6 közönséges házi méreg


Szerző: Boiti András
2012. december 4. | Forrás:  50plusz.hu

Vannak olyan anyagok, amelyekkel szinte mindennap találkozunk, érintkezünk, megszoktuk a használatukat, jelenlétüket, és nem is sejtjük, hogy veszélyeztetik az egészségünket, szennyezhetik a környezetünket.

Veszedelmek között élünk! A kényelmünk, a minket körülvevő tisztaság nem teremthető meg veszélytelen eszközökkel, de erre inkább nem gondolunk, vagy legalábbis nem veszünk róla tudomást, pedig ezek a szerek és anyagok ránk nézvést is fenyegetést jelenthetnek. Vessünk csak egy futó pillantást közvetlen környezetünkre!

Formaldehid

Előfordul szigetelőanyagokban, ragasztókban, festékekben, de samponokban és csomagolóanyagokban is. A vegytisztított ruhából és a cigarettafüstből is a levegőbe kerülhet ez a színtelen, szúrós szagú gáz. A szmognak is egyik összetevője. Mérgező és rákkeltő hatású, bántja a szemet, az orr, a légutak nyálkahártyáját, fejfájást és asztmarohamot okozhat.

Foszfátok, szulfátok

A mosó- és a mosogatószerekben fordulnak elő, beleértve a mosogatógéphez használt tablettákat is. Több mint húsz éve 50 százalékról 20 százalékra csökkentették e szerek megengedett foszfáttartalmát, de még ez is igen sok. Használatukkor mérgező gázok szabadulhatnak fel, és jelentősen megterhelik az élővizeket, elősegítik bennük az algák elszaporodását.

Vízlágyítók

Ugyancsak a mosáshoz, mosogatáshoz használt szerekben találhatók, a habosodást, zsíreltávolítást segítik elő. Élővízbe kerülve még veszélyesebbek, mint az előbbiek, nagyon nehezen bomlanak le, viszont a víz felszínén vékony rétegben szétterülve akadályozzák az élővíz lélegzését, oxigénfelvételét.

Ftalátok

Más néven ftálsavak. A PVC lágyítására használják ezeket a szerves vegyületeket. Megtalálhatók élelmiszerekben, flakonokban, ruhákban és műszaki cikkekben egyaránt, de még gyermekjátékokban is. Lassú, de hosszú ideig tartó párolgással felszabadulva a levegőbe kerülnek, gyakorlatilag minden ember vérében, a hazai élővizekben és a házi porban is kimutatható a ftalátszennyezés. Az ember szaporodási képességét, illetve a gyermek fejlődését kedvezőtlenül befolyásoló hatásuk miatt az EU korlátozza a ftalátok felhasználását.

Radon

Ez a természetben előforduló radioaktív gáz szagtalan és színtelen. Az uránium és a tórium bomlásterméke, amelyek is a gránitban, az agyagban és a palában fordulnak elő. Ezeket mint építési anyagokat ismerjük. A falakból folyamatosan felszabaduló radon gáz koncentrációja megemelkedhet a rosszul vagy ritkán szellőzetett helyiségek levegőjében, és a tartósan magas sugárdózis akár tüdőrákhoz is vezethet.

Szén-monoxid

Ennek a színtelen és szagtalan, nagyon mérgező gáznak a sűrűsége a levegőével csaknem azonos, ezért jól elkeveredik benne, ha például nem szelel jól a kémény, és így a huzat nem viszi ki. A szénvegyületek tökéletlen égése során keletkezik. Mérgező hatása azzal magyarázható, hogy a vér hemoglobinjában található vassal stabil komplexet, szén-monoxid-hemoglobint képez, ezzel akadályozza a szervezet oxigénfelvételét és oxigénellátását. Kétszázötvenszer nagyobb affinitással kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén, ezért már nagyon kevés is elég belőle a súlyos, életveszélyes mérgezéshez.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Boiti András50plusz.hu2012. december 4.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Féltucatnyi hatékony módszer csontritkulás ellen

Tudja-e Ön, hogy kezelik a csontritkulást? Ha még nem, akkor azért ajánljuk figyelmébe következő cikkünket. Ám ha netán közelebbről is van tapasztalata valamelyik terápiával, akkor is talál hasznos információkat a következő sorokban!

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések