6 tipp - így igya meg a magáét

Észrevette, hogy ritkábban érez szomjúságot? Tekintse ezt intő jelnek! Időskorban sincs kevesebb folyadékra szüksége a szervezetnek, mint korábban. Itt az ideje tudatosan odafigyelni erre, mert később csak nehezebb lesz.

Az ajánlott folyadékbevitel nőknél napi 2 liter, férfiaknál 2,5 liter. Időskorban sem változik, de a szomjúságérzet csökkenésével, a fizikai képességek romlásával jelentősen megnő a kiszáradás veszélye. A krónikus dehidratáltság súlyos egészségügyi probléma, növeli az ájulások, húgyúti fertőzések és a vesekő kockázatát.

A javasolt mennyiség persze függ a környezeti tényezőktől és a fizikai aktivitás mértékétől is. Az ajánlott folyadékmennyiség 20-30 százaléka fedezhető a táplálékból, a többi pedig az elfogyasztott folyadékból. Ez a mennyiség időskorban sem változik lényegesen, de a kor előrehaladtával a szomjúságérzet csökken, 60 éves kor fölött sokan nem vesznek magukhoz annyi folyadékot, amennyire a szervezetüknek szüksége lenne.

Sok idős ember memóriája megromlik, így egyszerűen megfeledkeznek a folyadékbevitelről. Másokat az tart vissza az ivástól, hogy nehezen mozognak. Bizonyos gyógyszerek szedése is gátolhatja a szomjúságérzet kialakulását. A helyzetet súlyosbítja, hogy ezzel párhuzamosan csökken a vese folyadékmegtartó képessége, ezért a vizelettel több víz ürül ki a szervezetből, mint korábban. A csökkenő étvágy szintén alacsonyabb folyadékbevitelt eredményez, táplálék formájában sem kerül be már annyi víz a szervezetbe.

A krónikus dehidratáltság súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet: vesekőhöz, szájüregi betegségekhez, légzési nehézségekhez, csökkenő kognitív funkciókhoz és egyéb mentális problémákhoz. Már egy közepes mértékű kiszáradás is olyan kellemetlen, az idősek életét különösen megnehezítő tüneteket okozhat, mint az állandó székrekedés.

Ahogy idősebb lesz az ember, tudatosan ügyelnie kell tehát arra, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot vegyen magához.

- Ne feledkezzen el az ivásról. Igyon minden étkezés közben egy-két pohár folyadékot. Alkalmanként két étkezés között is.

- Tartson a közelben innivalót nappal és éjjel is, ne tántorítsa el az ivástól az, hogy meg kell miatta mozdulnia. Ha a szeme előtt van az ital, nehezebb elfeledkezni róla.

- Melegben a folyadékigény megnő, még inkább oda kell figyelni arra, hogy időről időre igyon, ha nem szomjas, akkor is.

- A tömény alkohol dehidratáltságot okoz, rendszeres fogyasztása időskorban még kevésbé javasolt.

- Változatos étrend megkönnyíti a folyadékpótlást.

- Több leves, zöldség és gyümölcs több folyadékot jelent.

Az Európai Hidratációs Intézet hírlevelében rendszeresen tesz közzé a folyadékbevitellel kapcsolatos hasznos információkat és kutatási eredményeket. Az Európai Hidratációs Intézet hazai szakmai partnere a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +10 °C
Minimum: +4 °C

Szakadozik a felhőzet, egyre kevesebb helyen eshet. A Dunántúlon az északnyugati, a délkeleti tájakon a délnyugati szelet élénk széllökések kísérik. Késő estére 4 és 10 fok közé hűl le a levegő. Napközben kettős fronthatás okozhat kellemetlen tüneteket az időjárásra érzékenyek körében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra