Nagyszülők harca

A hatéves Bálint őrült sebességgel igyekezett fölfelé a városligeti játszótér csúszdájára, mert meg akarta előzni a háta mögött nyomuló-vihogó lánycsapatot.

Ügyes volt és gyors, és amikor épp behelyezkedett, hogy csússzon, egy szöszke kislány határozott mozdulattal félrelökte. Gyorsan beült helyére – ha Bálint nem kapaszkodott volna erősen, bizony lepottyan a magasból –, és hangosan kacagva, diadallal csúszott le, megelőzve a fiút.

– Hé, kisasszony, mit képzelsz? – háborodott fel Bálint nagymamája, aki eddig békésen üldögélt egy közeli padon, de látva, hogy az unokája majdnem lezuhan a csúszdáról, méregbe gurult. – Micsoda dolog ez? Miért nem várod ki a sorodat? Majdnem lelökted az unokámat! Hogy viselkedhet így egy kislány? – kiabálta a nagymama, mire a szöszke lány, behúzta a nyakát, és egy másik padhoz somfordált, ahol a nagyapja üldögélt. Persze a nagypapa semmit sem vett észre a konfliktusból, mert belemélyedt az újságjába.

– Papa az a néni nagyon megszidott – mutatott a szomszédos padra a kislány, és a következő percben – ahogy egy szöszkéhez illik – sírva is fakadt. Több se kellett a nagypapának! Sír az ő bájos-kedves, gyönyörű unokája!? Gyorsan a másik padhoz sietett, ahol a nagymama simogatta, vigasztalgatta az ijedt Bálintot, és udvariasan, ám roppantul határozottan fordult hozzá.

– Jó napot kívánok, asszonyom! Mondja, miért bántja, miért szidja az én unokámat?

– Miééért? – gurult méregbe a nagymama. – Kérdezze csak meg a kislányt, hogy mit csinált a mászóka tetején! Majdnem lelökte az én Bálintomat! Ha az unokám nem kapaszkodott volna ügyesen és erősen, hívhatnánk a mentőket, mert biztosan kitört volna a lába. És most kísérhetnénk szegénykét a kórházba...

– Megfordult a világ – dörmögte a nagypapa –, manapság a lányok erősek és harciasak, a fiúk gyengék és határozatlanok. A mi generációnkban volt utoljára egészséges a fiú-lány szerep. Mi még udvaroltunk a magácska korosztályának, meg is védtük a lányokat, ha kellett, és önök nőiesek voltak meg kedvesek.

– Milyen igaza van! – nézett rá csodálkozva a nagymama. – A harminchat éves lányom férjhez ment, megszülte ezt a jólelkű, kedves Bálintot, közben vezető beosztásban dolgozik, a nála egy évvel fiatalabb öccse pedig állandóan tépelődik… Most egy nagyon helyes lány udvarol neki már két éve, de az én fiacskám nem akar elköteleződni...

– Jól mondja – kuncogott a nagypapa –, az én kisebb fiamnak is udvarol egy lány, de ő sem tudja eldönteni, mit akar. Kedves asszonyom, engedje meg, hogy bemutatkozzam...!

A két gyerek eleinte kíváncsian figyelte a nagyszülők harcát, de látva, hogy a nagypapa és a nagymama békésen beszélget, unatkozni kezdtek. – Van nálam labda – súgta Bálint a lánynak, aki boldogan felkiáltott: – Ott a kosárpálya, fussunk!

– Hová mentek, gyerekek? – kiáltott utánuk a nagymama kedvesen.

– Kosarazunk! – kurjantott vissza Bálint és a kislány. A gyerekek játszottak, néha összevesztek, majd gyorsan kibékültek, béke és nyugalom lengte be a játszóteret. Már sötétedett, amikor a nagymama ijedten pillantott az órájára, és megszakította a kellemes, múltidéző beszélgetést. – Jaj, mennünk kell, mert a lányom aggódni fog Bálintért! Bár nekem nem kell sietni, mert amióta szegény férjem elment, nem vár otthon senki.

– Én már tíz éve élek egyedül – mondta a nagypapa csöndesen.

Mint régi ismerősök baktattak négyen a hetvennégyes troli megállója felé, amikor kislány váratlanul Bálintra kiáltott. – Fussunk előre, mert mondani akarok valamit!

– A te nagymamád és az én nagypapám szerelmesek – súgta vihogva Bálint fülébe, aki megbotránkozva nézett rá. – Ők már öregek, nem csinálnak ilyet!

Eljött a búcsú perce. – Mit szólnátok gyerekek, ha két nap múlva megint találkoznánk itt, négyesben? – nézett rájuk a nagypapa jókedvűn. – Én benne vagyok – vágta rá gyorsan a nagymama kedvesen. – Ugye, te is, Bálintkám?

Aztán mindketten ámulva néztek az eddig jól nevelten álldogáló unokáikra, akik parttalan, abbahagyhatatlan vihogásba törtek ki. – Jaj, de kajlák, édes istenem! – sóhajtotta a nagypapa.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +16 °C
Minimum: +3 °C

Döntően borult lesz az ég, és dél felől egyre többfelé várható eső, zápor. Délen néhol zivatar is kialakulhat, az Alpokalja magasabb részein pedig havas eső, havazás is lehet. Az északi, északkeleti szelet sokfelé kísérik élénk, helyenként erős lökések. Késő este 6, 13 fok valószínű. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra