6 jó tanács, hogy ne legyen megbélyegzett

Több megértést a mentális betegeknek - a pszichiátriai betegségek és a stigma

1. / 2 oldal


Szerző: Hajós Anett, pszichológus
2007. július 7. | Forrás:  HáziPatika.com

A mentális betegségekkel élőkkel kapcsolatban gyakoriak a sztereotípiák. Ez a torzult megítélés erősen negatív hatással van rájuk. Szégyen és fájdalmas teher sújtja őket. Mit jelent megbélyegzettnek lenni, hogyan lehet ezzel élni?

Ha olyan kijelentéseket hallunk, mint: dilis, flúgos, félnótás, félkegyelmű, golyós, gyagyás, sajnos tudjuk, hogy a mentális betegségben szenvedőkre gondolnak. Ezeket a kijelentéseket a betegséggel élők és hozzátartozóik nem tekinthetik ártalmatlan tréfának. A betegek stigmát kapnak, mely szégyenérzettel társul, és fájdalmas teherként sújtja őket.

A pszichiátria listába szedi azokat az érzéseket és viselkedésmódokat, melyek alapján eldönti, hogy az adott ember mentális betegségben szenvedőnek titulálható-e. Ha "kellő ideig" rendelkezünk a "megfelelő számú" tünettel, máris diagnosztizáltan egy tartós betegségben szenvedünk. Akit pedig mentális betegként diagnosztizálnak, az stigmák sorozatát vonzza magához. Pedig senki sem akarja, hogy azt állítsák róla, megváltoztathatatlanul abnormális az agya, és ezért élete végéig pszichiátriai betegnek tartsák.

Az Oxford kéziszótár a stigma kifejezést a következőképpen határozza meg: "a megszégyenítés és hitelvesztés jele".
Miért jár együtt az elmebetegség a stigmával?

Címkézésből lesz a stigma

Hogyan is érjük el, hogy valaki stigmatizált legyen? Először is adunk neki egy címkét, diagnosztizáljuk, mert bizonyos tünetekkel rendelkezik. Aztán egyszer csak sztereotípiákat kezdünk el vele kapcsolatban használni, mert hiszen ő ilyen betegségben szenved, és azok a betegek persze olyanok. Észre sem vesszük, és önkényes felosztást hozunk létre: "mi" a felsőbbrendűek csoportjába tartozunk, "ők" pedig a leértékelt másik csoport tagjai - tehát a társadalom kegyvesztettjeinek tituláljuk őket. Megkülönböztetjük őket, csak azért, mert a címkét viselik.

Valójában a címkék nem mindig negatívak. Hiszen lényegében az egészségügyben a diagnózis a címke. Így a címke megnyugtatásul szolgálhat, hogy állapotunknak orvosi oka van, és ez az, ami hozzásegít(het) a megfelelő kezeléshez.

A címkék nem is mindig hoznak létre stigmát. Valójában sok betegség nem feltétlenül jelent megbélyegzettséget. Gondoljunk például a mellrákból felgyógyultakra! Ők különböző rendezvényeken adják át tapasztalataikat, kampányolnak és büszkén viselik a "szalagot", mely megbélyegzettségük jelképe. A túlélők már nem számítanak megbélyegzettnek, inkább ünnepeltek és megbecsültek.

Sajnos azonban néhány betegség még mindig igencsak peremhelyzetű, a bélyeget viselőket elkerülik, kigúnyolják, nem tisztelik, és betegségüket általában szégyenteljes dolognak titulálják. Sokak számára valamely mentális betegség diagnózisa belépő a gúny és megvetés birodalmába.

A bélyeg súlyos terhe alatt

Miért számít folyamatosan megbélyegzettnek az, aki mentális betegségben szenved? Egyrészről, mert a mentális betegség szó önmagában megkülönböztető a fizikai betegségekhez képest - annak ellenére, hogy a betegségek mögött álló biológiai elváltozások tisztázottak. A mentális egészséggel foglalkozó szakemberek szerint olyan, kevésbé stigmatizáló kifejezést kellene használni, mint például a viselkedéses rendellenesség.

Egyesek szerint a mentális szó nem azt sugallja, hogy diagnosztizálható állapotról van szó, hanem inkább valami olyasmit, amit az illető viselkedése eredményez. Az emberek így a szenvedő alanyt okolják, és azt hiszik, ő tehet betegségéről. Így gyakori az a hiedelem is, hogy a mentális betegségek a gyengeség jelei, és az ebben szenvedők egyenesen erkölcsi csődtömegek.

Sokan gondolják, hogy akik pszichiátriai problémával küszködnek, veszélyesek és kiszámíthatatlanok. Ez a nézetet csak megerősíti a média a bűncselekményekről szóló beszámolóival. A valóságban a mentális zavartól szenvedő emberek nem követnek el gyakrabban erőszakos bűncselekményt, mint az "átlagos" népességhez tartozók. Ha egyenlőségjelet teszünk a mentális betegség és az erőszak közé, megerősítjük azokat a sztereotípiákat, melyek a néhány mentális beteg által elkövetett erőszakos cselekedetre épülnek. Mit érezhet az a pszichés zavarban szenvedő, aki filmekben mániákus gyilkosként ábrázolva látja magát?

Az is létező a hiedelem, hogy a pszichiátriai betegek kevésbé alkalmasak a munkára, intézményes keretek közötti állandó ápolásra szorulnak, és soha nem is lesznek jobban. Ezeknek az előítéleteknek az eredményeképpen a pszichiátriai betegségek bizonyos kultúrákban a gúny és tréfa céltáblái maradnak. A negatív színben való feltüntetésük csak táplálja a velük szembeni félelmet és bizalmatlanságot, és megerősíti a torz képeket, ami újabb stigmákhoz, megbélyegzéshez vezet.

Rosszabb, mint a betegség maga

Azok számára, akik mentális betegséggel élnek, ez a megbélyegzettség nagyon pusztító - bizonyos esetekben rosszabb, mint maga a betegség.

Sokan azért nem keresik meg a megfelelő kezelést, gyógymódot, mert félnek a címkétől, amelytől nehéz lenne a továbbiakban megszabadulni. Meg vannak győződve róla, hogy ha családjuk vagy barátaik értesülnének betegségükről, megvetnék őket. Ezért megpróbálják takargatni tüneteiket, és inkább meg sem próbálkoznak a kezeléssel.

Sok pszichiátriai betegséggel élő szociálisan elszigetelődik, kiszorul a közösségi életből a miatt a szégyen miatt, melyet a megbélyegzettség idéz elő. A stigma sajnos szociális távolságtartást is eredményez, vannak, akik nem hajlandóak pszichiátriai betegekkel együtt lenni, nem akarnak a szomszédaik, munkatársaik lenni. Sok beteg még fizikai erőszak áldozata is lesz, a verbális mocskolódásról már nem is beszélve. A pszichiátriai betegek diszkriminációval is szembesülhetnek a munkahelyükön, annak ellenére, hogy ez törvényellenes. Elveszíthetik munkájukat, a munkatársak pletykálkodásának kereszttüzében állhatnak, és előléptetésre nemigen számíthatnak.

1. / 2 oldal

A cikk folytatódik

előző oldal

1. oldal2. oldal

teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
Hajós Anett, pszichológusHáziPatika.com2007. július 7.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Lélek

A szex nemcsak a fiatalok kiváltsága

A szerelem még az idősek otthonában is gyakori látogató. Az sem ritka, hogy egybekel az "ifjú pár". Mielőtt bárki azt gondolná, hogy az időskori szerelem csak plátói, jobb, ha felidézi a mondást: öreg ember nem vén ember.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Szabaduljon meg túlsúlyától - a kiindulási testsúly 10 %-ának leadásával vércukorszintje akár a felére is csökkenhet!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések