Tudta, hogy a menopauzának intim tünetei is vannak?

A változókor a női lét természetes velejárója, egyszer minden nőt érint. Egyre többet hallunk a változókor tüneteiről, ezek okairól, de biztosak lehetünk benne, hogy mindent tudunk erről a folyamatról?

Intim titkok menopauza idején

Hosszú út vezetett odáig, hogy már nem kell szemlesütve beszélgetnünk a hőhullámokról, az éjszakai álmatlanságról, a fokozott hízási hajlamról: tudjuk, hogy ezeket a tüneteket a menopauza okozza és a legtöbb nőt érinti, nem vagyunk vele egyedül.

Tudjuk-e azonban, hogy a menopauzának intim tünetei is vannak? Tudjuk-e, hogy számos nő szenved visszatérő húgyúti és nőgyógyászati fertőzésektől, inkontinenciától a menopauza miatt? Mindez a hormonháztartás változásának "köszönhető".

Az ösztrogén szerepe

A menopauza során a szervezetben termelődő ösztrogén szintje lecsökken, ami - a jól ismert hőhullámokon és más, egész testet-lelket érintő változásokon kívül - változást okoz az intim testrészek szerkezetében és működésében is. Ahogy például a bőrünk veszít a korábbi rugalmasságából, ugyanígy az intim területeken is hasonló változások zajlanak. Az ösztrogénhiány hatására a hüvelyben és a húgycsőben is megváltozik a hámszövetek minősége, vastagsága, sőt a pH-ja is, ami védtelenné teszi a legrejtettebb területeinket a külvilággal szemben. Ez a folyamat olyan tüneteket okoz, amelyről nem is gondoljuk, hogy a változókorhoz köthetők!

Intim tünetek és az ösztrogén?

A kor előrehaladtával egyre több nő tapasztal olyan intim tüneteket, mint a visszatérő nőgyógyászati és húgyúti fertőzések, a vizeletcsepegés és a hüvelyszárazság. Sok mindenre gyanakszik az ember, az életmódra, higiéniás körülményekre, öltözködésre, korra. Az esetek többségében azonban más áll a tünetek hátterében.

"Már negyedszer vagyok felfázva az idén, és nőgyógyászhoz is gyakrabban kell mennem..."

Ha már nem először jelentkeznek a jól ismert panaszok: a gyakori, égető, fájdalmas vizeletürítés, az alhasi fájdalom, a hüvely környéki viszketés, akkor hajlamosak vagyunk hidegre, esőre fogni a bajt. Nőgyógyászati fertőzések esetén is sokan a higiéniás körülményekben - uszoda, vécé - vagy a szexuális életünkben keressük a hibát, pedig az ok az esetek nagy részében a hormonháztartás változásában rejlik.

Menopauza Mindannyian hallottunk a hüvely pH-ról, tudjuk, hogy az enyhén savas hüvelyflóra védi meg az intim területeket a baktériumok támadásától. Ezt a természetes, savas pH-t a jelen lévő laktobacillusok biztosítják.

Nagyon kevesen tudják azt, hogy ezek a jótékony baktériumok csak ösztrogén jelenlétében tudnak életben maradni. Így, ha az ösztrogénszint lecsökken, sajnos a laktobacillusok sem jutnak táplálékhoz, elpusztulnak, az intim flóra pedig elveszíti savas védőburkát. Ezáltal az intim területek védtelenné válnak a különféle baktériumok inváziójával szemben. Ezért egyre gyakrabban fordulnak elő húgyúti és hüvelyi fertőzések, melyek újra és újra visszatérnek, és még a folytonos antibiotikum kezelések is csak időlegesen nyújtanak enyhülést. Ha azonban ismerjük a problémák eredetét, a menopauza során bekövetkező változásokkal való kapcsolatát, találhatunk rájuk megoldást is.

Jó tapasztalatok

Vannak sorstársaink, akik felismerték, hogy a menopauza, minden tünetével együtt természetes jelenség, és őszintén mernek beszélni tapasztalataikról. Így például az 53 éves Emma, akinek a hüvelyszárazság okozott gondokat, fájdalmassá téve férjével való együttléteiket, vagy Erika, akinek enyhe inkontinens epizódok szereztek kínos perceket, és Bea, akinek sorozatos felfázások miatt voltak kellemetlenségei. Mindhárman úgy tapasztalták, hogy nagy segítségükre volt az Ovestin, az a vény nélkül kapható hüvelykrém, amely a legérzékenyebb területen segít pótolni a csökkent ösztrogénszintet.

Ha a változókorral kapcsolatos tudnivalók bővebben érdeklik, keresse fel a menopauza rovatunkat!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +2 °C

A felhős tájakon is szakadozik a felhőzet, általában sok napsütés valószínű a gomolyfelhő-képződés mellett. Helyenként - nagyobb eséllyel nyugaton és északkeleten - valószínű zápor. Az északnyugati szelet a délnyugati és északkeleti tájak kivételével élénk széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű. Napközben kettős fronthatás okozhat kellemetlen tüneteket az időjárásra érzékenyek körében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra