6 dolog, amiért hálás lesz az immunrendszere!


Szerző: Pilling Róbert
2011. szeptember 6. | Forrás:  50plusz.hu

Nyakunkon a megfázás és az influenza szezonja! Ugye most sem szeretne heteket tölteni az ágyban? Akkor érdemes megnéznie, mivel fokozhatja maximálisra immunrendszere teljesítményét!

A mostani idő miatt szervezetünk fokozott veszélynek van kitéve. Mégsem csak emiatt vagyunk gyakrabban betegek. A hideg és magas páratartalmú levegőben könnyen terjednek a felső légutak betegségeiért felelős kórokozó mikrobák (gondolta-e, hogy közel 200-féle mikroorganizmus, főleg vírus képes náthás betegséget okozni?).

Ráadásul télen inkább a négy fal közé leszünk zárva, és a kint uralkodó alacsony hőmérséklet miatt hajlamosak vagyunk a szükségesnél kevesebbet szellőztetni, így viszont ideális körülményeket teremtünk a levegőben terjedő kórokozóknak. A kevesebb mozgás, a vitaminokban és ásványi anyagokban szegényebb táplálkozás, valamint a napfény hiánya az immunrendszerünket is meggyengíti, így viszont már fogékonyak leszünk a betegségekre. De törvényszerű az, hogy így történjen? Nem! Nézze meg immunrendszer-erősítő tippjeinket, és kerülje el a téli betegségeket!

1. Ügyeljen az öltözködésre!

A baktériumokat és a vírusokat nem érdekli a pulóverek száma, azonban a fedetlen testrészek miatt szervezetünk bizonyos részei (például torkunk, manduláink) lehűlhetnek, az őket védő nyálkahártya kiszárad és így nagyobb eséllyel tapadnak meg a kórokozók.

2. Mozogjon mindennap!

Télen amúgy is hajlamosak vagyunk kevesebbet mozogni, ami rontja immunrendszerünk teljesítményét. Kezdje a napot pár perces reggeli tornával, sétáljon jó nagyokat a friss levegőn, ha kisütött a nap, és járjon rendszeresen uszodába!

3. Gondolja át táplálkozását!

Fűszeres, zsíros falatok? Nehéz, kalóriadús levesek? Ezekkel nem fogja átvészelni a telet! Immunrendszere erősítéséhez sok színes salátára, gyümölcsre lesz szüksége! Az ezekben lévő ásványi anyagok és vitaminok valósággal felgyorsítják immunrendszere működését.

4. Igyon sok folyadékot!

Bár az izzadás miatt nyáron jut leginkább eszükbe pár pohár ásványvizet felhajtani, szervezetünknek, immunrendszerünknek télen is sok folyadékra van szüksége a helyes működéshez. Napi 5-6 nagy pohár ásványvíz, és máris tett egy nagy lépést az erősebb immunrendszer felé!

5. Csökkentse a stresszt!

Az immunrendszer igazi ellensége sokszor nem a baktérium vagy a vírus, hanem a ránk nehezedő stressz. Szorítják a határidők, nyomasztják a feladatok? Üljön le önmagával fél órára, és gondolja át, mit hogyan tudna megoldani! Utána sokkal gyorsabban megy majd a munka. Végezzen stresszűző gyakorlatokat: jógázzon, sétáltassa meg a kutyáját, vagy hódoljon a hobbijának! Immunrendszere azonnal meg fogja köszönni!

6. Szedjen C-vitamint!

Immunrendszere valósággal páncélba öltözhet, ha rendszeresen szed C-vitamint. Télen még az egészséges táplálkozás sem képes a fokozott C-vitamin igény kielégítésére, s mivel ez az igazán fontos antioxidáns vitamin az immunrendszer fő támogatója, nagy szükség van a pótlólagos bevitelre.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Pilling Róbert50plusz.hu2011. szeptember 6.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Ha álmos, és csak álmodik az álomról

A gyógyszer az utolsó, amit bevethetünk, előtte számos apró ötlet, egyéni trükk, bölcs jótanács segítheti az időseket az elalvásban. Az el- és visszaalvásra tett sok görcsös próbálkozás helyett inkább tanuljunk meg helyesen elszenderedni. Lehetséges!

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

50plusz.hu Fórum

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések