Rendben vannak a veséi?

Jelenleg minden 10 felnőttből 1 érintett a vese valamilyen problémájában, és ez a szám egyre dinamikusabban növekszik. Mindeközben az érintettek nagy része a súlyosabb tünetek megjelenéséig egyszerűen nem tud a problémájáról.

Több mint 500 millió ember

Világszinten több mint 500 millió embert, azaz minden 10. felnőttet érinti a krónikus veseelégtelenség valamilyen súlyosabb vagy enyhébb formája. Körülbelül 1,5 millió embert már csak a dialízis tart életben, miközben átlagosan 7 évet várnak egy veseátültetésre, ha egyáltalán nyílik erre lehetőségük. A veséket mindezek ellenére túl gyakran csak mintegy mellékesen említik meg a népegészségügyi programok során, de a probléma mostanra elérte a kritikus pontot.

Ezért a Nemzetközi Nephrologiai Társaság (International Society of Nephrology (ISN)) és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége (International Federation of Kidney Foundations (IFKF)) kezdeményezésére minden év márciusának második csütörtökét a Vese Világnapjaként tartják számon. A Világnap időpontja így idén március 8.

Kockázat sokszorozás

A vese funkció rendellenességei a szív- és érrendszer általános állapotába történő korai betekintést kínáló "ablakként" viselkednek. Ez kiváló lehetőséget nyújt az időben történő felismerésre és (ha kell) beavatkozásra még az olyan gyilkos betegségek kialakulása előtt, mint amilyen a szívinfarktus, agyvérzés vagy perifériás érbetegség. A veseprobléma (ún. beszűkült vesefunkció) másfelől igazi "kockázat sokszorozó". Akinél ilyen eltérést találnak, annál több mint tízszeresére ugrik az esélye az idő előtt bekövetkező szív- és érrendszeri eredetű halálozásnak! Ennek jelentőségére mutat rá az is, hogy az elégtelen veseműködésű érintetteknek százszor nagyobb az esélye a szív- és érrendszeri eredetű halálozásra, mint arra, hogy eljut a végstádiumú veseelégtelenség állapotába.

Halálos kimenetel

Világszerte évente 12 millió haláleset bekövetkezésében játszik szerepet a veseelégtelenség, de ez a szám a magasvérnyomás betegség és a cukorbetegség - ami a veseelégtelenség két fő kiváltó oka - rohamos terjedése miatt dinamikusan nőni fog a következő évtizedben.

Jelenleg a 1,5 millió dializált beteg 80 százaléka az ún. fejlett világban található, Indiában például a rászorultak mindösszesen kevesebb mint 10 százaléka jut hozzá az életmentő beavatkozáshoz. Sajnos mára meghaladottá vált az a nézet is, miszerint az érintettek főleg idősebbek, a veseelégtelenség egyre fiatalabb korban jelentkezik, Guatemalában például a dializáltak közel fele már 40 évnél fiatalabb!

Az előrejelzések szerint a fenti okok - rohamosan növekvő érintettség egyre fiatalabb korban, a kiváltó (alap)betegségek gyakoriságának dinamikus bővülése - miatt a következő évtized során a fejlett országokban megduplázódik azoknak a száma, akik túlélésük érdekében dialízisre és transzplantációra szorulnak. Ennek a világszinten összesített költsége várhatóan meghaladja majd a az 1 billió (1000 milliárd) amerikai dollárt (ami mintegy 200.000 milliárd forintnak felel meg). Változatlan tendenciák mellett ez a kiadási nagyságrend bizonyosan szétfeszíti a fejlett országok egészségügyi költségvetését, a szerényebb anyagi lehetőségű országok számára pedig egész egyszerűen finanszírozhatatlan lesz.

Van megoldás!

Egyértelmű tehát, hogy változatlan helyzet és tendenciák mellett könnyen egészségügyi és anyagi katasztrófához vezet a helyzet, pedig van megoldás! A vese rendellenességei egyszerű és olcsó módón időben felismerhetőek lennének, ha gondolnának rá. Az igaz, hogy - például a magas vérnyomáshoz vagy koleszterinszinthez hasonlóan - mire a vesebetegségnek érezhető és laikusoknak is érzékelhető tünetei vannak, addigra már késő, azonban egy egyszerű és olcsó, a vizeletvizsgálat során, Magyarországon is rutinszerűen elvégzett laborvizsgálattal időben észrevehető a gond. (E laborvizsgálatok során az "albumin" illetve a "kreatinin" nevezetű anyagok vizeletben történő megjelenését nézik, ugyanis megjelenésük a vese és az érrendszer megindult károsodására utal.)

GFR- a veseműködés indikátora

Természetesen a szakma sem tétlenkedik, így az elmúlt időszak egyik legnagyobb előrelépése, hogy az idei évre sikerült hazánkban egységesíteni a jelenleg a veseműködés legjobb általános jelzőjének (az ún. GFR érték) kiszámítását. Ezután - a tervek szerint - már ez az érték is automatikusan megjelenik minden labor leleten, így adva az eddigieknél jobb, és minden szak- és háziorvos számára elérhető lehetőséget a panasz és tünetmentes veszélyeztetettek felismerésére. Mindemellett a GFR ismerete számos gyógyszeradagolásánál alapvető fontosságú, illetve bizonyos kezelések finanszírozását mind a szakma, mind a finanszírozó is meghatározott GFR értékekhez köti.

A Vese Világnap részeként - a tavalyi évhez hasonlóan - az idei évben is szakmai levélben hívják föl a figyelmet a vese egészség-megőrzésének fontosságára. A levél aláírói minden tudományos társaságot, szakmai és civil egészségügyi szervezetet, betegegyesületet arra kérnek, hogy tevékenységükkel járuljanak hozzá a krónikus vesebetegségek okozta szív- és érrendszeri kockázat csökkentéséhez, és lehetősségeik szerint hívják fel a figyelmet a krónikus vesebetegségek korai felismerésének és kezelésének jelentőségére.

Ez utóbbi - a krónikus vesebetegségek korai felismerésének jelentősége - áll a nemzetközi kampány középpontjában is. Ennek során miden érintettet és egészségügyi szakembert arra kérnek, biztatnak, hogy kérdezzen rá egészséges ismerőseinél: "Rendben vannak a veséid?"

Országos összetartás

A Vesebetegek Egyesületeinek Országos Szövetsége (VORSZ) az ország egész területét lefedő 34 tagegyesület működését fogja össze. A kiemelten közhasznú szervezet alapvető célja a vesebetegség bármilyen stádiumában levő emberek érdekeinek védelme, az arra rászoruló tagszervezetek, tagok szakmai, jogi és anyagi támogatása. Rendszeresen szerveznek konferenciákat, oktatásokat a betegeket érintő szakmai és kevésbé szakmai kérdésekről (betegjogok, megelőzés, korai felismerés, gondozás, művese-kezelés, szervkinyerés, szervátültetés, utógondozás, rehabilitáció stb.), illetve szórólapokat, tájékoztató anyagokat készítenek a betegség tüneteinek megismertetésére. A Vesevilág című képes folyóiratuk 1987 óta rendszeresen, kéthavonta jelenik meg, a lapot az egyesületek tagjai mellett az érdekkörükbe tartozó intézmények, szakemberek is térítésmentesen megkapják. www.vorsz.hu

A Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért 1991. óta létezik, 1998. óta közhasznú szervezetként működik. Céljuk a rehabilitáció, a tájékoztatás és az ismeretterjesztés. Ennek megfelelően tevékenységük egyaránt magában foglalja a rehabilitációs (pl. üdülésszervezés szervátültetésre váró és már átültetett felnőtteknek és gyermekeknek) és a tájékoztatási, ismeretterjesztési programokat. Ez utóbbi tevékenység részeként a műveseállomásokon tájékoztatják az érintetteket, egészségügyi szakiskolákban szerveznek előadásokat. és már több mint 50 helyszínen volt látható a "Fény és Árnyék" című, a művesekezelésen lévőket és a donáció (szervkivétel) mozzanatait bemutató fotókiállításuk. Mindezek mellet az alapítvány nevéhez fűződik a Magyar Filmszemle Különdíjával is elismert, egy művesekezelt fiatal nő életéről szóló 25 perces dokumentumfilm is. www.transalap.hu

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Napos, gomolyfelhős idő várható, de közben délnyugat felől egyre nagyobb területen megnövekszik a felhőzet, estére már nagyrészt erősen felhős lesz az ég. Az Északi-középhegység térségében nem zárható ki délután zápor, esetleg zivatar, majd késő délutántól, estétől máshol is növekszik a csapadék esélye. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között várható, a déli, délkeleti tájakon lesz a legmelegebb idő. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra