Tavaszváró menü

Mihelyt előbújik a tavaszi napsugár, szinte éhezni kezd a testünk a vitaminokra, a friss ízekre. De a természet még csak ébredezik, várni kell. A vitamindús étkezés azonban ilyenkor is könnyen megoldható.

A primőrök frissességét egyelőre megkísérelhetjük helyettesíteni az ízek újszerű kombinálásával, új receptek kipróbálásával.

Hagymaleves rokforttal

Hozzávalók (4 adag):

4 db közepes méretű hagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 10 dkg rokfortsajt + 5 dkg a tálaláshoz, 2-3 ek. sárga mustármag, 1 kk. majoránna, 1 kk. bazsalikom, só.

Elkészítés:

A hagymákat felkockázom, kis lángon a vajon megfonnyasztom annyira, hogy átlátszó legyen. A fűszereket és a rokfortsajtot felolvasztom 2 liter vízben. A folyadékhoz hozzáadom a hagymákat, elkeverem a mustármaggal, 1 mokkáskanál sóval, és 15 percig puhára főzöm fedő alatt. A maradék sajtot nagyobb kockákra vágom, és így tálalom.

Serpenyős-céklás egytál

Hozzávalók (4 adag):

4 közepes cékla, 1/2 dl ecet, 2 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, 2 evőkanál margarin, 30 dkg darált csirkehús, 2 dl tejföl.

Elkészítés:

A céklát az ecetes vízben a sóval félpuhára főzöm, lecsepegtetem. Ha kihűlt, meghámozom, és lereszelem. A hagymát megtisztítom, apróra vágom. A margarint felforrósítom, a csirkehúst és a hagymát néhány percig megfuttatom rajta, hogy a hús kifehéredjen. Hozzákeverem a céklát, sózom, borsozom, majd addig párolom, amíg a hús megpuhul. Tálaláskor tejföllel és petrezselyemmel lehet díszíteni. Forrón, burgonyapürével fogyasztható.

Narancsos savanyúkáposzta-saláta köleslepénnyel

Hozzávalók (4 adag):

20 dkg savanyú káposzta, 20 dkg narancs, 20 dkg alma, 1 dkg méz, 10 dkg köles, 20 dkg túró, 5 dkg vöröshagyma, 5 dkg kölesliszt, 1 tojás, só, kakukkfű.

Elkészítés:

A savanyú káposztát leöblítem és kissé apróbbra vágom, hozzáadom a vékony cikkekre vágott almát és narancsot, mézzel ízesítem, és alaposan összekeverem. A kölest sós vízben megfőzöm, amikor kihűlt, leszűröm. Belekeverem az áttört tehéntúrót, a szeletekre vágott és olajban aranysárgára pirított vöröshagymát, tojást és a köleslisztet, majd megsózom, kakukkfűvel fűszerezem, és eldolgozom. A masszából kis lepényeket formázok, forró olajban sütöm, és a salátával tálalom.

Szezámmagos kivifantázia

Hozzávalók (4 adag):

50 dkg kivi, 2 banán, 2 nagy alma, 4 dl víz, 3/4 dl méz, egy csipetnyi fahéj, 10 dkg dió, 2 dkg szezámmag.

Elkészítés:

A kivit és a banánt felkockázom, majd egy nagy tálba rakom. Közben a megmosott, nagy kockákra vágott, kibelezett almákat wokban egy csipetnyi fahéjjal megpárolom a legnagyobb lángon. Miután a leve háromnegyed részben elfőtt, és kissé kocsonyássá vált, hűtve a többi gyümölcshöz keverem. A diót nagy darabokban hagyva forró olajban 1 percig pirítom, majd ebben az olajban pirítom a szezámmagot is aranybarnára, 20 másodpercig. Ezek után lehűtöm. A dióhoz keverem a mézet, a szezámmagot, és a gyümölcsökre öntve, az egészet óvatosan összekeverem.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

A fátyol- és átmenetileg megnövekvő gomolyfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, déli szelet élénk, a nyugati országrészben erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon helyenként viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 18 és 24 fok között várható. Késő estére általában 12 és 17 fok közé hűl le a levegő. Időjárási frontra az előrejelzések szerint nem kell számítani, így az időjárásra érzékenyek tünetei várhtóan csillapodnak majd.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra