6 kérdés - a Start-számláról


Szerző: Nádasi Tibor
2011. december 30. | Forrás:  50plusz.hu

Mikor foglalkoznánk a jövővel, ha nem közvetlenül az új esztendő beköszönte előtt? Azt mondják, a jövőbe fektetni a legjobb beruházás. Ha ez így van, akkor ennek az ötven fölöttiekre is igaznak kell lennie.

Közelíthetünk a kérdéshez emelkedetten: ki ne szeretné, ha a családban utána következő generációk, a gyerekek, az unokák élete minél gondtalanabb, minél könnyebb lenne, és ki ne tenne ezért, ha tehet? De nézhetjük földhözragadtabban, önzőbb szempontból is: kire számíthatna biztosabban élete utolsó, már kevésbé produktív éveiben az ember fáradó önmagán kívül, ha nem a leszármazottaira, akiket ő nevelt és támogatott, amíg fel nem nőttek - és még azután is?
1. Mi az a Babakötvény, és mi köze a Start-számlához?
Babakötvény az elnevezése annak az egyszeri életkezdési támogatásnak, amelyet a magyar állam ad már hat év óta minden megszülető magyar állampolgárságú és magyarországi lakóhelyű gyermeknek születése évében. Célja a majdani fiatal felnőttek életkezdésének segítése. Az induló összeg 2011-ben született gyermekek esetében gyermekenként 42 500 forint. A támogatási összeget a Magyar Államkincstár kezeli, és az ötéves állampapír mindenkori hozamával azonos mértékű kamatot ír jóvá évente a kincstári számlán lévő összeg után mindaddig, amíg a szülő valamely pénzügyi szolgáltatónál Start-számlát nem nyit.

2. Hogy működik a Start-számla?
Ha a szülő Start-számlát nyit a gyereknek valamelyik ezzel foglalkozó pénzintézetnél, a Magyar Államkincstár az állami támogatást addigi kamataival együtt átutalja a kiválasztott pénzügyi intézmény által vezetett számlára. A Start-számlán lévő pénzt bankbetétbe, állampapírokba, valamint tőke- vagy hozamgarantált befektetési jegyekbe lehet fektetni. A kezdő összeget szülői befizetésekkel növelni lehet. A befizetések után az állam támogatást nyújt.

3. Mekkora állami támogatás jár a saját befizetésekre?
A szülői befizetés évente legfeljebb 120 000 forint lehet. A jóváírt szülői támogatások után járó állami támogatás általában ezek 10 százaléka, de itt is felső határt szabtak: ez legfeljebb 6000 forint, vagyis hozam szempontjából a 60 000 forintos éves szülői befizetés az optimális.
4. Mikor lehet Start-számlát nyitni?
A szülő bármikor nyithat Start-számlát a gyerek születése után. Amíg nem teszi meg, addig az Államkincstár kezeli a pénzt és kamatait, majd fizeti ki, amikor a gyerek a tizennyolcadik születésnapját követően felnőttkorba lép. A jogosult fiatal az összeget meghatározott célokra: például tanulmányaira, otthonteremtésre, pályakezdésre fordíthatja.

5. Mikor és ki juthat hozzá a számlán felgyűlt pénzhez?
A Start-számlán összegyűlt összeg csak a gyermek tizennyolcadik életévének betöltése után használható fel. Azt megelőzően, azaz a futamidő lejárta előtt a számláról átutalásra csak szolgáltatóváltás, illetve jogalap nélkül kapott támogatás visszautalása esetén kerülhet sor.

6. Milyen előnyei vannak a Start-számlának?
Az vitathatatlan előny egy tizennyolc éves, felnőtt fiatalember szempontjából, ha adó- és járulékmentesen milliós összeghez jut. A befektetés pedig maximálisan biztonságos, az Országos Betétbiztosítási Alap biztosítja.
Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu,
www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Szerző:Forrás:Megjelent:
Nádasi Tibor50plusz.hu2011. december 30.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Lélek

Nem "pszichomasszázs"

A betegségek kezelésének leggyorsabb módja, ha bekapjuk a gyógyszert - a gyógyszergyártók nagy örömére. A pszichoterápia azonban nem csak tüneti segítséget nyújt, hanem a probléma gyökerét keresi.

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A sport és testedzés a legjobb immunrendszer-erősítő! Mozogjon rendszeresen! Csak arra ügyeljen, hogy megizzadt állapotban ne menjen hidegre, és vegyen magára pulóvert, míg lehűl! Még jobb egy meleg zuhanyozás!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések