6 kérdés - a devizahitel rögzített árfolyamú törlesztéséről


Szerző: Nádasi Tibor
2011. november 18. | Forrás:  50plusz.hu

Nem kell feladnunk a reményt, ha lehetőségeinket végiggondolva arra az eredményre jutottunk, hogy bármennyire is szeretnénk, nem tudunk végtörlesztéssel kiszabadulni a devizahitel szorításából azon az áron sem, hogy tartozásunkat forinthitelre váltanánk.

Mire ad lehetőséget az árfolyamfixálás?

Jogszabályban meghatározott feltételek teljesülése esetén lehetőség van arra, hogy a devizahitelesek maximum három évig, de legkésőbb 2014. december 31-éig előre rögzített árfolyamon törleszthessék devizahitelüket. Ez azt jelenti, hogy eddig a dátumig az adós a korábbról már ismert 180 forintos árfolyamon törlesztheti frankhitelét. (Euró esetében 250 forint a rögzített átváltási árfolyam, jen esetében 2 forint.)

Mik a feltételei az árfolyamrögzítő programban való részvételnek?

Az árfolyamrögzítés lehetősége egyéb, törvényben részletezett feltételek mellett csak azok előtt áll nyitva, akik a rögzített árfolyamon történő fizetés indulásáig nem halmoztak fel a törlesztéssel 90 napot meghaladó fizetési késedelmet. Aki ennek és a törvényi feltételeknek eleget tesz, annak a kérelmét a bank nem utasíthatja el, sőt díjat sem számíthat fel az adósnak az árfolyamfixálásból adódó szerződésmódosításért.

Mi az a gyűjtőszámla?

Van tehát kétféle árfolyam: egyik az aktuális, amely mostanában jelentősen magasabb a másiknál, a rögzítettnél, amelyen az Otthonvédelmi Programban résztvevő adós a törlesztést fizeti. A kettő különbözete azonban nem tűnik el a süllyesztőben. A bank egy névre szóló gyűjtőszámlán tartja nyilván, és 2014. december 31. után elő is rántja majd ezt a számlát, hogy az ott felgyűlt összeget hozzácsapja az adós aktuálisan fennálló tartozásához, amitől persze szépen megnő majd a törlesztőrészlet.

Kinek érdemes megfontolnia a programban való részvételt?

Az árfolyamrögzítő programba belépve tehát valójában egy új hitelt veszünk fel a mostani mellé. Annak érdemes ebbe belevágnia, aki jelenleg komoly, hogy ne mondjuk: súlyos törlesztési gondokkal küszködik, de pénzügyi lehetőségei néhány éven belül várhatóan kedvezőbben alakulnak. Olyannyira, hogy a legkésőbb három év múlva jelentkező többletterheket nagy biztonsággal tudja vállalni.

Mire kell ügyelni rögzített árfolyamú törlesztés esetén?

Ez utóbbi kitétel azért roppant fontos, mert ha 90 napnál csak egy nappal is többet késik a törlesztéssel, akkor a banknak joga van felmondani a szerződést, és egy összegben esedékes lesz a teljes fennálló tartozás!

Mit jelent a futamidő-hosszabbítás?

Akiknek lakáscélú jelzáloghitelük van, és már átlépték a 90 napos késedelmi határt a törlesztéssel, azoknak ugyancsak törvény teszi lehetővé, hogy legfeljebb egyszer kérhessék hitelük futamidejének díjmentes, öt évvel való meghosszabbítását, ha erre nem került sor a megelőző öt évben. Kérelmüket a pénzintézet csakis alapos okkal utasíthatja el. Ha hosszabb a hitel futamideje, értelemszerűen alacsonyabb lesz a havi törlesztőrészlet. De a dolog természete szerint megnövekszik a teljes visszafizetendő összeg.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu és www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Szerző:Forrás:Megjelent:
Nádasi Tibor50plusz.hu2011. november 18.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Miért nem élünk addig, amíg élhetnénk?

Az emberi faj életkapacitása jelenleg 130-135 év. Amennyiben nem érnék a szervezetet kórképző ártalmak, az ún. "természetes öregedéssel" ennyit élhetnénk. Az egyének azonban igen nagy különbségeket mutatnak az esélyek és kockázatok tekintetében.

tovább

Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.

50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések