Ünnepi előkészületek

Bő egy hónap múlva megint ünnepelünk, jön a karácsony, meg a szilveszter. Az ünnepek idején nem csupán főételeket, hanem édességeket és süteményeket is készít a gondos háziasszony.

A narancsot "szőröstül-bőröstül" felhasználhatjuk a finomságokhoz. (A héját amúgy kidobnánk!) A narancshéjból igazán kevés munkával isteni finomságot lehet készíteni, felhasználhatjuk akár magában, akár süteményben. Mindkét csemegét már most készítse el, hogy legyen idejük "összeérni".

Cukrozott narancshéj

Hozzávalók: tetszés szerinti mennyiségben narancs, a narancshéj súlyával megegyező mennyiségű cukor, 1 citrom leve.

Előkészítése: A narancsokat először forró vízben fél óráig áztatom, alaposan megmosom. Burgonyahámozóval olyan vékonyan hámozom meg, hogy a héjon a belső fehér bundából semmi se maradjon, mert keserűvé válhat tőle az édesség. Csíkokra vagy kis kockákra vágom, esetleg nagyobb darabokat egyben is meghagyok, hogy süteménydíszítésre is fel lehessen használni. A narancshéjat mély porcelán- vagy műanyag tálba teszem, és annyi vizet öntök rá, amennyi ellepi. A vizet egy héten keresztül naponta kétszer cserélem alatta (reggel és este).

Elkészítése: Annyi tiszta vízben, amennyi éppen ellepi, üvegesre főzöm a héjat. Mire üvegessé válik, a lé egy részét elfövi. Leszűröm, lemérem. Amennyi a narancshéj súlya, annyi kristálycukrot teszek rá. A főzőléből éppen csak annyit öntök az edénybe, amennyitől a cukor átnedvesedik. Kis lángon, folyamatos keverés közben legalább 30 percig főzöm. Mielőtt teljesen elkészülne, citromlevet csavarok bele, ettől kissé pikáns lesz, nem annyira édes. Hagyom kihűlni az edényben, és félreteszem. Másnap ismét felforralom, majd nagyon forrón apró üvegekbe teszem, és légmentesen lekötöm. (Az ily módon eltett cukrozott narancshéj szinte korlátlan ideig eláll, ha tisztán dolgoztam!) Használat előtt szűrőbe teszem, hogy a szirup lecsöpöghessen róla. Süteményekbe, krémekbe, pudingokba nagyon finom, és díszítésnek is kiváló.

Narancsdzsem

Hozzávalók: 1 kg narancs, 60 dkg cukor, 2 citrom, 1 mokkáskanál benzoesavas nátrium.

Előkészítése: A megmosott és leszárított narancs sárga héját vékonyan lehámozom, félreteszem. A meghámozott narancsok fehér bundáját eltávolítom, és a gyümölcsöket egycentis karikákra vágom. Kiveszem a magokat, és a narancsot az ugyanígy előkészített citromokkal együtt kockákra vágom.

Elkészítése: A cukrot másfél dl vízzel felforralom, beleteszem az összevágott gyümölcsöt meg a kicsurgott levet, és kis lángon, állandó keverés közben 25 percig főzöm. Akkor van készen, ha a próbaképpen kistányérra csöppentett lé megkocsonyásodik, vagyis már nem fut szét a tányéron. Mielőtt teljesen elkészülne, hozzáadok egy evőkanálnyi, hajszálvékony csíkokra metélt narancshéjat. Együtt főzöm még néhány percig. Az elkészült dzsemet kicsi üvegekbe töltöm, tetejükre csipetnyi tartósítószert szórok, és azonnal lekötöm. Száraz gőzben hagyom kihűlni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +3 °C

Délelőtt nagyrészt erősen vagy közepesen felhős idő várható, majd délutánra egyre nagyobb területen szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. Az ország délnyugati és középső harmadán zártabb maradhat a felhőtakaró, ott valószínű a legkevesebb napsütés. Elszórtan - főként hazánk északnyugati kétharmadán - valószínű kisebb eső, zápor, néhol zivatar sem kizárt. A Dunántúlon az északnyugati, az északkeleti megyékben a délnyugati szél megélénkül, helyenként - záporok, zivatarok nyomán is - megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 17 fok között alakul. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra