Lehetséges újra megfiatalodni?

Sokszor közhelyes vigasznak érezzük, pedig így van: az érett évek hihetetlenül sok lehetőséget és örömet kínálnak. Ehhez azonban az kell, hogy belássuk: a menopauza egy természetes folyamat, és a belőle adódó gondokra van megoldás.

Új lehetőségek nyílnak

Gyermekeink egyre inkább a saját életüket élik, lassan kirepülnek, vagy - még ha nehezen is fogadjuk el - talán már ki is repültek a családi fészekből. Legjobb, ha ezt nem veszteségként, hanem új örömszerző lehetőségként, az anyai, később majd nagyanyai büszkeség forrásaként, saját életünk kiteljesedéséhez vezető útként éljük meg!

Lássuk meg a dolgok jó oldalát: ezentúl több időnk juthat saját magunkra, a felszabaduló időnkben elővehetjük félretett, ám soha nem feledett álmainkat, megvalósíthatjuk minden elképzelésünket, amire eddig nem volt lehetőségünk, mert mindig volt valami fontosabb, megoldandó feladat. Belevethetjük magunkat az aktív hétköznapokba, többet mozdulhatunk ki, és élvezhetjük, hogy megint járhatunk társaságba.

Végre több figyelmet fordíthatunk párunkra is, akivel újra kettesben lehetünk, mint kapcsolatunk elején. Azonban az is igaz: egyre gyakrabban érezzük, hogy van valami, ami ezekben visszatart, kínos kellemetlenségeket okozva rontja el az örömeinket: a menopauzával együtt járó ösztrogénhiány néhány következményéről van szó. Ha felismerjük, tehetünk ellene!

"Rossz, de ez már nem is lesz másként?"

Sajnos, sokan gondolkodnak úgy, hogy a jelentkező problémákat el kell fogadni, mert ezek a korral együtt járnak. Ez azonban nem feltétlenül így van! Például az életminőségben jelentős romlást jelenthet, ha egyre gyakrabban érezzük az addig ismeretlen hüvelyszárazságot, a korábban jól működő házasélet pedig fájdalmassá válik. Ez esetben talán könnyebben eszünkbe jut, hogy a probléma a menopauza lehet. Az ösztrogénhiány hatására a korábban egészséges, nedves nyálkahártya elvékonyodik, szárazabbá válik, sérülékeny lesz, ami hüvelyszárazságot és fájdalmas együttlétet okozhat. Sokan úgy gondolják, hogy ezen már nem is lehet változtatni, bele kell törődni, mint a múló évekkel együtt járó kellemetlenségbe. Azonban, ha ismerjük a jelenség okát, találhatunk rá megoldást is!

"Nem mondom senkinek, annyira kellemetlen..."

Hallott már Ön is ilyen pironkodó vallomást a barátnőjétől? Esetleg saját maga is érintett? Lehet, hogy ugyanazt a kínos problémát rejtegetik, hogy előfordul bizonyos helyzetekben, például tüsszentésnél, köhögéskor, nevetéskor egy-egy csepp vizelet elcseppenése. Nincsenek egyedül: az inkontinencia társadalmi méretekben is előforduló probléma!

Mégis kevés szó esik a valódi megoldási lehetőségekről, hiszen érthető módon nem szeretünk beszélni erről a problémáról. A legtöbb érintett ráadásul hosszú ideig nem fordul orvoshoz, és takargatja problémáját, abban reménykedve, hogy majd magától elmúlik. Pedig ez a legritkább esetben, szinte soha sem következik be. Hallottunk róla, ismerjük, mégsem teszünk semmit, ami a gyökerénél kezelné a problémát. Gyakran a félelem a visszatartó erő: mit mond az orvos, mit javasol? Műtétet? Drága gyógyszeres kezeléseket? Sokszor nem tűnik ennyire komolynak a probléma.

Pedig sok esetben nincs is szükség műtéti beavatkozásra, a megoldás egyáltalán nem bonyolult. A kevésbé súlyos inkontinencia ugyanis a hölgyeknél a változókor után gyakran vezethető vissza a hormonháztartás változásaira. Kevesen gondolnak arra, hogy a fenti probléma, a hüvelyszárazság és az inkontinencia között összefüggés lehet: az ösztrogénhiány következtében ugyanúgy vékonyodik el a hámszövet a húgycsőben, mint a hüvelyben, a szövetek rugalmassága csökken, a húgycső és a húgyhólyag egymáshoz viszonyított helyzete megváltozik, ami miatt vizelettartási nehézségek jelentkezhetnek. Az ösztrogén helyi pótlása azonban megoldást hozhat mindkét problémára.

Ha a változókorról szeretne többet tudni, nézzen szét a menopauza rovatunk oldalain!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +2 °C

Délelőtt nagyrészt közepesen vagy erősen felhős idő várható, majd délutánra egyre nagyobb területen szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. Az ország délnyugati és középső harmadán zártabb maradhat a felhőtakaró, ott valószínű a legkevesebb napsütés. Elszórtan - főként hazánk északnyugati kétharmadán - valószínű kisebb eső, zápor, néhol zivatar sem kizárt. A Dunántúlon az északnyugati, az északkeleti megyékben a délnyugati szél megélénkül, helyenként - záporok, zivatarok nyomán is - megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 17 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra