Segítsen szervezetének elkerülni a rákbetegséget!

Miért ne tenne meg mindent, amit csak lehet, hogy elkerülje a daganatos megbetegedéseket? Különösen, ha olyan egyszerűen teheti, hogy egészséges összetevőket tartalmazó finomságokból állítja össze maga és családja étrendjét.

Érdemes odafigyelni!

Sajnos, senki nem lehet biztos abban, hogy őt sohasem fogja érinteni a rákbetegség: a statisztikák szerint a fejlett országokban minden harmadik embernél észlelnek daganatos elváltozást, és körülbelül minden negyedik haláleset mögött ez áll. A kockázatot növelik bizonyos életmódi tényezők, így az egyoldalú, helytelen étrend, a dohányzás, az alkoholizmus, a szennyezett környezet, a stressz. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a helytelen étrend az esetek mintegy egyharmadában lehet az oka a rák kialakulásának vagy kiújulásának, de egyes tudósok kétszeresére, hetven százaléknyira is becsülik ezt az arányt. Így hát nem lehet elégszer beszélni arról, hogy mennyit tehetünk mi magunk is egészségünk megőrzéséért, melyek azok az étkek, amelyeket tanácsos kerülnünk, illetve melyek azok, amelyeket érdemes rendszeresen fogyasztani, mert bizonyos fajta rákbetegségek kialakulását hatékonyan gátolják. Egyszerű étrendi módosításokkal sok, rákból adódó haláleset elkerülhető lenne - ezúttal ezeknek néztünk utána.

Amiből a kevesebb több

Van néhány élelmiszer, amelynek fogyasztását tanácsos kerülni. Ezek közé tartoznak a zsírban gazdag ételek, különösen, ha a nagy koleszterin- és telített zsírsavtartalmú, állati eredetű zsiradékokkal készülnek. A magyar konyhában sokáig uralkodó sertészsír szerepét az étkezésünkben csökkentsük minimálisra, nemcsak azzal, hogy sütéshez, főzéshez inkább növényi olajakat használjunk helyette, hanem a zsíros húsok (szalonnák, töltelékáruk) kerülésével is. Helyettük sovány húsokat és az omega-3 zsírsavakat is tartalmazó halhúsok fogyasztását ajánlják a szakemberek. Sokat tehetünk a zsírszegény konyhatechnológiák újbóli felfedezésével is. A bő zsiradékban sütésnél például sokkal egészségesebb a párolás, a főzés, a zárt térben (alufóliában, római tálban, stb.) sütés. Kerülendők azok az élelmiszerek is, amelyek ún. transzzsírsavakat tartalmaznak. Ezek magas hőfokon képződnek, a zsírmolekulák szerkezetének megváltozásával. Korábban bizonyos élelmiszeripari termékek, például hőkezelt növényi olajok, margarinok gyártásakor is keletkeztek, de a mai, modern technológiák esetében egyre kevésbé fordulhatnak elő. Azonban az otthoni sütésnél is számolni kell velük, ha például a sütéshez használt zsiradékot túlhevítjük vagy többször is felhasználjuk. Ezeket a transzzsírsavakat ugyanis a szervezet sokkal nehezebben dolgozza fel, és növelik a sejtek rákos elfajulásának kockázatát.

Nem minden jó, ami ősi

Divat újból felfedezni a korábbi századok konyhatechnológiáját, bevált receptjeit. Nem szabad azonban ésszerű végiggondolás nélkül mindent egyben egészségesnek is elfogadni, ami hagyományos: bizony, őseink is elkövettek jó néhány merényletet egészségük ellen. Így például évezredekig a füstölés és a sózás volt a tartósítás leggyakoribb módja. Mai tudásunk szerint egyik sem járul hozzá egészségünk megőrzéséhez, daganat-megelőzés szempontjából pedig biztosan tanácsos kerülni ezeket. A szakemberek véleménye szerint ugyanis a füstölés során rákkeltő (karcinogén) anyagok keletkeznek az élelmiszerekben, és az erős sózással, pácolással tartósított élelmiszerek hasonlóképpen tartalmazhatnak olyan vegyületeket, amelyek daganatos megbetegedést okozhatnak. Nem egyértelmű a megítélése a legősibb konyhatechnológiával készült, a szabad tűz fölött sütött (grillezett) húsok fogyasztásának: különösen a zsíros húsok felületén keletkezhetnek a szabad tűz fölött sütve karcinogén anyagok.

"Igyunk, hogy pirosodjunk"?

Az alkoholizmus, a rendszeres alkoholfogyasztás, vagy az alkalmi "nagyivás" egyaránt fokozza a rákos megbetegedések kialakulásának veszélyét. Különösen a végbélrák, a hasnyálmirigyrák, a száj-, a nyelőcső- és gégerák, valamint a májrák esetében merül fel az alkohol "bűnrészessége", de a többi daganatfajta kialakulását is elősegíti azáltal, hogy károsítja a szervezet immunrendszerét. Így a daganatmegelőző étrendben alapvetően kerülendő az alkohol, bár a legújabb kutatások tesznek kivételt is. A jó minőségű, igazi vörösbor mérsékletes fogyasztását ugyanis nemcsak megengedhetőnek tartják, hanem egyenesen ajánlják is. Férfiak esetében napi két deci, nőknek 1,5 deci vörösbor fogyasztása a benne lévő antioxidáns miatt jótékony hatású, egy dán vizsgálat szerint a daganatos halálozást 22 százalékkal csökkenti. Különösen az emlő- és a végbéldaganatok megelőzésében lehet szerepe.

Ajánlható finomságok

A daganatos megbetegedések megelőzésben fontos szerepük van a vitaminoknak és az ásványi anyagoknak. Antioxidáns hatásuk és gazdag rosttartalmuk miatt ajánlatos rendszeresen fogyasztani A-, C-vitamin, valamint béta-karotintartalmú zöldségeket, gyümölcsöket, hántolatlan gabonaféléket. Ezen anyagoknak gazdag forrásai lehetnek a paprika, sárgarépa, barack, banán, paradicsom, a tejtermékek, a brokkoli, a karfiol, általában a káposzta-, a citrus- és a hagymafélék, a bogyós gyümölcsök. Érdekesség, hogy a feltűnően élénk színű, sok festékanyagot tartalmazó zöldségek, gyümölcsök különösen jó hatásúak. A narancssárga, piros, élénk vagy haragoszöld, kék, lila zöldségek, gyümölcsök tehát nemcsak mutatósak, étvágygerjesztők, hanem rendkívül egészségesek is. A megfelelő mennyiségű rost fogyasztása elsősorban a vastagbélrák kialakulását előzheti meg. Még élvezeti szerek is szerepelnek a daganatok megelőzésére is alkalmas, kiegyensúlyozott, egészséges étrend elemei között: a fentebb említett vörösboron kívül a zöld tea és a jó minőségű, nagy kakaótartalmú csokoládé fogyasztását is ajánlják mindazoknak, akik odafigyeléssel, jól összeválogatott étrenddel kívánják megelőzni a daganatok kialakulását vagy kiújulását.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +14 °C
Minimum: +6 °C

Többnyire borult lesz az ég. Több helyen várható eső, zápor. Az északnyugati szelet élénk, helyenként erős lökések kísérhetik. Késő este 3, 9 fok valószínű. A melegedésnek egy markáns hidegfront vetett véget, ami sokaknál okozhat kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra