Védelem az édes rém ellen

Világszerte százmillióan küzdenek a kissé emelkedett cukorszint problémájával. Tenni kell azért, hogy ne alakuljon ki a cukorbetegség! Aki idejében változtat az étrendjén, a szokásain, az megelőzheti a nagyobb bajt.

Az egészséges vércukorszint literenként 5,5 millimol, vagy annál kevesebb. Cukorbetegségről akkor beszélünk, ha ez az érték 7 fölött van. Nem is kevesen a kettő közötti keskeny sávban, a cukorbetegség előszobájában időznek. Akinél az orvos kimutatja a megemelkedett vércukorszintet, az a statisztika szerint öt éven belül ötvenszázalékos kockázattal válhat cukorbeteggé.

De ha odafigyel már az első jelre is, és változtat az étrendjén, a szokásain, akkor megelőzheti a nagyobb bajt, későbbre halaszthatja, egyes esetekben teljesen kivédheti a valódi cukorbetegség kialakulása. A legfontosabb a megfelelő táplálkozás és a rendszeres mozgás. Napi harminc perc aktív testmozgás és a testsúly öt-tíz százalékos csökkentése közel hatvan százalékkal csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát!

Ennivaló

Pékáruk - elsősorban teljes kiőrlésű, magvakkal, korpával dúsított kenyereket érdemes enni, amelyekből lassabban szívódik fel a cukor. Emellett barna rizst, cukrozatlan müzlit, zabpelyhet is szabad fogyasztani.

Hús, húskészítmények - a testsúly csökkentése érdekében részesítse előnyben a sovány felvágottakat (gépsonka, sonkaszalámi, pulykasonka, aszpikos készítmények). A húsok közül bőr nélkül fogyassza a csirkét, a pulykát, a sertés- és marhahúsok közül pedig válassza a soványabb részeket. Kerülje a szalonnát, a császárhúst, a tepertőt, a zsíros kolbászokat és a téliszalámit.

Tej, tejtermékek - a legjobbak a sovány tejtermékek (1,5% zsírtartalommal), a savanyított tejtermékek, sovány sajtok, amelyek magas kalciumtartalmuk miatt is nélkülözhetetlenek.

Zöldségek, főzelékfélék, gyümölcsök - ezek alkotják az étrend alapját. Nyersen, köretként, salátának is felhasználhatja ezeket, így a fogyást is segítik. Egyen minél több gyümölcsöt is, így kiválthatja az édességeket – de jó tudni, hogy a szőlőnek, datolyának, ananásznak, fügének és minden aszalt gyümölcsnek magas a szénhidráttartalma, ezért ezeket célszerű korlátozni.

Alapszabályok

– A naponta elfogyasztható szénhidrátmennyiséget célszerű elosztani több, öt-hat étkezésre, hogy elkerülje a vércukorszint ingadozását.

– Okosabb mellőzni a vércukrot gyorsan megemelő cukros üdítőket, szörpöket, cukorral vagy mézzel ízesített teát, lekvárokat, édességeket.

– Az édes íz pótlására jól használhatók a mesterséges édesítőszerek, melyek egyre bővülő választékban állnak rendelkezésünkre.

– Jó tudni, hogy a gyümölcsök, a tej, a savanyított tejtermékek szintén tartalmaznak természetes formában cukrokat, így ezek csak korlátozott mennyiségben fogyaszthatók.

– A szőlő, a banán és az aszalt gyümölcsök nagyon magas szénhidráttartalmúak, így fogyasztásukat nem javasolják.

– Az étrend gerincét az alacsony szénhidrát- és magas rosttartalmú zöldségek, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék és a belőlük készült kenyerek, tészták alkossák.

– A burgonyából, rizsből készült köreteket magas szénhidráttartalmuk miatt ritkábban fogyassza.

– A száraz hüvelyesek is jól beilleszthetők az étrendbe, keményítőtartalmuk mellett rosttartalmuk is jelentős, így kevésbé emelik a vércukorszintet.

– A szokásos adagban beszámítás nélkül "szabadon fogyasztható" élelmiszerek közös jellemzője, hogy nagyon alacsony energiatartalmúak. Ide tartozik például a zöldpaprika, a retek, a paradicsom, az uborka, a fejes saláta, a fokhagyma, a gomba, a karalábé, a karfiol, a brokkoli, a cukkini, a patisszon, a padlizsán, a kelbimbó, a kelkáposzta, a kínai kel, a káposzta, a paraj, a petrezselyem, a spárga, a tök, a vöröshagyma, a póréhagyma, a sóska, a zeller, a zöldbab, a cukor nélkül készített cékla, a csalamádé, a rebarbara.

– A búzakorpa, zabkorpa főként emészthetetlen rostokat tartalmaz, ezért a vércukorszintet nem emelik, így érdemes naponta enni belőlük!

Néhány tipp

Vagdaltak készítésekor sovány húsrészeket használjon, lazításhoz zsemle helyett korpás kenyeret, búza- vagy zabkorpát.

Köretként sűrített vagy sűrítés nélküli főzelékek szerepeljenek, burgonya, rizs inkább fél adagban, kiegészítve nagy adag salátával vagy párolt zöldséggel.

Rántáshoz kevesebb olajat és rostban gazdag Graham-lisztet, habaráshoz pedig csökkentett zsírtartalmú tejfölt, kefirt, joghurtot használjon.

Bő zsírban sütés helyett válassza a zsírszegény sütési módokat (alufólia, teflon, sütőzacskó, gőzpároló, grillezés).

Tízóraira, uzsonnára főleg gyümölcsöt, salátát egyen.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Nagyrészt erősen felhős időre számíthatunk több helyen - nagyobb eséllyel az ország északi felén - esővel, záporesővel, elvétve zivatar is kialakulhat. Az éjszaka második felében megszűnik a csapadéktevékenység, ezzel együtt a felhőzet is felszakad, és hajnalra kiderül az ég. A nyugati, délnyugati szelet erős, főként a front mentén az átmenetileg északnyugatira forduló szelet viharos lökések kísérhetik, majd hajnaltájt veszít erejéből a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 4 és 9 fok között alakul, de a tartósabban derült és szélcsendes hidegre hajlamos helyeken ennél alacsonyabb értéket is mérhetünk. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra