Menteni a menthetőt!

A csontritkulás is azok közé a betegségek, elváltozások közé tartozik, amelyeket könnyebb megelőzni, mint gyógyítani. A helyes életmód mégis sokat segíthet, hatékonyabbá teheti a gyógyszeres kezelést.

Táplálja csontjait!

Csontjaink karbantartásához, újjáépüléséhez kalciumban gazdag, elegendő D-vitamint tartalmazó táplálkozásra van szükség, egészséges embereknél megelőzésként, kialakult oszteoporózisban szenvedőknél pedig a kezelés kiegészítéseként. Idősebbeknél gyakran alakul ki a D-vitamin hiánya, ha nem megfelelően táplálkoznak, vagy ha az állapotuk miatt keveset tartózkodnak a szabadban, és nem éri őket elegendő napfény, ami szükséges ahhoz, hogy a D-vitamin kifejtse csonterősítő hatását. Ez a hiányállapot nemcsak a csontjaikra, hanem az izomszövetükre is nagyon rossz hatással van, ami a mozgásképességüket tovább rontja, a bizonytalan járásból adódó esések, csonttörések veszélyét növeli. Nagyon fontos a megfelelő C-vitamin bevitel is, hiszen az általános erőnlét javítása, az izomerő növelése, az immunvédelem fokozása is segíthet elkerülni ezeket a súlyos következményekkel járó baleseteket. A napi kalciumszükséglet az életkortól és a szervezet aktuális állapotától függően 600-1200 mg között van, az életkor előrehaladtával és egyes betegségek, állapotok esetén növekszik.

A kalcium legfontosabb természetes forrásai a tejtermékek, amelyek egyben D-vitamint is tartalmaznak, és összetételük, fehérje- és zsírtartalmuk segíti a kalciumnak a szervezetben való hasznosulását. Ajánlhatók a hüvelyesek, az olajos magvak (dió, mogyoró, mandula) is, valamint az apró, gerincükkel együtt fogyasztott halak, mint a sprotni és szardínia. A kalcium pótlása étrend-kiegészítők fogyasztásával és gyógyszeresen is történhet.

Élvezeti szerek - csak mértékkel!

Annak, aki meg szeretné őrizni az elért eredményeket, hogy jó életminőségben stabilizálhassa állapotát, fontos tudnia azt is, hogy a helyes táplálkozással bevitt vitaminok és ásványi anyagok csontépítő, immunerősítő, jótékony hatását jelentősen rontja a dohányzás és az alkohol, valamint a kávé és a foszforban dús ételek, italok (tartósított készítmények, kóla) fogyasztása. Ezért az oszteoporózisban szenvedő betegnek a saját érdekében tanácsos ezeket mellőzni, vagy legalábbis ésszerű mértéket tartva élni velük.

Izmosítsa izmait!

Az orvosi ellátás, a gyógyszeres terápia és a kalciumpótló táplálkozás mellett az oszteoporózis kezelésének nagyon fontos eleme a mozgás. Nem mindegy azonban, hogy egy csontritkulásban szenvedő beteg a fizikai aktivitásnak milyen formáját választja: a kialakult betegség esetén célzott gyógytornára van szükség. Ez a kór ugyanis nemcsak a csontoknak, hanem közvetve az izmoknak is árt, a gerinc alakváltozása miatt az izomzat is átalakul.

A hát- és a lapockazáró izmok megnyúlnak, a mell- és a bordaközi izmok viszont zsugorodnak. A hasizmok megereszkednek, a medence hátrabillen, a has előreesik, megváltozik a test súlypontja, bizonytalanabbá válik a járás, nő az elesés, azzal a csonttörés veszélye. A csontritkulás gyógytornájának ezért több feladata is van: az állóképesség javítása mellett az egyik központi eleme ezeknek a deformált, rosszul működő izmoknak a lehető legteljesebb regenerálása, és a törzsi és alsó végtagi izomzat erősítése a törések megelőzése érdekében. A gyógytornász emellett egyensúlyi és koordinációs gyakorlatokat is végeztet a beteggel, hogy az elesés veszélyét csökkentse, és légzőgyakorlatokat is tanít neki a gazdaságos légzés elsajátítására. A foglalkozásokon megismert gyakorlatokat otthon, video- vagy hangkazetta segítségével érdemes rendszeresen, naponta elvégezni!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

Az átmenetileg megnövekvő gomoly- és fátyolfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, déli szelet élénk, helyenként erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 25 fok között várható. Késő estére általában 12 és 17 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra