6 kérdés - a nyugdíj-előtakarékossági számláról

Az ember egyre többet gondol a nyugdíjas évekre, ahogy közelednek. Az igaz, hogy mostanában ez is olyan, hogy közelednek, aztán egyszerre csak távolodnak egyet, aztán megint közelednek...

De ki tudja, nem fognak-e újra távolodni, ki lát manapság olyan távoli jövőbe, mint öt-tíz-tizenöt év: mennyi lesz akkor a nyugdíjkorhatár? Azt viszont biztosra vehetjük, hogy több pénz nem lesz az állami nyugdíjra, legfeljebb kevesebb, egyszerűen csak azért is, mert mind többen lépünk abba a korba, amit ma még nyugdíjaskornak nevezünk. Úgyhogy magad uram, ha szolgád nincs: meg kell próbálnia az embernek magának is gondoskodnia a nyugodt öregkoráról - ha jót akar a gyerekének…

1. Mi a NYESZ, és mire való?

Ez a nyugdíj-előtakarékossági számla rövidítése. A számla a hosszútávú nyugdíjcélú takarékoskodást szolgálja. Akár rendszeresen, akár időszakonként kisebb vagy nagyobb összegű megtakarításokat helyezhet el rajta.

2. Mekkora összeget kell befizetni, és milyen gyakran?

Nyitáshoz elég egyszer ötezer forintot befizetni a számlára. Azt követően akár rendszeresen, akár időszakonként kisebb vagy nagyobb összegű megtakarításokat helyezhet el rajta. A befizetett összegeket a számlavezető a számlatulajdonos döntésének megfelelően befekteti, különféle értékpapírokba: állampapírokba, befektetési jegyekbe, részvényekbe.

3. Mi az az előtakarékossági támogatás?

A jelenlegi szabályok szerint a számlatulajdonos adóbevallása alapján rendelkezhet arról, hogy az adójából az adóévben általa a számlára befizetett összeg 20 százalékának megfelelő összeget utaljanak át a nyugdíj-előtakarékossági számlája javára. Ezen adókedvezmény formájában érvényesíthető ,,nyugdíjcélú előtakarékosságot ösztönző állami támogatás felső határa 100 ezer forint,, vagyis félmilliós éves számlabefizetéssel lehet maximálisan kihasználni.

4. Milyen anyagi előnyei vannak még a NYESZ-nek?

Ezen kívül a befizetések után árfolyamnyereség, illetve hozam is keletkezhet, hiszen a befektetések értékpapírokban fekszenek. A befektetések árfolyamnyeresége és a hozama után általában adót és járulékokat kell fizetni, de a NYESZ számla tulajdonosa nyugdíjba vonulásakor a nyugdíj-előtakarékossági számláról kifizetett pénzt adó- és járulékmentesen veheti fel, ha a számlát nyugdíjbavonulás előtt legalább három évvel nyitotta meg.

5. Mikor és ki juthat hozzá a számlán felgyűlt pénzhez?

Ahogy a konstrukció neve is mutatja, alapvetően a nyugdíjba vonulás utáni nagyobb anyagi biztonságot szolgálja. Meg lehet szüntetni hamarabb is, de fő szabályként, ha nem nyugdíjként történik a kifizetés, akkor személyi jövedelemadó és egészségügyi járulék terheli, továbbá a korábban kapott előtakarékossági támogatást is vissza kell fizetni, húsz százalékkal megnövelt értéken. Ha a számlatulajdonos a nyugdíjkorhatár elérése előtt elhalálozna, a számla örökölhető, a rajta levő pénz tehát nem vész el a család számára.

6. Mit kell megfontolni, mielőtt számlát nyitna?

Az előbbieken kívül még azt is meg kell fontolni, hogy nem elég nem hozzányúlni a számlán lévő pénzhez, mindvégig törődni is kell vele, hiszen az értékpapírba fektetés több-kevesebb kockázatot is jelent: az értéke nemcsak növekedhet, hanem akár csökkenhet is, amit jó esetben legalábbis mérsékelni lehet az időben történő átcsoportosítással. Ha számlanyitás mellett dönt, érdemes több pénzintézet ajánlatát is megismernie, hogy azt válassza, amely a számunkra leginkább előnyösnek ítélt összetételt kínálja a befektetési lehetőségekből, illetve a legkisebb költségekkel működteti a számlát.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával

További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu,

www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +11 °C
Minimum: +5 °C

Nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet. Egyre inkább csak az ország északi, északnyugati felén valószínű eső, zápor, míg az Alföldön zivatarok is lehetnek. Többfelé megerősödik a nyugatias szél, zivatar környezetében akár viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra