Kreatív konyha: különleges ételek

Egészen apró dolgokon áll vagy bukik egy étel sikere. Merjen kreatív lenni, bátran rakjon össze látszólag egymáshoz nem illő nyersanyagokat!

Ki gondolná például, hogy a rokfort, az ananász és a füstölt szalonna együtt csodálatos harmóniában állhat össze? Készítse el az itt következő ételt, nem fogja megbánni! (Mellesleg életemnek ezzel az első remekművével elnyertem egy egyhetes nyaralást!)

Díjnyertes tálban sült (4 személyre)

Hozzávalók: 80 dkg tisztított burgonya, 8 kicsontozott, sovány sertéstarjaszelet, 1 kis doboz ananászbefőtt, 2 dl tejszín, 10 dkg rokfort (márványsajt), 1 nagy fej vöröshagyma, 8 dkg füstölt szalonna, 3 evőkanál olaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál kókuszreszelék, 1 csokor petrezselyem, 1 csapott mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, só és törött fekete bors ízlés szerint.

Előkészítése: A römertopfot (cserépedényt) a fedelével együtt fél órára tiszta vízbe áztatom. Amíg a tál ázik, a hússzeletek széleit bevagdosom, a füstölt szalonnát hajszálvékony szeletekre vágom, a szeleteket kockákra aprítom. A fokhagymát megtisztítom, összezúzom, a megmosott petrezselymet finomra metélem, a meghámozott vöröshagymát pedig apróra vagdalom. A leszűrt ananászbefőttet kis kockákra vágom.

Elkészítése: A lecsöpögtetett cseréptálba beleterítem a megtisztított, vékony hasábokra vágott burgonyát, majd jól megsózom, és meghintem a szerecsendió-virággal. Rászórok egy kevés hagymát. Kissé összeforgatom, hogy a burgonyát mindenütt érje a fűszer. A húsok mindkét oldalát megsózom, majd sorban, szorosan egymás mellé a burgonyára teszek 4 szeletet. Törött borssal, gyömbérrel, kókuszreszelékkel, petrezselyemmel és zúzott fokhagymával meghintem, majd rászórom a füstölt szalonna és a hagymakocka felét. Az ananászkockákat ugyancsak rászórom a hagymára. Kevés morzsolt rokforttal meghintem, és a megmaradt hússzeleteket ráborítom. A rétegezést megismétlem. A tetejére rokfort kerül, amit lelocsolok a fél deci ananászlével elkevert tejszínnel. A tálat saját fedelével lefedem, és hideg sütőbe tolom. Ekkor begyújtom a sütőt, és a legkisebb lángon kezdem el melegíteni. 10 perc múlva növelem kissé a hőfokot, és további 20 percig sütöm. Végül 2 órán keresztül hagyom a közepesnél kisebb lángon. Az ételt a cserépedényben teszem az asztalra, anélkül, hogy előzőleg kinyitottam volna a fedelét.

Konyhatipp

Keverem-kavarom,

de az istennek sem akar összeállni a tortakrém vagy a szendvicskrém, esetleg a benne lévő folyadék kicsapódik vagy szemcsés! A megoldás: ha a krém egynegyed részét kis tálkába teszem, és a mikrosütő olvasztó fokozatán folyékonyra melegítem, majd hozzáöntöm a szilárd részhez, könnyen habosra keverhető, és egészen sima, lágy massza lesz belőle.

Áztatás Bizonyos élelmiszereket, nyersanyagokat szabad, sőt kívánatos vízbe áztatni. A karfiol és a káposzta levelei között megbújó rovarokat így lehet eltávolítani. Erős és kellemetlen ízek, illatok csökkentésére (például: erősen sózott hús- vagy halfélénél), nagyon kemény héjú, száraz hüvelyesek és szárított nyersanyagok felpuhítására vagy valamilyen folyadék felszívására alkalmazott módszer az áztatás. Füstölt húst kizárólag áztatással lehet igazán élvezhetővé tenni. Az emésztés megkönnyítése érdekében a hüvelyeseket ugyancsak hosszú ideig szükséges áztatni, mielőtt a fazékba kerülnének. Áztatás nélkül nehéz megreszelni a tormát (akár már 24 órával a feldolgozása előtt érdemes vízbe tenni).

Tilos áztatni

a már megtisztított és feldarabolt nyersanyagokat, a húst és a gombát különösen, mert a nyersanyag elveszíti értékes fehérjéit.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +13 °C
Minimum: +2 °C

Délelőtt nagyrészt közepesen vagy erősen felhős idő várható, majd délutánra egyre nagyobb területen szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. Az ország délnyugati és középső harmadán zártabb maradhat a felhőtakaró, ott valószínű a legkevesebb napsütés. Elszórtan - főként hazánk északnyugati kétharmadán - valószínű kisebb eső, zápor, néhol zivatar sem kizárt. A Dunántúlon az északnyugati, az északkeleti megyékben a délnyugati szél megélénkül, helyenként - záporok, zivatarok nyomán is - megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 17 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra az előrejelzések szerint napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra