Ne kerüljön kukába az ehető maradék!

Biztos vagyok benne, hogy a legtöbb háznál ezen a héten teljesen felesleges élelmiszert vásárolni. Csak "alakítani" kell a meglévőket, illetve ki kell takarítani a hűtőt.

Remélhető, hogy minden maradékot azonnal lehűtöttek, vagy lefagyasztottak, így vannak ételek, amelyek még fogyaszthatók, más étellé alakíthatók. Használják fel a még menthető nyersanyagokat és élelmiszereket. Egyék ki a mélyhűtőben lévő ételeket vagy alakítsák át! Íme, néhány ötlet.

A megmaradt húsféle felhasználható rakott ételekhez. Csak meg kell darálni vagy aprítóban összezúzni, így készíthető belőle kevés besamellel étel vagy tésztára, zöldségre való mártás, szósz, öntet. Csak egyre ügyeljenek: az egyszer már felolvasztott és átalakított ételt aznap fogyasszák el, mert romlandó! Az összezúzott hússal és némi paradicsommártással, reszelt sajttal finom lasagnét lehet készíteni.

A megmaradt krumpli-, rizs- vagy zöldségköretet villával összetöröm, összekeverem 1-2 tojással, 1-2 dl tejjel vagy vízzel, 1 teáskanál sütőporral és kevés liszttel. 1-2 evőkanál reszelt sajttal és finomra vágott vöröshagymával ízesítem. Néha bő olajban, máskor kevés olajon, serpenyőben vagy kikent tepsiben, sütőben sütöm meg a tenyérnyi darabokra alakított lepénykéket. A megsült lepényt meghintem reszelt sajttal, vagy meglocsolom tejföllel, kefirrel, vagy bekenem paradicsommártással, esetleg mustárral. Ugyancsak kitűnő tepsis étel készülhet az összetört zöldségből besamellel és tojással kevert masszából, amelyet kikent tepsiben megsüthetnek, és kockákra vágva salátával vagy tejföllel tálalják.

Az apró sajtdarabokat, savanyú tejterméket és kenyeret főétellé varázsolhatják, ha a sajtot megreszelik, és a kenyeret igen vékonyra szeletelik. Én mély, kikent tűzálló tál alját kirakom az enyhén sós tejben megáztatott és lecsöpögtetett kenyérszeletekkel, kevés reszelt sajtot szórok rá, és fokhagymával, borssal ízesített tejföllel, kefirrel vagy joghurttal lelocsolom. Erre ismét kenyér és sajt kerül. A rétegezést addig ismétlem, amíg csak tart a hozzávalókból. A tetejét kevés olajjal meglocsolom. Ezután előmelegített, közepesen forró sütőben legalább 40 percig párolom, végül pirosra pirítom. Tortaként szeletelhető, ízes étel.

Kevés befőtt, lekvár vagy szörp és száraz kekszmaradék, piskóta, kalácsdarab, akár a bejgli maradéka mind-mind megtalálja a helyét. Egy zacskó vaníliapuding segítségével remek édességeket lehet készíteni belőlük az alábbi módszer szerint: a morzsásra tört süteményt (akár töltelékes is lehet) vajjal kikent kis tepsibe szórom, elosztom rajta a befőtt vagy maradék gyümölcs darabkáit, végül még forrón leöntöm porból főzött vaníliapudinggal. Ha kihűlt, meghintem kevés őrölt olajos maggal (dióval, mandulával, mogyoróval), és a hűtőben dermesztem fél napig. Mire elkészül, a pudingot beszívja, és szeletelhető, finom sütemény lesz belőle.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor, északnyugaton esetleg zivatar is lehet. A nyugatias szelet az északi megyékben kísérhetik élénk, erős, záporok, zivatarok környékén esetleg viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Továbbra is változékony marad az időjárás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra