Szépen is lehet öregedni!

Már fiatalon érdemes az öregedésre gondolnunk. Ha egészségtudatosan élünk, ami megmutatkozik életvitelünkben, táplálkozásunkban és aktivitásunkban, később fognak jelentkezni testünkön és lelkünkben az öregedés elmaradhatatlan nyomai.

Az idő múlásával az egész szervezetünk megváltozik

Az életkor előrehaladásával a különböző szervek és szervrendszerek - agy, vese, csont, tüdő, máj, szív, izom, stb. - kisebb-nagyobb alaki és működésbeli változásokon mennek keresztül. Az emberi faj mintegy 100-120 évre van "predesztinálva", de ez az életkor csak rendkívül keveseknek adatik meg. Egy emberöltő során a test sejtjei 40-60 osztódáson mennek keresztül, vagyis ennyiszer képesek a megújulásra. A tudomány mai állása szerint a testi sejtek nem rendelkeznek korlátlan osztódási képességgel, ez alól azonban kivételt képeznek a csontvelői és az ellenanyagképző sejtek, amelyek osztódási képessége nagyon lassan alakul ki. A szervezetben korlátlan osztódásra csak a daganatsejtek képesek. Az öregedés legszembetűnőbb változása a sejtek számának csökkenése, amely szabad szemmel zsugorodás formájában jelenik meg, így a szervek végtagok átmérője, fizikai állapota jelentősen megváltozik.

A szervek regenerációs képessége eltérő

A különböző szervek sejtes építőelemeinek regenerálódó képessége eltér egymástól. Például az agy-, izom- és kötőszövet sejtjei csekély megújuló-képességgel rendelkeznek, míg a vérképző rendszer, valamint a spermiumtermelésért felelős sejtek jóval ellenállóbbak. A szövetállomány csökkenését zsír- és kötőszövet pótolja, amely együtt jár a szervműködés csökkenésével.

A zsugorodás mellett sok esetben a szervek növekedése (hiperplázia) is megfigyelhető. Ez a csökkent teljesítmény kiegyenlítésére szolgál. Az öregkorban jelentkező hiperplázia tipikus példája a prosztata-megnagyobbodás, amely a 60 évnél idősebb férfiak kétharmadát érinti. A megnagyobbodott sejtek hajlamosak az átalakulásra, a jóindulatú daganatok kialakulására, amelyekből sajnos rosszindulatú elfajulás keletkezhet.

Az öregedési folyamatok a szervezetet felépítő sejtek szintjén is megjelennek. A sejtmag megnagyobbodik, a fehérjeszintézis hibái miatt az enzimek termelődése is megváltozik.

A szervezet "rendszereinek" teljesítménye hanyatlik

A legtöbb szerv, úgymint a máj, vese, csontállomány, agy, izom, tüdő, petefészek állományában az öregedés során kisebb-nagyobb hanyatlás figyelhető meg. A tüdő légzőfelülete csökken, a kilégzés után tüdőben visszamaradt levegő térfogata jelentősen nő. Az időskor előrehaladtával az agy és a máj súlya, valamint vérátáramlása is csökken. A nőknél a petefészek, a férfiaknál a herék működése lényeges változásokon mennek keresztül, amelynek természetesen hormonális okai vannak.

Az egész szervezet sebezhetőbbé és sérülékenyebbé válik az öregedés során.

Étkezés csak helyesen

Idősebb korban a szervezet felépítő folyamatai lezárultak, helyüket a lebontók veszik át. Minél gyorsabb ez a folyamat, annál gyorsabb folyamatú az öregedés, tehát a helyes táplálkozás és vitaminpótlás feladata ennek lassítása.

Rendkívül fontos, hogy helyesen válasszuk meg a tápanyagokat, amiket magunkhoz veszünk.

Kellő figyelmet kell fordítani az ételek megfelelő rágására is, mert a nem megfelelően megrágott tápanyagból kevesebb vitamin és ásványi anyag kerülhet a szervezetünkbe.

Hogyan kezeljük az öregséget?

Ami az életben felkészületlenül éri az embert, az mélyen meg is rázhatja. Az öregségre viszont tudatosan lehet készülni, s ennek megvannak a maga fortélyai. Vannak, akik anyagi vonatkozásban, életbiztosítással, megtakarítással készülnek az öregkorra, mások viszont inkább az egészségükkel törődnek többet. Érdemes fiatal éveinkben már azzal számolni, hogy egyszer eljön számunkra is az öregkor. Ha erről nem akarunk tudomást venni, akkor "sokk" hatásként érhet minket az öregség minden nyűgjével együtt. Át kell gondolnunk, hogyan tudunk teljes életet élni még akkor is, ha már nem vagyunk erőnk teljében. Bővítsük ki érdeklődési körünket, találjunk életünknek új tartalmat, és lehetőség szerint éljünk aktív életet. A testmozgás ugyanúgy hat a testre, mint a lélekre. Figyeljünk arra, hogy életünkből ne hiányozzanak a pozitív gondolatok, a tervek, célok és a humor sem. Az "ehhez én már túl öreg vagyok" hozzáállást adjuk fel, és keressük a megújulást, az új kihívásokat a munkában és a magánéletben egyaránt.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

A fátyol- és átmenetileg megnövekvő gomolyfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, déli szelet élénk, a nyugati országrészben erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon helyenként viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 24 fok között várható. Késő estére általában 12 és 17 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra