együk, igyuk is!
Már a görögök az tartották róla, hogy hűsíti a vért. A rómaiak lázcsillapító hatása miatt használták, Hippokratész a cékla levelét sebkötözésre ajánlotta i. e. 400-ban. A nyers céklalé sárgarépával keverve kitűnő májtisztító. Figyeljünk azonban az arányokra! A természetes gyógymódok kedvelői szerint 1 rész céklához adjunk 2 rész sárgarépát, mert így lesz a leghatékonyabb. Ha valaki másnapossággal küzd, ezt akkor is érdemes kipróbálni - természetes gyógyszer a macskajajra!
3. Mi a titka?
A céklában számtalan vitamin és ásványi anyag található. Sok káliumot tartalmaz, így az állóképességet is növeli. Ugyanakkor gazdag kalciumban, foszforban, nátriumban, kénben és az antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitaminokban. A népi gyógyászat vérképzőnek tartotta, de ma már tudjuk, hogy vastartalma nem jelentős, viszont a benne található nyomelemek könnyen felszívódnak a szervezetben.

4. Tisztítókúra-felelős
A céklalé enyhíti az influenzás tüneteket, elbánik a náthával, és a gyomorsavpanaszokat is csökkenti. Enyhe hashajtó hatása miatt tisztítókúrákhoz is kiváló.
5. Magyar kutató sikere...
1961-ben dr. Ferenczi Sándor felfedezte, hogy a cékla vörös festékanyaga, a betain tumorellenes hatású. A humánkísérleteken, kemoterápián átesett páciensek vérképe (amely a kezelések hatására romlik) jelentős javulást mutatott néhány hetes céklalékúra után.

6. Női varázsszer
A menstruációs zavarokkal küzdő vagy változókorba lépett nők számára napi két-három alkalommal ajánlott céklalevet fogyasztani, mivel segíti a sejtnövekedést, a sejtmag-regenerációt, aktiválja a vörösvértestképzést, támogatja a nyirokrendszer működését. Várandós anyáknak is hasznos, hiszen a gumó gazdag a magzat számára igen fontos folsavban.
7. Nemcsak savanyúság, desszert is lehet!
Bár a legtöbben cukros-ecetes lében eltett savanyúság formájában fogyasztjuk, a céklát nyers almával együtt lereszelve, citrommal, sóval, borssal ízesítve gyors délutáni desszertet készülhetünk belőle. Süthetjük süteménybe, lehet belőle leves: a cékla így is, úgy is finom.

+1 Szex előtt cékla!
A céklát afrodiziákumnak is tekintik, mert ásványi bórt tartalmaz, ami az emberi nemi hormonok termeléséért fele

Szerző:Forrás:Megjelent:
Papp NoémiNők Lapja Egészség2012. február 9.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Öregedés: Örök Ifjúság?

Az emberiség ősidőktől fogva keresi azt a bizonyos "életelixírt", amelynek a segítségével, ha lehet, hosszú életen át maradhatna fiatal, tettre kész, egészségesen boldog. Az ember szeretne "fiatalon, szépen megöregedni", ha már a halált nem kerülheti el.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések