6 nagy tej mítosz

A tejjel kapcsolatban számos tévhit élhet bennünk, ez derült ki egy friss felmérés nyomán. Lássuk tehát fehéren-feketén, hogy mi a valóság mindabból, amit mindennapi italunkról hiszünk vagy gondolunk!

1. A nyers tej egészségesebb, mint a pasztörizált

A dietetikus szerint sokan azért ragaszkodnak a friss, házi tejhez, szemben a dobozos, boltban vásárolható változattal, mert úgy gondolják, az nem elég tápláló. A pasztörizálás során a folyadékot rövid időre magas hőmérsékletre melegítik fel, ez a tej tápanyagtartalmán alig változtat. Átlagosan mindössze 10 százalék vitamintartalom vész el, az ásványi anyagok mennyisége változatlan marad. A hőre érzékeny C-vitamin szintje egyébként sem számottevő néhány deci tejben. Ugyanakkor a hőkezelés segít kiiktatni olyan baktériumokat, melyek bizonyos mennyiségben veszélyesek lehetnek, például a Szalmonellát vagy az E. colit. Kisgyermekeknek, időseknek és azoknak, akiknek valamilyen oknál fogva legyengült az immunrendszerük, a szakértő nem javasolja a nyers tej fogyasztását. Ugyanígy, ha tejterméket, például joghurtot, túrót vagy krémsajtot esznek, érdemes odafigyelni rá, hogy az is pasztörizált tejből készüljön. "A friss, kimért tej minősége függhet a tehén egészségi állapotától és a feldolgozás körülményeitől, míg a pasztörizált tej biztonsága garantált" – teszi hozzá Czuppon Krisztina dietetikus.

2. A dobozos UHT tejben tartósítószer van

A Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy "tej", amely kizárólag tejet tartalmaz, beleértve mindazokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek eredetileg a tejben vannak. Előírás az is, hogy semmilyen más anyagot, tehát tartósítószert sem adhatnak hozzá - tájékoztat a szakértő. A GfK Piackutató Intézet felmérése alapján a legtöbb gyermekben is él az a tévhit, miszerint az UHT, vagyis ultrapasztőrözött tej azért marad olyan sokáig friss, mert valamilyen mesterséges tartósító anyagot adnak hozzá. Pedig a hónapokig tartó minőség titka a csomagolás. Ultrapasztörizálás során a tejet 2-3 másodpercre magas hőmérsékletre (135-137 C°-ra) hevítik, majd gyorsan lehűtik, és aszeptikus, azaz fertőző anyagoktól mentes környezetben aszeptikus csomagolásba töltik. Így semmilyen mikroorganizmus nem kerülhet bele. A speciális, hatrétegű kartoncsomagolás miatt a tej a felbontásig fénnyel és levegővel sem érintkezik, ezért nincs szükség tartósítószerre – magyarázza a dietetikus.

3. Mindenféle tejben lehet antibiotikum

A tehén antibiotikumos kezelése során az valóban beszivároghat a tejbe, ezért a gyógyszeren a gyártó minden esetben köteles feltüntetni, hogy mennyi a szer ürülési ideje. Ezen kívül Európai Uniós szabály írja elő a különböző hatóanyagok egységnyi tejben található, elfogadható maximális mennyiségét.

4. A tej hizlal

Csak akkor, ha túlzásba visszük fogyasztását. A hízásban lényegesen nagyobb mértékben szerepet játszik, ha zsíros, cukros ételeket eszünk, mintha megiszunk egy nap 2-3 dl tejet. Ugyanakkor jobb óvatosnak lenni: ha fogyókúrázunk, ne nyugtassuk meg magunkat azzal, hogy vacsora helyett egy nagy, félliteres tejturmixot iszunk. Annak kalóriatartalma ugyanis már számottevő lehet. A zsíros (3,8%-os) tej deciliterenként 60 kalóriát tartalmaz, míg ugyanilyen mennyiségben a félzsíros változat 30-at. Utóbbi egyenértékű egy közepes méretű alma energiaértékével.

5. A tejfogyasztás bizonyítottan segít megelőzni a csontritkulást

A tej kalciumpótló szerepéről még a szakmán belül is megoszlanak a vélemények. "Főként gyermekeknél elengedhetetlen a teljes értékű fehérje biztosításához, hiszen a fejlődő szervezet fehérjeigénye nagyobb. A fogzásban és a csontok megerősödésében is fontos szerepet játszik. Mivel jól beépül az izomzatba, sportolók számára is lényeges a tejfogyasztás" – véli Czuppon Krisztina. Ugyanakkor Dr. Mark Hegsted, a Harvard Egyetem egykori táplálkozástudósa azt állítja, hogy az állati eredetű fehérje gazdag kéntartalmú aminosavakban, ez pedig arra készteti a szervezetet, hogy kalciumot vonjon el a csontokból, majd a vizelettel eltávolítsa. A Harvardon több mint tíz évig vizsgáltak közel 87 000 nőt, és azt találták, nagyobb arányban szenvedtek csontritkulásban, és több csonttörésük is volt azoknak, akik naponta két vagy több pohár tejet ittak.

6. Akik laktózintoleranciában szenvednek, csak laktózmentes tejet fogyaszthatnak

A laktózintolerancia – vagyis amikor szervezetünk nem képes feldolgozni a tejcukrot – a magyar lakosság akár egyharmadát is érintheti. A pontos arány megállapítása azért nehézkes, mert sokan nem veszik komolyan az enyhe tüneteket: puffadás, hasmenés, hascsikarás, szélgörcs, és nem is fordulnak orvoshoz. Becslések szerint az ázsiai lakosságnak több mint 95, az afro-amerikaiaknak pedig 75 százaléka szenved laktózintoleranciában, míg Európában az arány régiófüggő: nagyjából 5 és 70 százalék közötti. Míg egyesek kisebb dózisra is érzékenyen reagálnak, másoknak csak nagyobb mennyiségű tejtől, tejszíntől vagy tejföltől jelentkeznek a tünetek. A laktózszegény étrendben a laktózmentes tejen kívül fogyaszthatóak egyes sajtfélék, a joghurt és a kefir is.

Az írás megjelent a Nők Lapja Egészség októberi számában.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +10 °C
Minimum: +4 °C

Borult lesz az ég, majd előbb a Tiszántúlon, késő délután már a Dunántúlon is szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. Egyre inkább az északi tájakra korlátozódik a tartós eső, de délebbre kialakulhatnak záporok, a Tiszántúlon zivatar is előfordulhat. A Dunántúlon az északnyugati, a délkeleti tájakon a délnyugati szelet néhol erős széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 13 és 17 fok között alakul. Késő estére 4 és 10 fok közé hűl le a levegő. Napközben kettős fronthatás okozhat kellemetlen tüneteket az időjárásra érzékenyek körében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra