5 hiedelem - a helyes táplálkozásról

Egyoldalúan táplálkozni egészségtelen, ezt ma már mindenki tudja, és el is fogadja, sőt némi bűntudatot érez, ha vét a szabály ellen. De hogyan kell kiegyensúlyozottan táplálkozni? Hitek és tévhitek közt kell eligazodnunk ebben is.

Egy keveset mindenből - ez a kiegyensúlyozott táplálkozás?

Igaz is, nem is. Alapvetően valóban erről van szó, csak az okozhat nehézséget, hogy kinek-kinek mást jelenthet a "kevés". Nem is beszélve arról, hogy a "minden" határait is a családi, egyéni étkezési hagyományok és szokások jelölik ki minden egyes esetben.

Végeredményben azt mondhatjuk: itteni viszonyok között akkor eszünk "mindenből", ha étrendünkben előfordul a hús, a hal, a gabona, a burgonya, a zöldség és a gyümölcs, és persze a tejtermékek egyike-másika is.

A hús adja az erőt?

Tévedés. A vörös húsok valóban minőségi, állati fehérjéket tartalmaznak, de amellett ártalmas zsírokat is. Valóban a nitrogént tartalmazó fehérjék a test, az izmok építőanyagai, bőséggel megtalálhatók a tojásban, a tejben, a sajtban is. A halhús is kiváló fehérjeforrás, és általában kevesebb benne a káros zsír, mint a vörös húsokban.

A növényi fehérjék nem teljes értékűek táplálkozásunk szempontjából, de ugyancsak szükségesek, és kiegyensúlyozottá teszik étrendünket. Elég, ha mindennapi kenyerünkre gondolunk, mely fontos fehérjeforrás. Vagy ott a szója, illetve a most éppen legdivatosabb latin-amerikai gabonaféle, az ugyancsak fehérjegazdag quinoa.

A zsír hizlal, és árt az ereknek?

Ez igaz. Bizonyított tény, hogy a zsír növeli számos veszedelmes szív- és érrendszeri betegség kockázatát. Ugyanakkor az is tény, hogy szervezetünknek szüksége van a zsírokra, illetve olajokra.

Mindenesetre az állati zsírokat helyes kerülni, amennyire csak lehet, különös tekintettel a szalonnára, a disznózsírra. Ezek "rossz zsírok", nagyon magasra tornázzák fel a vér koleszterinszintjét.

A növényi olajok telítetlen zsírjai nem emelik meg koleszterinszintet, ezért sokkal kevésbé veszélyesek. De ezek fogyasztását sem helyes túlzásba vinni.

A kalóriák az ellenségeink?

Igaz is, nem is. A fölöslegesen sok kalória árt. Testünknek kezdenie kell valamit azzal az energiával is, amire nem lenne szüksége. A következmény: elhízás, azután pedig minden ebből fakadó baj és gond.

Ugyanakkor nélkülözhetetlenek a kalóriák, hiszen energia nélkül "nem működik" a test. De a napi kalóriaszükséglet rengeteg tényezőtől függ. Nem mindegy, hogy nőről vagy férfiról van szó, az sem, hogy hány évesről, és az sem, hogy aznap a délutánt könyvvel vagy teniszütővel a kezében tölti.

Zöldség és gyümölcs - ez a kiegyensúlyozott táplálkozás titka?

Ez igaz. A zöldségeket legjobb párolva elkészíteni, ez kíméli meg leginkább a bennük lévő vitaminokat. A mélyhűtés is jól konzerválja a zöldségek értékeit. A zöldségek és a gyümölcsök az emésztést segítő rostokat is tartalmaznak, emiatt igencsak alkalmasak arra, hogy kiszorítsák tányérról a hagyományos (de hizlaló) körítéseket, például a sült krumplit.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +16 °C
Minimum: +3 °C

A Nyugat-Dunántúlon döntően borult lesz az ég, másutt a kezdeti közepesen vagy erősen felhős időt követően délutántól borul be dél felől. Délutántól, estétől dél felől egyre többfelé várható eső, zápor. Délen néhol zivatar is kialakulhat, az Alpokalja magasabb részein pedig havas eső, havazás is lehet. Az északi, északkeleti szelet sokfelé kísérik élénk, helyenként erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 21 fok között alakul, de a tartósan borongós Nyugat-Dunántúlon 10 fok alatti értékeket is mérhetnek. Késő este 6, 13 fok valószínű. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra