4 tápláló téli saláta


2013. február 21. | Forrás:  HáziPatika.com

A tél igazán nem a saláták évszaka, ki is vagyunk éhezve a friss zöldségekre így a vége felé. Vitaminnal látják el a szervezetet, magas rosttartalmuk segíti az emésztést. Ezek a tápláló saláták főételnek is beillenek.

Sokan hiszik, hogy a saláták nem táplálóak, és hamar meg lehet éhezni utánuk. Pedig egy zöldségekben, gabonákban, magvakban gazdag salátatál sokszor vetekedhet bármilyen főétellel. Összeválogattunk néhány zöldséges finomságot.

Almasaláta pirított magvakkal

Hozzávalók (4 személyre):
2 alma kockákra vágva, 1 közepes fej lilahagyma hajszálvékonyra szeletelve, 0,5 fej fehérkáposzta kockákra vágva, 1 sárgarépa vékonyra szeletelve, 5 dkg pirított tökmag, 5 dkg pirított napraforgómag.
Az öntethez:
1 teáskanál méz, 1 teáskanál mustár, 2 evőkanál frissen facsart citromlé, 3 evőkanál szűz olívaolaj, só, bors.

Elkészítése:
Összekeverem az öntethez valókat, majd egy salátástálban az almát, a lilahagymát, a káposztát és a sárgarépát is. Meglocsolom az öntettel, és a pirított magvakkal megszórva tálalom.

Sonkás vitaminsaláta

Hozzávalók (4 személyre):
4 szárzeller, felszeletelve, 20 dkg főtt lencse, 4 főtt tojás, karikákra vágva, 10 dkg sonka csíkokra vágva, 10 dkg reszelt trappista sajt, 2 dl tejföl, só, őrölt fekete bors, 1 kiskanál currypor.

Elkészítése:
Mély salátástálkák aljára szárzeller-szeleteket fektetek, a lencsét ráhalmozom, azután a főtt tojás következik, majd ismét szárzellerszeletek. A tetejére a sonkát, azután egy kevés reszelt sajtot, és az aszaltparadicsom-darabokat teszem. A tejfölt sóval, borssal és a curryporral összekeverem, majd a tálkákba halmozott rétegek tetejére kanalazom. Legvégül gazdagon megszórom a maradék reszelt sajttal.

Joghurtos sárgarépa-saláta

Hozzávalók (4 személyre):
70 dkg durvára reszelt sárgarépa, 7 dkg mazsola, 1-2 evőkanál citromlé, 1 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 mokkáskanál méz, 2 dl natúr vagy szójajoghurt, 1 mokkáskanál só, 5 dkg darabolt dió.

Elkészítése:
A sárgarépát és a mazsolát tálba teszem. A citromlevet az olajjal, a mézzel, a joghurttal és a sóval alaposan kikeverem, majd a répára öntöm, és jól összeforgatom. A dióval megszórva tálalom.

Friss, téli saláta

Hozzávalók (6 személyre):
3 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 evőkanál frissen facsart citromlé, 1 gerezd zúzott fokhagyma, késhegynyi chilipor, 20 dkg édesburgonya, megtisztítva és kis kockákra vágva, 4 mandarin, meghámozva, fél kockákra vágva, 1 avokádó, meghámozva, kockákra vágva, 1 kisebb darab cékla, megtisztítva, kockákra vágva, 1 kis lilahagyma, megtisztítva és vékony csíkokra vágva, fél kínai kel, felszeletelve, 6 dkg zöldborsócsíra.

Elkészítése: Az olajat a citromlével és a fűszerekkel összekeverem, hagyom egy kicsit állni. Az előkészített zöldségeket lazán összekeverem, majd a salátaöntettel meglocsolva frissen adom az asztalra.

Forrás:Megjelent:
HáziPatika.com2013. február 21.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Ötven felett a futópadon

A rendszeres mozgás pozitív hatásairól mindenki sokat tud, ám mégis vannak, akik félelemből, az egészségi állapotuk vagy az életkoruk miatt nem kezdenek el sportolni. Pedig az óvatos, fokozatos és körültekintő mozgás az időseknek is jót tesz!

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A vashiány ellensúlyozására együnk sok száraz lencsét, babot, borsót, zabpelyhet, sovány marhahúst, teljes kiőrlésű lisztből készült és rozskenyeret, véres hurkát.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések