6 kérdés - az önkéntes nyugdíjpénztárakról


Szerző: Nádasi Tibor
2011. december 16. | Forrás:  50plusz.hu

A kötelező magánnyugdíj-pénztárakkal a nyugdíjrendszer egyik pillére ugyan kidőlt az év elején, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne szükség öngondoskodásra, ne kellene kinek-kinek felkészülnie anyagi értelemben is a nyugdíjas évekre.

Ami az év elején történt, az csak a kötelező magánnyugdíj-pénztári tagságot érintette, ami így már egyáltalán nem kötelező, sőt. E pénztárak tagjai - hacsak egyénileg erről másként nem döntöttek - "vissza lettek léptetve" az állami rendszerbe. Ettől függetlenül azonban eddig is léteztek, és változatlanul léteznek az önkéntes nyugdíjpénztárak.

1. Mégis van tehát öngondoskodáson alapuló nyugdíjhányad?

Az önkéntes nyugdíjpénztárak olyan, külön törvényben szabályozott önszerveződő intézmények, amelyek azt a cél szolgálják, hogy tagjaik az öngondoskodás jegyében aktív éveik alatt szerzett jövedelmükből biztonságos és hatékony módon előtakarékoskodjanak nyugdíjas éveikre, hosszabb időn át rendszeresen megtakarítva kisebb, akár havi néhány ezer forintos összeget, ezzel is hozzájárulva nyugdíjas éveik anyagi biztonságához. Ezekbe a pénztárakba nevüknek megfelelően mindig is önkéntes volt a belépés.

2. Mikor érdemes belépni egy önkéntes nyugdíjpénztárba?

Mivel hosszú távra szól a konstrukció, annál előnyösebb, minél hosszabb időt töltünk benne, tehát minél hamarabb érdemes belépni. De erről majd később. Most az a tanácsunk, hogy decemberben a legjobb belépni.

3. Miért éppen decemberben?

Azért, mert adó-visszatérítés jár az adott évben az önkéntes nyugdíjpénztárba befizetett összeg után. A teljes befizetett összeg 20 százaléka, de legfeljebb 100 ezer forint. Ezt akkor tudja tehát maximálisan kihasználni, ha félmilliót fizetett be ebben az évben. Ezt megteheti akár december utolsó banki munkanapján is, miután ezt az összeget - tegyük fel - szép hasznot hajtó befektetésre használta már egész esztendőben.

4. Tényleg magára vállalhatja a munkáltató a befizetést?

Igen, számos munkáltató a béren kívüli, cafetéria juttatások körében választható lehetőségként kínálja fel, hogy munkavállalója az önkéntes nyugdíjpénztári számlára kérje a megállapított összeget.

5. Mikor és ki juthat hozzá a számlán felgyűlt pénzhez?

Az önkéntes nyugdíjpénztárak legalább 10 éves tagsági viszonyt - ha úgy tetszik: várakozási időt - követően fizetnek, illetve a nyugdíjkorhatár elérésével nyújtanak szolgáltatást tagjaiknak vagy azok közeli hozzátartozójának. Ha valaki teljes egészében ki akarja aknázni a konstrukcióban rejlő lehetőségeket, annak húsz évnél hamarabb nem szabad kivennie a befizetett pénzből, addigra válik az teljes mértékben adó- és járulékmentessé, azt követően, hogy tízéves tagság fölött évről évre megengedőbb feltételeket kínál a korábbiakhoz képest.

6. Mit kell megfontolni, mielőtt számlát nyitna?

Ez hosszú távra vállalt elkötelezettség. Mint minden ilyen esetben, fontos, hogy a lehető legalaposabban mérje fel a lehetőségeit és kilátásait, hiszen még így is marad kiszámíthatatlan kockázat: megtakarítása értékpapírokban fekszik, rossz esetben tehát értéke nemcsak növekedhet, hanem csökkenhet is.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu,
www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Szerző:Forrás:Megjelent:
Nádasi Tibor50plusz.hu2011. december 16.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Emlő-szűrőprogram

A szervezett szűrőprogramok már sok országban működnek. A szűrés történhet önkéntes és behívásos módon. Előző esetben jelentkezés alapján, utóbbiban - a tüdőszűréshez hasonlóan - levelet kap a páciens, amelyben a vizsgálat helyét és időpontját jelzik.

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A szájhigiéniának is van köze a szívinfarktushoz. A fogszuvasodás közvetetten gyengíti az immunrendszert, és árt az artériáknak, a szívinfarktus kialakulásában is lehet szerepe. A rendszeres fogmosás mellett a fogselyem használata is ajánlott.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések