Vénykötelessé válnak a korábban kedvelt fájdalomcsillapítók

A ketoprofen-tartalmú gyógyszerek, kenőcsök a napokban vénykötelessé válnak. Cikkünkből megtudhatja, mi állhat ennek a döntésnek a hátterében, és mivel lehet "kiváltani" az ízületi és izomfájdalmakra már bevált krémeket

A ketoprofen nem szteroid gyulladás-, fájdalom- és lázcsillapító. A legtöbbször fájdalommal és gyulladással együtt járó mozgásszervi problémák esetén használják: ketoprofen-tartalmú krémeket ajánlanak zúzódásokra, ficamokra, ínhüvelygyulladásra, ízületi gyulladásra és hátfájdalomra. Az Európai Unióban 1978 óta forgalomban lévő ketoprofen létezik gél, krém, spray és tapasz formájában is.

A széles körben elterjedt gyógyszerekkel kapcsolatban azonban egy ideje bizonytalanságok merültek fel, elsősorban azért, mert bizonyos esetekben súlyos bőrreakciókat válthat ki a ketoprofen használata. A hatóanyag ismert mellékhatása a fényérzékenységi reakció, ám ennek kockázata nagyon alacsony: egymillió kezelt betegből mindössze egy esetben fordul elő. Az elmúlt években azonban egyre több ilyen esetet regisztráltak, elsősorban Franciaországban, ahol már a csomagoláson felhívták a páciensek figyelmét az esetleges veszélyekre.

A fényvédő krémek, naptejek, valamint fényvédőt tartalmazó kozmetikumok, például samponok, arckrémek, ránctalanító krémek és sminkszerek egyik hatóanyaga, az oktokrilén ugyanis növeli a ketoprofenre jelentkező fényérzékenységi reakciók, beleértve a fényallergia gyakoriságát. Emiatt az Európai Gyógyszerügynökség, illetve az Európai Bizottság úgy döntött, hogy a ketoprofen-tartalmú, külsőleg használatos készítményeket (krémeket, kenőcsöket) csak orvosi rendelvényre kiadhatónak minősíti. Emellett a csomagoláson fel kell tüntetni a veszélyeket, és az orvosoknak is figyelmeztetniük kell a betegeiket arra, hogy bőrérzékenységi reakciók jelentkezhetnek náluk a termékek használata során.

Az Európai Gyógyszerügynökség további ajánlása szerint a terméket használóknak védeniük kell a ketoprofennel kezelt testterületeiket a napfénytől (nemcsak a kezelés időtartama alatt, hanem utána is legalább két hétig), és érdemes alaposan kezet mosniuk a készítmények felkenése után.

Szerencsére az ízületi és izomfájdalmaktól szenvedőknek - ha gyorsan és biztonságosan akarják enyhíteni a kellemetlenségeiket - nem kell lemondaniuk a hatékony szerekről. A diklofenák-tartalmú krémek, zselék és tapaszok ugyanis a továbbiakban is recept nélkül kaphatók.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor, északnyugaton esetleg zivatar is lehet. A nyugatias szelet az északi megyékben kísérhetik élénk, erős, záporok, zivatarok környékén esetleg viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Továbbra is változékony marad az időjárás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra