Víz és víz

Nyáron több vizet használunk ivásra, tisztálkodásra, öntözésre, mint egyébként. A víz érték, abban az értelemben is, hogy ára van. Összegyűjtöttünk néhány hasznos trükköt, hogy ne emelkedjen meg drasztikusan a vízszámlánk.

A fürdőszobában

Ne csöpögjön a csap! Egy-egy csöpögő csapból vagy szivárgó WC-tartályból hetente akár több száz liter víz is elfolyhat, ez pedig már komoly összeg. Legtöbbször elég egy tömítőgyűrűt kicserélni, és már nincs is baj. Egy család ezzel évente több köbméter vizet is megspórolhat.

Zuhanyozzunk! Kádban fürdeni manapság már luxusnak számít, hiszen akár 150-200 liter vizet is elhasználhatunk egy-egy fürdésnél. Egy átlagos család több ezer forintot is megspórolhat egy évben, ha a tusolást választja. Tovább spórolhatunk, ha szappanozás közben elzárjuk a csapot. Egy perccel rövidebb zuhanyzással évente 2-3 köbméter vizet takaríthatunk meg.

Szereljünk fel víztakarékos adagolókat! Kaphatók a csapokra és a zuhanyfejre szerelhető alacsony áteresztésű adagolók, ezekkel akár a felére is csökkenthetjük a vízfogyasztást. Az adagoló sokkal kevesebb vizet enged át, mint a hagyományos szűrővel ellátott csap, a víznyomás viszont nem változik lényegesen, mert levegővel kevert víz folyik a csapból.

Használjunk kétgombos WC-tartályt! Egy teljes öblítéshez nagyjából 8 liter vizet használunk. Sok esetben felesleges ennyi vizet elpazarolni. Jó, ha van a WC-n kis és nagy öblítési lehetőség, de ha billenős vagy zsinóros a tartály, valamennyire akkor is lehet szabályozni a vízhasználatot.

Ne folyassuk feleslegesen a vizet! Fogmosás, borotválkozás, hajmosás közben teljesen felesleges, hogy szünet nélkül folyjon a víz. Egy folyóvizes fogmosásnál körülbelül 8 liter vizet folyatunk el, míg ha fogmosó poharat használunk, akkor két decilitert. Mindig csak addig tartsuk nyitva a csapot, ameddig valóban szükséges, kézmosásnál pedig elég, ha csak félig nyitjuk meg.

Kerüljük a túl magas hőfokot! A meleg víz előállítása sok energiát, ezzel több pénzt igényel követel. Ha nem akarjuk, hogy az egekbe szökjön a vízszámla összege, jobb, ha nemcsak az elhasznált víz mennyiségére, hanem a hőmérsékletére is odafigyelünk. A vízmelegítőt állítsuk alacsonyabb fokozatra, és amikor csak lehet, használjunk hideg vizet. Mosásnál is többnyire elég 30-40 fokra állítani a hőmérsékletet, a normál szennyezettségű ruhák alacsony hőfokon is kiválóan tisztíthatók.

A konyhában

A zöldséget, gyümölcsöt tálban mossuk meg! A sárdarabokat és a kosz nagy részét egy nagy tálban, ömlesztve is lemoshatjuk róluk, csak ez után öblítsük le őket folyóvíz alatt.

Tartsunk a hűtőben csapvizet! Sokkal gazdaságosabb, ha a hűtőszekrényben hűtjük le a csapvizet ahelyett, hogy percekig folyatnánk a csapból. A legjobb víztisztító kannát használni, könnyen be tudjuk tenni a hűtőbe, és kiszűrhetjük vele a csapvízből a szennyező anyagokat. Ezzel akár 2-3 köbméter csapvizet is megspórolhatunk évente, arról nem is beszélve, hogy nem kell palackos ásványvízre költenünk, nem keletkezik a pillepalackokból felesleges hulladék.

Ne folyó víz alatt mosogassunk! Nagyon sok víz elfolyik feleslegesen ilyenkor. Ennél sokkal takarékosabb megoldás, ha kétmedencés mosogatót használunk: az egyik felében lemossuk, a másikban leöblítjük az edényt. A legjobban úgy spórolhatunk, ha mosogatógéppel mosogatunk. A víz, a gép működtetéséhez szükséges elektromos áram és a mosogatótabletta együtt sem kerül annyiba, mint ha folyó víz alatt tisztítanánk az edényeket.

Csak teli mosógépet indítsunk be! Tévhit, hogy a fél programmal spórolni lehetne. Két fél programmal jóval több vizet és áramot használunk el, mint egy teljes programmal. Csak akkor indítsuk be a mosógépet, ha összegyűlt annyi ruha, amennyivel meg tudjuk tölteni, hiszen feleannyi ruhánál is ugyanannyi vizet használ a gép. Kerüljük a túl hosszú programokat és az előmosást. Ha mosás előtt beáztatjuk a ruhákat, és folttisztítóval eltüntetjük a nagyobb szennyeződéseket, akkor rövidebb idő alatt és alacsonyabb hőfokon is tiszta lesz a ruha, szinten több tízezer forintot is megtakaríthatunk.

Használjunk egykaros keverőcsapot! A hagyományos, kétkaros keverőcsapoknál időbe telik az is, amíg eltaláljuk a megfelelő hőfokot. Az egykaros változatnál ez jóval könnyebben, egyetlen mozdulattal megy, így kevesebb víz folyik el feleslegesen.

Vigyázzunk a tisztaságra! Ha nem járkáljuk össze a lakást sáros lábbal, jóval ritkábban kell felmosni. Ezzel is megspórolhatunk napi 4-5 liter vizet. A hétköznapokon általában elég, ha felsöpörjük a lakást, és csak hetente egyszer, hétvégén mosunk fel.

A kertben

Figyeljünk oda a vízszámlára! Ha időnként vetünk egy pillantást a vízszámlára, az csak hasznunkra lehet. Ha azt vesszük észre, hogy többet fizetünk, mint általában, könnyen lehet, hogy szivárgás vagy csőrepedés miatt folyik el a víz, éves szinten ez hihetetlen többletkiadást is jelenthet egy háztartásban. Öntözzünk esővízzel! A veteményes vagy a pázsit öntözéséhez felesleges vezetékes vizet használni. Tegyünk hordót az ereszcsatorna alá, és az abban összegyűjtött esővizet használjuk öntözésre! Ha ez nem elég, fúrassunk udvari kutat, hamar meg fog térülni az ára.

Hajnalban vagy este öntözzünk! Bármilyen furcsa, azzal is vizet spórolhatunk, ha megfelelő időpontban öntözünk. Ha nagy melegben locsoljuk meg a növényeket, akkor a víz nagy része hasontalanul elpárolog. Ezért célszerű reggel 8 előtt vagy este 8 után öntözni, amikor már hűvösebb van: így akár feleannyi víz is elég. Ellenőrizzük a vízórát! Ha időnként ránézünk a vízórára, láthatjuk, hogy mennyit fogyasztunk, így tudatosabbak is leszünk a vízhasználatban. Jobban oda fogunk figyelni a mindennapi vízfogyasztásunkra, és ez biztosan meg fog látszani a számlán.

Ne öntözzünk feleslegesen! Jól gondoljuk meg, mikor öntözünk a kertben, hiszen rengeteg vizet ellocsolhatunk észrevétlenül. Csakis nagyon száraz, csapadékmentes időszakban öntözzünk, és csak ott, ahol tényleg szükség van folyadékpótlásra. Gondoljunk arra, hogy a természetben működik az önszabályozás, ezért csak indokolt esetben avatkozzunk bele a működésébe.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

A fátyol- és átmenetileg megnövekvő gomolyfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, déli szelet élénk, a nyugati országrészben erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon helyenként viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 24 fok között várható. Késő estére általában 12 és 17 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra