6 lépés - távolabb az öregségtől


Szerző: Tasnádi Bori
2013. június 19. | Forrás:  50plusz.hu

A sejtek szintjén zajló öregedési folyamatot megállítani ugyan nem lehet, de az ember nagyon sokat tehet azért, hogy egészséges, friss maradjon! Önámítás, ha nem veszi tudomásul az idő múlását, de beletörődnie nem muszáj.

Kezdjen valami újba!

Válasszon olyasmit, amire régóta vágyott, vagy éppen olyat, amiről azt gondolta, biztosan nem önnek való: hátha mégis! Jóga? Sminktanfolyam? Nyelvtanulás? Szabás-varrás? Az a lényeg, hogy olyasmibe kezdjen, ami örömet szerez és hasznos, például azért, mert megnyugtat és erősít, vagy azért, mert gyönyörködtet.

Sportoljon!

A testi-lelki jó érzés érdekében szükséges a mozgás. Ne szenvedésnek tekintse, hanem kikapcsolódásnak. Ne teljen el úgy nap, hogy nem tölt valamennyi időt testmozgással, akár több részletben is. Mondjon le néha az autózásról, ha a párjával mindennap sétálnak, hétvégén kirándulnak, az nem kerül sokba, és még jókat is lehet beszélgetni közben. Séta közben rendezheti a gondolatait, levezetheti fölös energiáit, diktálhatja magának a megfelelő tempót. Ezt egészítse ki minden reggel vagy este 15-20 perc intenzív tornával, amely a problémás testrészekre összpontosít. Ha ehhez még hozzácsapja az úszást, biciklizést, biztos lehet abban, hogy nem marad el a látványos és érezhető eredmény.

Táplálkozzon másképp!

Evési szokásain észrevétlenül is sokat változtat az ember az életkor előre haladtával. Ha tudatosan is ügyel arra, hogy egészségesen egyen és ne többet a szükségesnél, akkor az eredmény nem marad el! Szépen, lassan olvadnak le a hirtelen felszedett fölös kilók, amelyek a közhiedelemmel ellentétben nem kizárólag a klimaxszal, hanem főként az egészségtelen táplálkozással és az indokolatlanul sok evéssel függnek össze. Az igaz, hogy könnyebben meghízik, mint húszévesen, de sokat árt magának, ha a korára hivatkozva semmin sem változtat.

Olvasson, nézzen mást, mint amit szokott!

A régi rutinokkal egy idő után egy helyben topog az ember. Nézze meg, mint olvasnak a gyerekei, a kollégái, kérdezze meg őket, mit szeretnek és miért! Egészen biztos, hogy kellemes meglepetések fogják érni, ha kitágítja horizontját, és sok új impulzust kap. Egy jó könyv vagy film sokat segíthet abban, hogy kibillenjen az egykedvű belenyugvásból vagy a depresszióból. És nincs kedve esetleg eredetiben olvasni kedvenceit?

Törődjön a külsejével!

Öltözködjön csinosan, használjon jó minőségű kozmetikumokat, például nagyon fontos a minőségi sampon és hajápolás. A táplálkozásban a mennyiség helyett minőség eleve mérsékli a hajhullást, a megfelelő termékek pedig a legkisebb mértékűre csökkentik a fejbőrbe jutó káros anyagokat. Hetente két alkalommal szánjon öt-tíz percet egy alapos fejbőrmasszázsra olyan, növényi hatóanyagokat tartalmazó készítménnyel, amelyet fodrásza ajánl.

Ápolja a kapcsolatait!

Legfőképpen persze a párjával! Lehet, hogy néha úgy tűnik a mindennapos taposómalomban, hogy egyedül sokkal könnyebb lenne, de valójában nem így van. Nem elég az esetleg évtizedes rutinra hagyatkozni, keresse meg a problémák okát, és abba se nyugodjon bele, ami látszólag megváltoztathatatlan. Ha ötlete sincs, merre lépjen, kezdje azzal, hogy minden héten csinálnak valami programot szigorúan kettesben. Elmehetnek úszni, kávézni, moziba, színházba, koncertre, kirándulni. A barátnőkről, kollégákról se feledkezzen el!

Szerző:Forrás:Megjelent:
Tasnádi Bori50plusz.hu2013. június 19.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

70 éves kisgyerekek - egyre többen lesznek?

Az Alzheimer-kór rendkívül alattomosan, lopakodva jön. Aki szenvedő alanyává válik, az kezdetben azt veszi észre, hogy egyre feledékenyebb, romlik a memóriája. Később a gyanakvását teljesen eloszlatja a terjedő betegség.

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tippek:

Szabaduljon meg túlsúlyától - a kiindulási testsúly 10 %-ának leadásával vércukorszintje akár a felére is csökkenhet!

50plusz.hu Fórum

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések