Táplálkozás a klimax idején

A változókorba érő hölgyeknek - ha korábban nem is tették - érdemes odafigyelni a táplálkozásukra, hiszen ezzel csökkenthetik a kellemetlen tüneteket és az egészségügyi kockázatokat.

A változókorba érő hölgyek nagy része megtapasztalja a jellegzetes, kellemetlen tüneteket: hőhullámokat, hangulatingadozásokat. Mindezek mellett az idő előrehaladtával több egészségügyi kockázattal is szembe kell nézniük. Minél idősebb valaki, annál jobban ki van téve többek között a magas koleszterinszint, a csontritkulás, a szív- és érrendszeri panaszok veszélyének.

Mivel az anyagcsere lelassul, a változókorban lévő hölgyek könnyebben híznak, és a fogyás is nehezebben megy ebben az időszakban. A megfelelően összeállított étrenddel és a rendszeres mozgással azonban rengeteget tehetünk az életminőségünk javításáért és az egészségünk megőrzéséért!

A legfontosabb tápanyagok

Azzal mindenki tisztában van, hogy az egészséges étrend kulcsa a több friss zöldség és gyümölcs, a kevesebb zsíros és cukros étel, a sok folyadék. Ám a változókorban bizonyos tápanyagokra még nagyobb szükség lehet. Lássuk ezeket!

A kalcium elengedhetetlenül szükséges a csontok egészségének megőrzéséhez és a csontritkulás megelőzéséhez. Az ajánlások szerint a negyven éven felüli hölgyeknek naponta legalább 1200 mg kalciumot kell fogyasztaniuk.

A magnézium szintén fontos a csontok egészségéhez, ezenfelül az idegrendszer megfelelő működéséhez is hozzájárul. Az elegendő magnézium segíthet az idegesség, feszültség legyőzésében.

Az omega-3 zsírsavak elsősorban a szív és az erek egészségéért felelnek, de kutatások szerint a depresszió tüneteit is enyhítik.

Az E-vitamint igazi csodaszernek tartják: nemcsak a bőr állapotán javíthat, de a menopauza tüneteit, így a mellfeszülést, a hőhullámokat és a hüvelyszárazságot is enyhíti.

Mi kerüljön az asztalra?

Ha tudjuk, milyen tápanyagokra van szüksége a szervezetünknek, akkor már nem is olyan nehéz összeállítani az étrendet. A legfontosabbak a zöldségek, hiszen ezekben kevés a kalória, viszont annál több a hasznos vitamin és ásványi anyag! Törekedjünk arra, hogy minél színesebb legyen a tányérunk: a sötétzöld, leveles zöldségek (paraj vagy kel) mellé kerüljön narancssárga (például sárgarépa vagy sütőtök), piros (paradicsom vagy kaliforniai paprika) is!

A szükséges mennyiségű kalciumot legkönnyebben a tejtermékekből "szerezhetjük be": naponta együnk több adag sajtot, túrót vagy zsírszegény joghurtot.

A tengeri halakban (főként a lazacban vagy a makrélában) elegendő mennyiségű omega-3 zsírsavakat találhatunk - törekedjünk arra, hogy hetente legalább kétszer együnk halat!

Egészséges nassolnivalónak tökéletesek a különböző olajos magvak, elsősorban a mandula. Ezekben nemcsak rengeteg E-vitamin van, de a magnéziumtartalmuk is magas.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +16 °C
Minimum: +3 °C

A Nyugat-Dunántúlon döntően borult lesz az ég, másutt a kezdeti közepesen vagy erősen felhős időt követően délutántól borul be dél felől. Délelőtt csak a Nyugat- és Észak-Dunántúlon, késő délutántól, estétől dél felől egyre többfelé várható eső, zápor. Délen néhol zivatar is kialakulhat, az Alpokalja magasabb részein pedig havas eső, havazás is lehet. Az északi, északkeleti szelet sokfelé kísérik élénk, helyenként erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 21 fok között alakul, de a tartósan borongós Nyugat-Dunántúlon 10 fok alatti értékeket is mérhetnek. Késő este 6, 13 fok valószínű. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra