3 mákos érdekesség + 1 recept


Szerző: Bitai Sándor
2012. február 23. | Forrás:  50plusz.hu

A régi kertekben mindig termett annyi mák, amennyi a magyar konyha kedvelt süteményeihez kellett. A magyar nyelvben sokféle szókép kapcsolódik a mákhoz: mákszemnyi például az, ami nagyon kicsiny, a csínytevő gyerekre pedig azt mondják, mákvirág.

1. Az egyiptomiak a zöld mák nedvét gyógyszerként alkalmazták fájdalom csillapítására. A görögök és a rómaiak mézzel keverve fogyasztották a mákot. Hippokratész már Kr.e. 460-ban említést tesz róla. A mák őshazáját föltételezhetően mégsem a mediterráneum, hanem valahol a mai Afganisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán vidékén kell keresnünk, amely ma is a világ máktermesztésének központja.

2. A mák zöld termésének megvágása után képződő tejnedve, az ópium több mint két tucat alkaloidot tartalmaz, ezek közül legismertebb a morfin. Kabay János magyar gyógyszerész nevéhez fűződik, hogy 1931-ben kidolgozta a hatóanyagok mákgubóból való kivonásának módszerét, és szabadalmaztatta is az egész világon. Majd megalapította Tiszavasváriban az Alkaloida Vegyészeti Gyárat.

3. A mákszemekből süteményekhez darált mák gyakorlatilag nem tartalmazza azokat az alkaloidokat, amelyek a gyógyszergyártás számára oly értékessé teszik a növényt. Nyugodtan ehetik tehát a mákos süteményeket vagy a gubát gyerekek is.

Mákos guba egyszerűen

Aki azt tartja, hogy az igazi háziasszony maga készíti a kelt tésztát a mákos gubához, ha ad magára, annak a véleményét tisztelettel fogadjuk, de csak fenntartással osztjuk. Egyrészt azért, mert bizony a menzán felnevelt generációknak kifliből az igazi a guba, másrészt azért, mert ez ügyben lusták vagyunk igazi háziasszonyként tenni, viszont a gubáról mégsem mondanánk le.
Hozzávalók:
10 szikkadt kifli, 1 liter tej, 15 ek. darált mák, 7 ek. porcukor, 1 csomag vaníliás cukor vagy 1 rúd vanília.

Előkészítése:
felkarikázzuk a kifliket.

Elkészítése:
a tejet a vaníliás cukorral vagy a vaníliarúddal felforraljuk. Még úgy, forrón leöntjük vele kifliket. Leszűrjük, nagyjából kinyomkodjuk belőle a tejet. Egy nagyobb tűzálló tálba egy réteg kiflit teszünk, majd porcukorral összekevert mákot szórunk rá, arra megint kiflit rétegezünk és megint mákot, amíg mindkettő el nem fogy. Aki ügyes, annak marad elegendő mákja rendesen megszórni a tetejét is. A végén tíz percre még berakjuk a sütőbe, attól a teteje ropogóssá válik.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Bitai Sándor50plusz.hu2012. február 23.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Erzsike néni titka

Igen, a legendák köztünk élnek! Sőt, megszólaltathatók, kifaggathatók! Megtudhatjuk tőlük, mi az a plusz, mi az a hajtóerő, ami például háromszoros olimpikonná tehet egy tornászlányt, és mi a titka, hogy ma, 83 éves korában is energiát sugároz magából?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések