3 dolog, ami a kontinenciát veszélyezteti

A kontinencia az inkontinencia ellentéte, azaz a vizelet megtartásának képessége. Ha azt hinnénk, csak a véletlenek játékán múlik, elveszítjük-e, igencsak tévedünk! Életünkben sokszor kerülünk olyan helyzetbe, amikor a kontinencia a tét. Melyek ezek?

Korábban még a szakorvosok is azt gondolták, hogy az inkontinencia kialakulása csupán a véletlenek szerencsétlen együttállásának következménye, és mint ilyen, nem megelőzhető. Ahogy egyre jobban megismerték ezt a problémát, úgy derült egyre több fény arra, hogy igenis vannak bizonyos tényezők, amelyek közvetlenül összekapcsolhatók a vizelettartás képességének elvesztésével. Mára egész pontosan behatárolhatóvá vált néhány, ám ezek még mindig nem biztos, hogy minden részletre, minden egyéni problémára választ adnak. Nézzük, milyen élethelyzetek veszélyeztetik legjobban a kontinenciánkat!

Röppenő évek, csöppenő cseppek?

Az inkontinencia kialakulása korábban a nemen kívül szinte csak az életkorral mutatott szoros összefüggést. Az idősebb korba érőknél előbb-utóbb megfigyelhetővé vált, hogy már nem képesek teljes mértékben tartani a vizeletüket. A szervezet fáradása könnyen megfigyelhetővé vált a többi szerv, szervrendszer szintjén is, tehát nem is csodálkozott ezen senki sem, betudták a korral járó problémák sorába. Ám az utóbbi évtizedekben egyre korábbra tolódott az inkontinencia megjelenésének átlagos ideje, sőt, sok húszas éveiben járó páciens is felkereste orvosát inkontinenciára panaszkodva. Felmerül a kérdés, biztos-e, hogy a kor elősegíti a kontinencia elvesztését?

A válasz határozott igen. A fiatal korban megjelenő inkontinenciák általában más típusúak, és szinte mindig találni mögöttük konkrét okot. Az idősebb korban tapasztalható vizeletvesztés hátterében egyértelműen a szervezet öregedése, közelebbről a medencefenék izmainak és szalagjainak meggyengülése, megereszkedése áll. Az emelkedő átlagéletkor miatt gyakrabban bukkannak fel olyan betegségek is, amelyek inkontinenciát okoznak. Ilyen például a cukorbetegség, az agyvérzés illetve a férfiak prosztata-megnagyobbodása. Szerencsére ma már ritka azon hölgyek köre, akik ne érnék meg a menopauza időszakát, és az ilyenkor bekövetkező hormonális változások szintén elősegítik az inkontinencia kialakulását.

Egy szó, mint száz, az életkor előrehaladtával egyre nő az esélyünk a kontinencia elvesztésére, hacsak nem teszünk ellene valamit! Ön ismeri már például a gátizom-tornát?

Csöpp-ségek

Egy baba érkezése, egy pár családdá válása mindig örömteli esemény. Ám a terhesség szintén elősegíti a kontinencia elvesztését, és minden egyes terhességgel csak nő az esély arra, hogy szembe kell találkoznunk a "rettegett cseppekkel". Nyilván ez nem árnyékolhatja be az örömöt, de nem is lesz ok az aggodalomra, ha odafigyelünk a megelőzésére!

A várandós hölgyek körében gyakori jelenség a vizelet-inkontinencia, amivel még a szülés után is gyakran találkozhatnak. Manapság megkockáztathatjuk a kijelentést, hogy minden második hölgy tapasztalt már ilyet. Öröm az ürömben, hogy a jelenség többnyire csak átmeneti, és a szövődményektől mentes szülés után leggyakrabban csak egy rossz emlék marad. Ha nem, néhány könnyed gátizomtorna-gyakorlattal rövid idő alatt lehet segíteni a helyzeten.

S hogy minek "köszönhetjük" a terhesség alatti inkontinenciát? A várandósság során természetese módon megváltozik a hasűri szervek helyzete, és a húgyhólyagra is nagyobb nyomás nehezedik. A szülési folyamat megindulásával a medence izmai megfeszülnek, méghozzá olyan mértékben, mint más esetekben sosem. Ez az extrém mértékű igénybevétel ellazítja a gátat, és gyengíti a medenceizmokat, extrém esetben a sérülésüket is okozhatja. Mindezek ugyan nem kerülhetők el, de az időben elkezdett gátizomtornával a kontinencia megőrizhető marad.

Betegségről betegségre

A kontinencia elvesztését okozhatja számos más, manapság gyakori vagy emelkedő tendenciát mutató betegség is. A túlfolyásos és a stressz-inkontinencia gyakoriságának növekedése mögött sokszor olyan betegség is állhat, amelyet elsőre nem is igazán hoznánk kapcsolatba a vizeletvesztéssel. Gondolta volna például, hogy a mozgáskorlátozottság is ezek között szerepel? De sorolhatnánk még: a csökkent szellemi képesség (demencia) vagy más, úgynevezett neurogén elváltozások szintén okozhatnak inkontinenciát. Ez utóbbi betegségek körébe tartozik a manapság gyakran kutatott Alzheimer- és Parkinson-kór, vagy éppen a sclerosis multiplex is. Az alapbetegségeken kívül még számos más okot találhatunk, amely a kontinencia elvesztéséhez vezethet. Székrekedés, húgyúti fertőzések, kisebb-nagyobb műtétek és egyes gyógyszerek mellékhatásai is szerepet játszhatnak abban, hogy egyre többen szenvednek a vizeletvesztés okozta problémáktól.

Tehát a kontinenciánkra számos veszély leselkedik. Ám az, hogy ki szembesül a kontinencia elvesztésével, azaz az inkontinenciával, magunkon is múlik. Az inkontinencia felé vezető út számos lehetőséget biztosít a visszafordulásra. Ugye Ön már felismeri, melyek ezek a pontok?

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +16 °C
Minimum: +3 °C

Döntően borult lesz az ég, és dél felől egyre többfelé várható eső, zápor. Délen néhol zivatar is kialakulhat, az Alpokalja magasabb részein pedig havas eső, havazás is lehet. Az északi, északkeleti szelet sokfelé kísérik élénk, helyenként erős lökések. Késő este 6, 13 fok valószínű. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra