Testmozgás fél egészség

Nem csak a hűvösebb évszakokban érdemes védelmi rendszerünk megerősítéséről gondoskodnunk! Vitalitásunk megőrzése a nyaralás alatt is fontos, ráadásul ezt örömteli tevékenységekkel biztosíthatjuk.

Immunrendszerünket azzal is kényeztethetjük, ha úgy szervezünk pihentető vakációt, hogy a strandolás és fagyizás mellett beiktatunk néhány testébresztő programot. Kihasználhatjuk például a közeli röplabda vagy teniszpályát, két kerékre pattanhatunk a gyerekekkel, vagy esténként a lemenő nap mellett a vízparton kocoghatunk. Az immunrendszer ugyanis még a napozásnál is jobban rajong a testmozgásért!

Elűzi a baktériumokat

Amerikai kutatók legújabb eredményei alátámasztják, hogy a sportolás hatására olyan fiziológiás változások történnek a szervezetben, melyek az immunműködést is befolyásolják. Rájöttek, hogy a testmozgás során átmenetileg megemelkedik a falósejtek száma, melyek felelősek többek között a baktériumok bekebelezéséért. Az immunsejtek a véráramlás felpezsdülése miatt gyorsabban keringenek a szervezetben, ezáltal hamarabb érik el a baktériumokat illetve vírusokat. Amennyiben rendszeresen megmozgatjuk a testünket, ez a hatás tovább tart, mint a sportolás időtartama.

Lassan járj, tovább élsz

A szakemberek azt is kimutatták, jobban járunk, ha a rendszeres testmozgás nem túl megerőltető. Dr. David Nieman, egy amerikai egyetem professzora bebizonyította, hogy akik maximális oxigénfelvételük 70-75 százalékát elérve, napi 40 percet mozognak, azok feleannyi időt töltenek általánosságban megfázással vagy torokfájással küszködve, mint akik nem ennyit vagy nem ilyen intenzitással sportolnak. Ha meg is betegednek, a tünetek lényegesen enyhébbek és nem tartanak olyan sokáig. Ugyanakkor az is kiderül, hogy az élsportolók immunitása egy-egy kemény meccs után gyengül, tehát a szervezetet rendszeresen erősen próbára tevő, igen megerőltető sport sem tesz jót hosszú távon.

Kell az izzadás

A testmozgás során az izzadás a bőrön keresztül történő méregtelenítést biztosítja, hiszen a kitágult pórusokon át szabadon távozhatnak a toxinok a szervezetből. Akár nyáron is szaunázhatunk, hiszen az ott történő izzadás ugyanúgy immunerősítő, de mindenképpen gondoskodjunk a napi minimum 3 liter folyadékbevitelről.

Éltető friss levegő

Akár edzünk, akár csak rendszeresen jó nagyokat sétálunk hajnalban vagy este, amikor hűvösebb van, azzal többet teszünk vitalitásunk megőrzéséért, mint gondolnánk! A megfelelő oxigénbevitel ugyanis minden szervünk működését javítja, a friss levegő segíti a légutak és a nyálkahártyák regenerálódását, a mély, tudatos légzés csökkentheti a vérnyomást is. Nem csoda, hogy akik rendszeresen sétálnak kutyájukkal, kevesebbszer betegek bármely évszakban!

Vitamint, vitamint

Ne csak hűsítő jégkrémmel, hanem friss zöldségturmixokkal is kényeztessük magunkat. Testünk ilyenkor magába szív minden idényzöldségből és -gyümölcsből származó tápanyagot. Emellett jó ötlet, ha vitaminkomplexekkel, táplálék-kiegészítőkkel is gondoskodunk a kellő vitaminmennyiségről, főként, ha fáradtan indulunk neki a nyaralásnak, vagy kevés időnk jut a kikapcsolódásra.

Az írás megjelent a Nők Lapja Egészség július-augusztusi számában.
Keresse az újságárusoknál!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

A fátyol- és átmenetileg megnövekvő gomolyfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, déli szelet élénk, a nyugati országrészben erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon helyenként viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 18 és 24 fok között várható. Késő estére általában 12 és 17 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra