4 tipp - így kerülje el az Alzheimer-kórt


Szerző: Bátis Dorina
2013. augusztus 22. | Forrás:  50plusz.hu

Az átlagéletkor örvendetes növekedése azzal a szomorú következménnyel járt, hogy mind többen ismerik meg személyes tapasztalat útján ezt a lélekölő betegséget. Nem is annyira maga, de a szerettei miatt tegyen azért, hogy megelőzze!

Az Alzheimer-kór a központi idegrendszer jellegzetes klinikai és patológiai elváltozásaival, idegsejtpusztulással járó betegsége. Általában 40 éves kor felett jelentkezik, a 65 éves lakosság körében egyszázalékos az előfordulása, e kor felett ötévente megduplázódik az érintettek száma.

Táplálkozzon megfelelően

Bizonyos vitaminok segíthetnek elkerülni az Alzheimer-kórt. Ilyen például a C- és az E-vitamin. Egy 2002-ben a Journal of American Medical Association folyóiratában megjelent tanulmány szerint e vitaminok antioxidáns tulajdonsága a jótékony hatás kulcsa. E-vitaminból 12 mg, C-vitaminból 110 mg az ajánlott napi bevitel. E-vitaminban gazdagok a növényi olajok, a gabonafélék, a dió, a mandula. C-vitaminforrás lehet a paprika, a citrom, a narancs, a karfiol, a sárgadinnye, a savanyú káposzta.

Egy svédországi tanulmány a B12- és a B9-vitamin (folsav) lehetséges megelőző hatására hívta fel a figyelmet. 370 személyt követtek figyelemmel három éven át, mindannyian 75 évesnél idősebbek voltak. A követési idő alatt 78 mutatta a demencia jeleit, közülük 46-nál észleltek B12-, illetve B9-vitaminhiányt. Ez sietteti az idegsejtek pusztulását, ami az Alzheimer-kórnak is egyik jellemzője. B9-vitaminban gazdag például a szárazbab, a lencse, a főtt csirkemáj, a napraforgómag, a spenót, a petrezselyem, a dió. B12-vitamin forrása a csirkemáj, a szardínia, a hering.

Halat enni nemcsak a vitaminok miatt ajánlott annak, aki tudatosan törekszik arra, hogy megvédje magát az Alzheimer-kórtól. Egy amerikai tanulmány azt találta, hogy az Omega-3 zsírsavakban gazdag étrend 47 százalékkal javítja az esélyét, hogy törekvése sikerrel jár. Nem mellesleg az Omega-3 zsírsavak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséért vívott küzdelemnek ugyancsak fontos fegyverei. Leginkább tengeri halat lenne érdemes fogyasztani hetente akár többször is: szardíniát, tonhalat, makrélát, lazacot.

Eddze a testét

Eddig ugyan leginkább az evésről esett szó, helytelen lenne azt a rossz, ámbár kétségkívül kényelmes szemléletet követni, amely azt sugallja, hogy néhány falatot vagy bogyót bekapva már eleget tettünk egészségünkért. Egy 1740, hatvanöt év fölötti személy közreműködésével elvégzett amerikai tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a testedzés hetente legalább három alkalommal az Alzheimer-fenyegetettség 40 százalékos csökkenését eredményezi. A kutatók ezt részint azzal magyarázták, hogy a sport jótékonyan hat a szív-érrendszerre, nem enged elhízni, és véd a cukorbetegséggel szemben is, mindez pedig jó hatással van az agyi vérkeringésre, részint pedig a rendszeres mozgás kifejezetten ellensége a magasvérnyomás-betegségnek és az érelmeszesedésnek, amelyek pedig szálláscsinálói az Alzheimer-kórnak. A legegyszerűbb megoldás: tessék naponta fél órát gyalogolni!

Tornáztassa az agyát

A test mellett persze az agyat is edzeni kell. Sakk, kártya, keresztrejtvény, sudoku vagy egyszerűen egy jó könyv nem hagyja ellustulni a gondolkodást és a memóriát - és ezzel akadályozza az Alzheimer-kór kialakulását. A chicagói dr. Robert Wilson 775, nyolcvan év fölötti személyt követett figyelemmel öt éven át, és azt találta, hogy azok, akik tornáztatták szellemüket, 40 százalékkal kevésbé voltak kitéve a kockázatnak.

Ne maradjon egyedül

Van még egy fontos tényezője az Alzheimer-kór elleni védekezésnek, ehhez mindenképpen mások támogatására lesz szüksége. Éppen arról van szó ugyanis, hogy ápolja kapcsolatait! Találkozzon családtagokkal, barátokkal, szomszédokkal. Erre ugyancsak egy chicagói tanulmány hívta fel a figyelmet, amely 823 személy adatait vizsgálta, átlagéletkoruk nyolcvanegy év volt. A kutatók következtetése szerint az elmagányosodás jelentős szerepet játszik az idegrendszer elgyengülésében, amely így egyre esélytelenebbül próbál megbirkózni az öregedés problémáival, amilyen például az Alzheimer-kór is.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Bátis Dorina50plusz.hu2013. augusztus 22.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Négylábú gyógyítók

Az állatokkal való együttélés, az állatok terápiás alkalmazása javítja az idős emberek életminőségét és egészségi állapotát. Miért olyan hasznos az időskori háziállattartás? Mit adhatnak a négylábú "doktorok"?

tovább

Tippek:

A láb normál hőmérséklete 30 °C körül van. Hogy ezt hidegben is jobban megőrizhesse, elősegíthetjük lábfürdőkkel. A rozmaring- és levendulaolajos lábvíz fokozza a vérkeringést, és kellemes illatú!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések