6 kérdés - arról, hogy miért érdemes kiváltani a Start Extra-kártyát


Szerző: Nádasi Tibor
2011. augusztus 19. | Forrás:  HáziPatika.com

A történelemkönyvünkben volt egy korabeli fénykép arról, ahogy láthatóan polgári öltözetű férfiak utcát sepertek, vagy havat lapátoltak? - már nem emlékszem, és nincs is kedvem utána nézni. A világgazdasági válságról szólt a lecke. A múlt századiról.

sorozat:8
Meg lehet hallgatni persze az okos tanácsokat, hogy ne törjön össze az ember, őrizze a tartását, hiszen nem arról van itt szó, hogy az ő emberi értéke lenne egyszer csak kétségbe vonva, vagy a munkával töltött eddigi élete, mondjuk: élete nagyobbik fele, amiről azt gondolta, hogy hasznosan és értékesen töltötte el eddig. A kis hajszálrepedések mégis ott futnak már a lelkén, ahogy a munkaügyi kirendeltség lépcsőjén szorong reggel. Azért a lépcsőn, mert csak fél órával a reggeli nyitás előtt érkezett, és fenn a folyosón már nincs hely, annyi sorstárs áll előtte, mellette és lassan mögötte is... Majd éppen ő kellene, így ötven fölött.
Szóval nincs okos tanács. Legfeljebb praktikus. Talán könnyebb lesz így, talán érdemes megfogadni.

1. Kiknek ajánlható a Start Extra-kártya, kik juthatnak hozzá?

Annak lehet például ilyen kártyája, aki elmúlt 50 éves, és legalább egy évet álláskeresőként töltött el az elmúlt másfél évből. Vagy kortól függetlenül annak, aki ugyanebbe a helyzetbe került, és legfeljebb alapfokú végzettsége van. Vagy akit álláskeresőként tart nyilván a munkaügyi központ, és rendelkezésre állási támogatásban részesül.

2. Milyen támogatást ígér a Start Extra-kártya?

Azért érdemes kiváltani a Start Extra-kártyát, mert akinek ilyen kártyája van, azt a munkaadó járadékkedvezménnyel foglalkoztathatja. Vagyis támogatás ösztönzi a munkáltatót arra, hogy azt vegye föl, aki Start Extra-kártyával jelentkezik. A támogatás a program alanyainak személyéhez kötődő, két éves időtartamú, alanyi jogon járó járulékkedvezmény, amely azt a munkáltatót illeti meg, aki a jogosult személyt foglalkoztatja. Feltéve, hogy ez a foglalkoztatás eléri a napi négy órát, és legalább az évi 30 napot. Fontos, hogy ehhez már a munkába lépés előtt meg kell lennie a Start Extra- kártyának, vagy a kártyát helyettesítő igazolásnak. A kártya igényléséhez szükséges, hogy a regionális munkaügyi központ vagy kirendeltsége igazolást adjon a tartós munkanélküliségről. Emellett ott nyilván eligazítást és segítséget is adnak a kártya kiváltásával kapcsolatban annak, aki kéri.

3. Milyen adatokat kell tartalmaznia?

A kártyán szerepel a kártya tulajdonosának neve, születési ideje, születési helye, anyja neve, a kártyatulajdonos adóazonosító jele, a kiállítás kelte, az érvényesség időtartama.

4. Meddig érvényes a kártya?

A Start Extra-kártya érvényességének időtartama a kiállítás keltétől számított két év, de legfeljebb a kiállítás keltétől az igénylő öregségi nyugdíjjogosultságának eléréséig terjedő időszak. A kedvezmény egymást követő jogviszonyok esetén több munkáltatónál is érvényesíthető a kártya érvényességi idején belül.
  
 

Fotó: szmm.gov.hu

 

5.Többször is ki lehet váltani a Start Extra-kártyát?

A szabály azt mondja ki, hogy a munkaerőpiacon halmozottan hátrányos helyzetben lévő személyek az öregségi nyugdíjjogosultság megszerzéséig jogosultak a Start Extra-kártyát kiváltani. Ebben az esetben a Start Extra-kártya több alkalommal is kiváltható, ha különben a feltételek fennállnak.

6. Mi lesz a Start Extra-kártyával, ha megszűnik a munkaviszony?

Mivel, ahogy már írtuk, a kártya egymás után több munkáltatónál is érvényesíthető, úgy szól a szabály, hogy a munkáltató a kedvezménnyel érintett foglalkoztatás időtartama alatt köteles a Start Extra-kártyát megőrizni, és a jogviszony megszűnésekor a kártya tulajdonosának átadni. Magyarán: ha úgy fordul a sors, hogy megint lapátra teszik, legyen gondja arra, hogy visszakapja a Start Extra- kártyát. Legalább nem a legeslegelejéről kell kezdeni megint az egészet.

További cikkek a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu
Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Nádasi TiborHáziPatika.com2011. augusztus 19.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Lélek

A szex és az idősödő lélek

Az életciklus változásainak megfelelően a házasság is többszakaszos lesz, és jellege minden szakaszban különbözik. Az időskori házastársi kapcsolatokban előtérbe kerül a lelki szükségletek kielégítésének kölcsönös elősegítése.

tovább

Tippek:

A fájdalomcsillapítás orvosi szakértelmet igényel, és elfedhet fontos tüneteket, ezért szomszédtól, ismerőstől csak abban az esetben fogadjon el ajánlott gyógyszert, ha ismeri, és orvosa egyetértésével használta már!

Olvassa el sorozatunk további cikkeit is!

Szponzorált hirdetések