6 kérdés - ki vegyen állampapírt?


Szerző: Nádasi Tibor
2012. március 14. | Forrás:  50plusz.hu

Az államháztartás finanszírozására kibocsátott értékpapírok, az állampapírok a világon mindenhol a biztonságos befektetés jelképei, a befektetett tőke és a kamat visszafizetéséért az állam garanciát vállal.

Az állampapír azoknak való, akik nem akarnak jelentősebb kockázatot vállalni, vagy akik nem akarnak bonyolultabb befektetésekkel foglalkozni.

1. Mennyire biztonságos befektetés az állampapír?

Az állami garancia miatt a kockázat igen csekély, egyedül annak kell bizonyos hozamkockázattal számot vetnie, aki nem akarja a futamidő végéig megtartani az értékpapírt. Ez a rizikó az állampapír aktuális piaci értékének változásából adódik, és annyit jelent, hogy lejárat előtti eladás esetén nem biztosan éri el az előzetesen elvárt hozamot. Aki lejáratig megtartja a papírt, az bizton számíthat az előre kalkulált hozamra.

2. Milyen futamidőre lehet állampapírokat venni?

Vannak egy évnél rövidebb futamidejű, úgynevezett rövid lejáratú állampapírok: ilyen a kamatozó kincstárjegy és a diszkont kincstárjegy. A közép- és hosszú lejáratú állampapírok futamideje több mint egy év: ilyenek pl. az államkötvények.

3. Hogy kamatozik a diszkont kincstárjegy?

Ezt az értékpapírt azért nevezik így, mert diszkont, azaz névértékük alatti áron (például 95%-on) lehet megvásárolni őket, és lejáratkor a névérték (100%) kerül kifizetésre. A kettő közötti különbség a befektető nyeresége. A diszkont kincstárjegyen kívül hosszabb lejáratú kötvényeket is szoktak ilyen konstrukcióban kibocsátani.

4. Hogyan kamatoznak a fix kamatozású állampapírok?

A fix kamatozású állampapírok előre rögzített mértékű kamatot fizetnek a befektetőknek. Ebbe a csoportba a rögzített kamatozású államkötvények és az egyéves lejáratú kamatozó kincstárjegyek tartoznak.

5. Hogyan kamatoznak a változó kamatozású állampapírok?

A változó kamatozású állampapírok futamideje során időről időre változik a kamat mértéke, előre meghatározott feltételek szerint. Az előre meghatározottság általában nem azt jelenti, hogy konkrétan, számszerűen meghatározzák a kamatfeltételeket, hanem azt az eljárást rögzítik, mely meghatározza a későbbi kamatozás módját.

6. Hol lehet hozzájutni állampapírokhoz?

A lakossági ügyfelek a forgalomban lévő állampapírokat a nagyobb bankoknál és a Magyar Államkincstár fiókhálózatában érhetik el. Ezeket a megvásárolt értékpapírokat az e célból névre szólóan megnyitott és vezetett értékpapír-letéti számlán tartják nyilván. A forgalomban lévő állampapírokkal a kereskedés folyamatos, napi áron bármikor el lehet adni, és a piacon felkínált mennyiség erejéig meg is lehet venni őket.
Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu,
www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Szerző:Forrás:Megjelent:
Nádasi Tibor50plusz.hu2012. március 14.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Lélek

Meddig élnek a magyarok?

Amikor a mai ember a tudomány diadalmas eredményei alapján merész terveket sző a halhatatlanságról, felteszi a kérdést: hosszú öregedés vagy örök ifjúság? A világ lakossága és ezen belül a magyarok is öregszenek, így különösen időszerű a kérdés.

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések