Mindent a kávéról

A kávé javítja a memóriát, és segít megelőzni bizonyos betegségeket. Tévhit, hogy egészségtelen! Rendszeres kávéfogyasztás esetén kisebb az időskori elbutulás veszélye. Fitoösztrogéneket tartalmaz, változókorban ezért is érdemes kávét inni.

A koffein vitathatatlanul megemeli a vérnyomást, felnőtt számára ajánlott napi legnagyobb koffeinbevitel 300 milligramm, ez három eszpresszónak vagy két és fél deci hosszú kávénak felel meg. A koffeinmentes típussal kiiktatható a vérnyomásemelő hatás.

Így osztályozzák

A két kávébabtípust könnyű megkülönböztetni. Az arabica aromásabb és savasabb, gyümölcsös íze sokáig érezhető a szájban, és jól felismerhetők benne az egyes termőterületek jellegzetességei. A robusta ezzel szemben inkább erős ízű, sokszor kesernyés. Míg az arabicák általában tiszta levegőn, magas fák árnyékában virágoznak, a legtöbb robusta kávécserje főként a trópusi síkságokon nő.

A kávé ízét nagyban meghatározza, hogy hol található az ültetvény, ahonnan származik. Nem mindegy, tiszta-e a levegő, vagy szennyezett a környezet, milyen a termőtalaj minősége, biogazdálkodásban termelik-e a kávét, mi jellemzi az ültetvény klímáját, tengerszint feletti magasságát. A klasszikus kávéövezetek az Egyenlítő mentén találhatók, Latin-Amerika, Óceánia, Ázsia és Afrika trópusi területein.

Latin-Amerika - kiegyensúlyozott, közepesen testes, mogyorós, kakaós aromájú, nem markáns utóízű kávék.

Afrika és Arábia - az afrikai kávébabok gazdag, leginkább virágos, boros vagy gyümölcsös-citrusos aromájúak, savasak, közepesen testesek.

Ázsia és Óceánia - a régió sós, párás és illatos levegője az ott termesztett kávécserjék aromáját is meghatározza. Mély, erőteljes, testes, földes, egzotikus, illetve gyógynövényekre emlékeztető, fűszeres utóízt hagyó kávék.

Így pörkölik

A pörkölés is sokat számít, mert kiemeli az eredeti ízt. Az olcsóbb robustákat nem lehet sötétre pörkölni, mert hamar odaégnek, míg az arabicák bírják a magas hőmérsékletet, így igazán aromásra, sötétbarnára lehet őket pörkölni.

Olasz pörkölés - a kávébab mélybarna, az ital felszínén kiválhat az olaj. Határozott, édes, enyhén füstös ízű, a robusta és az arabica keverékét is gyakran pörkölik így. Annak való, akia lágyabb ízt kedveli.

Francia pörkölés - a kávébabszemek sötétbarnák, határozottan füstös, markáns ízű kávé lesz belőlük. Akkor válassza, ha szíve a klasszikus rövid, néhány kortynyi feketéért dobog.

Bécsi pörkölés - főként arabicát pörkölnek ezzel az eljárással. A kávébab középbarna színű lesz, mivel az íze enyhén kesernyés, általában magas zsírtartalmú tejjel vagy tejszínnel isszák.

Így készítik

Ristretto - szinte egykortynyi (legfeljebb 20-25 milliliter) fekete a csészében, amit egyszerre, tej és cukor nélkül hajtanak fel az olaszok.

Eszpresszó - általában sötétre pörkölt és finomra darált arabica kávéból készül, mennyisége 25-35 milliliter.

Macchiato - presszókávé, tejhab pöttyel a tetején.

Cappuccino - eszpresszó 1/3, gőzölt tej 1/3, tejhab 1/3.

Caffé latte - presszókávé, hideg vagy meleg tej.

Latte macchiato - gőzölt tej és tejhab keveréke,egy üveg pohárba, majd ebbe öntjük az eszpresszót.

Bécsi kávé - többféleképpen készül, általában darált jéggel, vaníliafagylalttal, tejszínhabbal és kevés csokoládéreszelékkel.

Jeges kávé - üvegpohár 1,5 dl hideg tej 1-2 gombóc fagyi(vanília), 2 jégkocka, eszpresszó, és tejszínhab a tetejére.

Így jellemzik

Illat – a kávé lehet füstös vagy inkább virágos, bor-, föld-, gyümölcs-, csípős, édes vagy tiszta illatú.

Savasság – a dél-amerikai kávék jellemzően savasabbak, ám fontos, hogy a savasság nem egyenlő a keserű ízzel!

Testesség - a kávé sűrűsége szerint lehet könnyű, közepes vagy inkább telt. A főzés is befolyásolhatja teltségét: a presszógéppel főzött kávé testesebbnek tűnhet.

Aroma - az illat, a savasság és a testesség együttes hatása, a kávé zamata.

Így ajánlják

A kávé illatanyagai, mint például a kakaó, a karamell vagy a fűszerek, felerősíthetik bizonyos ételek ízét. Ezért a kávészakértők más-más fajtákat ajánlanak a különböző fogásokhoz.

Könnyű, savas kávék - gyümölcsös, citromos desszertekhez, tejcsokoládéhoz passzolnak.

Közepesen testes, kevésbé savas kávék - olajos magvak, pudingok, karamell és a félédes csokoládék mellé javasolják.

Sötétre pörkölt kávék - próbálja ki sajttortához, tejes desszerthez vagy étcsokoládéhoz.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +14 °C
Minimum: +5 °C

Többnyire borult lesz az ég, de hajnalban az északnyugati, északi részeken már szakadozhat, csökkenhet a felhőzet. A csapadékzóna kelet, délkelet felé fokozatosan elhagyja az országot. Az északi szélvédett völgyekben párássá válhat a levegő. A délkeleti tájakon mérséklődik a légmozgás, majd hajnalban az Észak-Dunántúlon elkezd megélénkülni az északnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 2 és 7 fok között alakul, de a szélárnyékos, kevésbé felhős északi völgyekben 0 fok körüli értéket is mérhetünk. A melegedésnek egy markáns hidegfront vetett véget, ami sokaknál okozhat kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra