6 tipp, hogy egészségesebb legyen a szíve

Gyanútlanul megkérdezte az orvost, hogy akkor meddig is kell szedni ezt a gyógyszert, amit éppen most felírt. Ő felemelte a tekintetét a receptről, és talán csak egy tűnődő, röpke szünet után mondta azt, hogy "hát ezt most már valószínűleg élethosszig".

Mármint hogy értve? Mármint úgy értve, hogy élete végéig. Emlékezetes pillanat volt, mert felkészületlenül érte önt, annak ellenére is, hogy éppen akkor derült ki, hogy valami magas - és ezen nagyon meg is lepődött, mert valójában nem tapasztalta ennek a magasságnak semmi aggasztó jelét. Hogy mi magas, az már nem is lényeges. A koleszterin. A vérnyomás. A vércukor.

Még jól is járt, mert a dologra egy sima laborvizsgálat nyomán derült fény. Az orvos mondta, hogy ebben a korban ezt már évente meg kell csináltatni. Durvább üzenetet is kaphatott volna. Sokan vannak, akikhez infarktussal vagy szélütéssel érkezik az első figyelmeztetés, amit gyakran a második is követ. Jobb megelőzni. Az első és legfontosabb tanács már megvolt: szedni a gyógyszert. Nem elfelejteni, nem eltérni az orvosi előírástól. De önbecsapás azt hinni, hogy ezzel meg van oldva a helyzet: csak eddig volt érvényes, hogy egy ideig szedett valami orvosságot, jobban odafigyelt magára, jó esetben pihent is, aztán meggyógyult, és ment minden úgy, mint annak előtte.

Kezdje el most az alábbiakat, ha eddig nem tette, és ne hagyja abba:

  1. Foglalkozzon a testsúlyával. Minél magasabb a testtömegindexe, annál valószínűbb a magasvérnyomás-betegség és a cukorbetegség kialakulása.
  2. Táplálkozzon zsírszegényen, ne egyen koleszterinben gazdag ételeket, ellenben kerüljön a tányérra minél több vitaminokban és növényi rostokban gazdag fogás. A túlzott sófogyasztás egészségtelen.
  3. Vegye rá magát a rendszeres testmozgásra. Legalább sétáljon rendszeresen, háromszor egy héten, vagy keressen mást, amihez kedve lenne.
  4. A dohányfüst károsítja az ereket, megterheli a szívet. Ha eddig nem sikerült, most itt az alkalom, hogy leszokjon a dohányzásról. Ha ezt célként tűzi maga elé, és sikerül teljesítenie, minden oka meglesz arra, hogy büszke legyen magára.
  5. Az alkohol azért is veszélyes, mert viszonylag csekély mennyiség fölött egyértelműen károsítja a szívizmot, rongálja a májat, ezáltal csökken az agresszív LDL-koleszterin lebontása és a védő HDL-koleszterin termelése. Inkább ne igyon!
  6. Az összes tanács közül talán azt a legnehezebb megfogadni, hogy kerülje el a stresszt, mert ezt nem lehet egyszerre csak elhatározni, az erős akaraton kívül belátó türelem is kell hozzá.

Nézze meg a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát a Score-táblázat segítségével!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +2 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor. A nyugatias szelet élénk széllökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra