Mit tehetünk fogínyvérzés ellen?

A fogínyvérzést sokszor az elhanyagolt szájhigiénia, a nem megfelelő fogápolási szokások okozzák. Ha megtanulunk helyesen fogat mosni, akkor nemcsak a mosolyunk lesz szép és a leheletünk kellemes, de az ínyünk egészségét is megőrizhetjük!

Akár csak időnként tapasztaljuk meg a fogínyvérzés kellemetlen tüneteit, akár folyamatosan küszködünk a problémával, a fogorvosi, parodontológusi kezelést ki kell egészítenünk az otthoni ápolással is. A helytelen szájhigiéniás szokások ugyanis komoly tényezőnek bizonyulhatnak a fogínybetegségek kialakulásában.

Gondolkozzon nagyban

A bruxizmus néven ismert alvászavar a fogak éjszakai összeszorítását, csikorgatását jelenti. Nemcsak fejfájást, izomgörcsöket okozhat, de igen erőteljesen roncsolja a fogakat is. Mivel a jelenség kialakulása összefügg a stresszel is, mindenképpen szakember segítségét kell kérni a kezeléséhez! Az egészséges életmód előnyeiről lépten-nyomon olvashatunk, ám ezeket a tanácsokat a fogaink és a fogínyünk egészsége érdekében is érdemes megfogadni. Ha leszokunk a dohányzásról, kiegyensúlyozottabb étrendet vezetünk be, megpróbáljuk csökkenteni az életünkben előforduló stresszt, akkor a fogainkkal is csak jót teszünk!

A dohányosoknál sokszorosára nő az ínybetegségek kialakulásának esélye, sőt a tapasztalatok szerint a kezelések sem olyan hatékonyak náluk, mint azoknál, akik nem cigarettáznak. A finomított szénhidrátban, cukorban gazdag étrend egyrészt roncsolja a fogakat és elősegíti a plakk felhalmozódását; másrészt, mivel ezekben az ételekben kevés vitamin és ásványi anyag található, a szervezetünk kevésbé tud védekezni a fertőzésekkel és a gyulladásos betegségekkel szemben. A stresszes életmód szintén gyengítheti az immunrendszert.

Csak technikásan!

Ha nincs semmilyen fogínybetegségünk, akkor a megfelelő szájápolási szokások elsajátításával garantálhatjuk azt, hogy ezek ne is alakuljanak ki!

Fogmosás 5 perc alatt Az első - és talán a legfontosabb - lépés a "tökéletes" fogmosás elsajátítása, újratanulása. Válasszunk puha sörtéjű fogkefét, melynek feje közepes méretű, és megfelelően illeszkedik a fogainkhoz. A puha sörték nem irritálják vagy sebzik fel a fogínyt. A fogkeféket háromhavonta cserélni kell, nemcsak azért, hogy a fertőzéseket megelőzzük, hanem azért is, mert az elhasználódott, kopott sörték nem távolítják el kellő hatékonysággal a lepedéket.

Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük meg a fogorvosunkat, hogy mutassa meg, milyen mozdulatokkal kell használni a fogkefét. Érdemes minden étkezés után, de naponta legalább kétszer megmosni a fogainkat.

Érdekesség Az elektromos és hagyományos fogkefék hatékonyságában a kutatások szerint nincs túl nagy különbség, ám az elektromos fogkeféket kényelmesebb használni, különösen az idősebb vagy a bizonytalanabb kezű embereknek. A fogmosás után következhet a fogselyem: ezzel egyszerűen és gyorsan kitisztíthatjuk a fogak közötti réseket, így azokról a területekről is eltávolíthatjuk a lepedéket, melyeket a fogkefék sörtéi nem érnek el.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

Az átmenetileg megnövekvő gomoly- és fátyolfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, déli szelet élénk, helyenként erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 25 fok között várható. Késő estére általában 12 és 17 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra