6 kérdés - az egészségpénztárakról


Szerző: Nádasi Tibor
2011. december 23. | Forrás:  50plusz.hu

Csak egészség legyen, az a legfontosabb - tartja a mondás. Akkor pedig az egészség karácsonyi ajándékként is igencsak értékes. Nem beszélve arról, hogy adóoptimalizálási lehetőség is kapcsolódik hozzá.

Adókedvezmény jár az egyéni befizetések után az egészségpénztári tagoknak is, akárcsak a már korábban tárgyalt NYESZ, illetve az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében. Ugyanúgy az éves befizetés 20 százaléka, de legfeljebb százezer forint lehet az adó-visszatérítés, mint ahogy az említetteknél már ismertettük, tehát félmilliós éves befizetés esetén lehet maximálisan kihasználni a lehetőséget. Az adó-visszatérítés itt is a pénztári számlánkra érkezik.

1. Mire való egy egészségpénztár?
Különbség viszont az említett két példához képest, hogy egészségpénztári megtakarításainkat szinte azonnal el is költhetjük azokra az egészség védelmét célzó, de a társadalombiztosítás által nem vagy csak részben támogatott kiegészítő szolgáltatásokra, amelyeket az egészségpénztár kínál tagjainak. Ezen kívül arra is alkalmas az egészségpénztár, hogy fel tudjunk készülni váratlanul jelentkező egészségügyi kiadások bizonyos mértékű fedezésére.

2. Hogyan működik, mik a tagság feltételei?
Az egészségpénztárba önkéntes a belépés, a tagok havonta rendszeresen tagdíjat fizetnek. Ennek minimális mértékét a pénztár határozza meg, általában egy-két ezer forint a havi tagdíj. A befizetéseket névre szóló egyéni számlán tartja nyilván a pénztár, és természetesen ugyanott jegyzi a kifizetéseket is. A pénz az egészség megőrzését szolgáló szolgáltatásokra, termékekre költhető el, ezek kínálata pénztártól függ.
3. Mikor és ki juthat hozzá a számlán felgyűlt pénzhez?
Az egyéni számláján lévő összeg erejéig bármikor és folyamatosan igénybe veheti a pénztártag ezeket a kiegészítő egészségbiztosítási és életmódjavító szolgáltatásokat, akár azonnal a belépést követően is.

4. Milyen előnyökkel jár még?
Az egészségpénztár megtakarításra is alkalmas, az el nem költött befizetéseket biztonságos eszközökbe fekteti, ez hozamot eredményez. A korábban említettek mellett előnyt jelenthet, hogy a munkáltató magára vállalhatja, hogy a tagdíjat részben vagy egészben befizeti a pénztártag helyett, sőt további támogatást is adhat. Ugyancsak előny, hogy a pénztártag közeli családtagjai is igénybe vehetik a pénztárral szerződött szolgáltatók szolgáltatásait.
5. Milyen szolgáltatásokat vehetünk igénybe?
A konkrét szolgáltatások természetesen mások és mások, attól függően, hogy az adott egészségpénztár mely szolgáltatókkal szerződött, és mire. Kiegészítő egészségbiztosítási szolgáltatásként szóba jöhet például otthongondozás, gyógytorna, gyógyfürdő, gyógyüdülés, gyógyszer és gyógyászati segédeszköz vásárlásának támogatása, hátramaradottak segélyezése és pénzbeli kiegészítő biztosítás. Életmódjavító egészségpénztári szolgáltatás lehet például természetgyógyászati szolgáltatás, rekreációs üdülés, sporteszköz vásárlásának támogatása.

6. Mit kell megfontolni, amikor választ az egészségpénztárak közül?
Természetesen ebben az esetben is fel kell mérni lehetőségeinket, csak akkora terhet szabad vállalni, hogy az nagy valószínűséggel hosszú távon se okozzon gondot. Az egészségpénztárak esetében különösen érdemes alaposan végiggondolni, mire is van leginkább szükségünk, mire és hogyan szeretnénk felhasználni az ott gyűjtött pénzt. Így tudjuk az igazán sokszínű kínálatból valóban a nekünk leginkább megfelelőt kiválasztani.
Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu,
www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Szerző:Forrás:Megjelent:
Nádasi Tibor50plusz.hu2011. december 23.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Lélek

Sohase mondd, hogy vége, merj újra szeretni!

Bárkinek alakulhat úgy az élete, hogy betegség, haláleset, válás, szakítás, tartós kiküldetés, stb. miatt hosszabb ideig nincs szexuális kapcsolata. "Kiesve a gyakorlatból", kell-e félnünk az újrakezdéstől?

tovább

50plusz.hu Fórum

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések