6 lépés - távolabb az öregségtől

A sejtek szintjén zajló öregedési folyamatot megállítani ugyan nem lehet, de az ember nagyon sokat tehet azért, hogy egészséges, friss maradjon! Önámítás, ha nem veszi tudomásul az idő múlását, de beletörődnie nem muszáj.

Kezdjen valami újba!

Válasszon olyasmit, amire régóta vágyott, vagy éppen olyat, amiről azt gondolta, biztosan nem önnek való: hátha mégis! Jóga? Sminktanfolyam? Nyelvtanulás? Szabás-varrás? Az a lényeg, hogy olyasmibe kezdjen, ami örömet szerez és hasznos, például azért, mert megnyugtat és erősít, vagy azért, mert gyönyörködtet.

Sportoljon!

A testi-lelki jó érzés érdekében szükséges a mozgás. Ne szenvedésnek tekintse, hanem kikapcsolódásnak. Ne teljen el úgy nap, hogy nem tölt valamennyi időt testmozgással, akár több részletben is. Mondjon le néha az autózásról, ha a párjával mindennap sétálnak, hétvégén kirándulnak, az nem kerül sokba, és még jókat is lehet beszélgetni közben. Séta közben rendezheti a gondolatait, levezetheti fölös energiáit, diktálhatja magának a megfelelő tempót. Ezt egészítse ki minden reggel vagy este 15-20 perc intenzív tornával, amely a problémás testrészekre összpontosít. Ha ehhez még hozzácsapja az úszást, biciklizést, biztos lehet abban, hogy nem marad el a látványos és érezhető eredmény.

Táplálkozzon másképp!

Evési szokásain észrevétlenül is sokat változtat az ember az életkor előre haladtával. Ha tudatosan is ügyel arra, hogy egészségesen egyen és ne többet a szükségesnél, akkor az eredmény nem marad el! Szépen, lassan olvadnak le a hirtelen felszedett fölös kilók, amelyek a közhiedelemmel ellentétben nem kizárólag a klimaxszal, hanem főként az egészségtelen táplálkozással és az indokolatlanul sok evéssel függnek össze. Az igaz, hogy könnyebben meghízik, mint húszévesen, de sokat árt magának, ha a korára hivatkozva semmin sem változtat.

Olvasson, nézzen mást, mint amit szokott!

A régi rutinokkal egy idő után egy helyben topog az ember. Nézze meg, mint olvasnak a gyerekei, a kollégái, kérdezze meg őket, mit szeretnek és miért! Egészen biztos, hogy kellemes meglepetések fogják érni, ha kitágítja horizontját, és sok új impulzust kap. Egy jó könyv vagy film sokat segíthet abban, hogy kibillenjen az egykedvű belenyugvásból vagy a depresszióból. És nincs kedve esetleg eredetiben olvasni kedvenceit?

Törődjön a külsejével!

Öltözködjön csinosan, használjon jó minőségű kozmetikumokat, például nagyon fontos a minőségi sampon és hajápolás. A táplálkozásban a mennyiség helyett minőség eleve mérsékli a hajhullást, a megfelelő termékek pedig a legkisebb mértékűre csökkentik a fejbőrbe jutó káros anyagokat. Hetente két alkalommal szánjon öt-tíz percet egy alapos fejbőrmasszázsra olyan, növényi hatóanyagokat tartalmazó készítménnyel, amelyet fodrásza ajánl.

Ápolja a kapcsolatait!

Legfőképpen persze a párjával! Lehet, hogy néha úgy tűnik a mindennapos taposómalomban, hogy egyedül sokkal könnyebb lenne, de valójában nem így van. Nem elég az esetleg évtizedes rutinra hagyatkozni, keresse meg a problémák okát, és abba se nyugodjon bele, ami látszólag megváltoztathatatlan. Ha ötlete sincs, merre lépjen, kezdje azzal, hogy minden héten csinálnak valami programot szigorúan kettesben. Elmehetnek úszni, kávézni, moziba, színházba, koncertre, kirándulni. A barátnőkről, kollégákról se feledkezzen el!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +11 °C
Minimum: +5 °C

Nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet. Napközben egyre inkább az ország északi, északnyugati felére korlátozódik az eső, míg az Alföldön zivatarok is lehetnek. Többfelé megerősödik a nyugatias szél, zivatar környezetében akár viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul. Késő estére 4 és 10 fok közé hűl le a levegő. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra