Körömápolás 7 lépésben

Kezünk és körmeink állapota sokat elárul rólunk. Ideje tehát eltüntetni kezünkről a téli hideg által okozott károkat, nemcsak az egészségünk, hanem szépségünk és magabiztosságunk miatt is.

A körömápoláshoz szükséges eszközöket a drogériákban viszonylag olcsón beszerezhetjük, ám a fertőzések elkerülése érdekében mindig figyeljünk tisztán tartásukra, fertőtlenítésükre – figyelmeztet szakértőnk, Tamás Szilvia kéz- és lábápoló, műkörömépítő. – Az ollót, fémeszközöket töröljük át alkohollal, a papírreszelőt cseréljük, ha elkopott, elkoszolódott.

Bőr- (szemölcs és herpesz) és körömelváltozásokat (gomba) ne próbáljunk otthon kezelni, mert árthatunk vele, akár tovább is fertőzhetjük magunkat. Ilyen esetben forduljunk kéz- és lábápoló szakemberhez, aki szakszerűen tud segíteni.

1. Ha volt lakk a körmünkön, távolítsuk el acetonmentes körömlakklemosóval. Ezután radírozzuk le a kezünk bőrét bőrradírral, melyet házilag is elkészíthetünk. Keverjünk össze egy kávéskanálnyi olívaolajat dupla adag cukorral vagy durva szemű sóval, majd dörzsöljük át a masszával alaposan kezünket és az ujjakat, így eltávolítjuk az elhalt hámsejteket, és puhává varázsoljuk a kezünket.

2. Ezután ollóval, de inkább reszelővel alakítsuk ki a kívánt körömhosszt és -formát. A köröm formája legyen alkatunknak és ízlésünknek megfelelő. Ha hosszú, párhuzamos a körömágyunk, reszelhetjük kocka formájúra, ha kerekebb a körmünk, akkor ovális vagy mandula formájú az ideális számunkra.

3. A köröm megformázása után tíz percre áztassuk langyos vízbe a kezünket, majd óvatosan töröljük szárazra. Kényeztetésként tegyünk illóolajat vagy fürdősót a vízbe.

4. A megpuhult körömágybőrt óvatosan tologassuk vissza úgy, hogy ne okozzunk sérülést – ha nem vagyunk elővigyázatosak, maradandó károsodást okozhatunk körmeinkben! Használjunk narancsfa pálcát vagy fém bőrfeltolót. A körömágybőrt csak indokolt esetben vágjuk ollóval, például ha nagyon megvastagodott vagy beszakadozott, mert ezzel is károsíthatjuk, és fokozhatjuk további megvastagodását. Végezetül masszírozzunk egy cseppnyi teafaolajat a körömágyba, így megelőzhetjük a fertőzéseket.

5. Ezután egy finom, habszivacshoz hasonló reszelővel, úgynevezett bufferrel simítsuk át a köröm teljes felületét, ezzel előkészítjük a lakkozáshoz. Ha nem szeretnénk lakkozni körmeinket, vagy olyan munkakörben dolgozunk, ahol nem engedélyezett a lakk viselése, akkor polírozzuk át a körmöket. Ne dörzsöljük túl erősen, mert azzal túlzottan elvékonyíthatjuk, gyengíthetjük. A lakkozás előtt mossunk kezet, hogy az apró körömszemcséket, porszemeket eltávolítsuk, majd töröljük szárazra.

6. Színes lakk használata esetén először kenjünk fel egy réteg színtelen lakkot, hogy megakadályozzuk a köröm elszíneződését. Ezután két rétegben vigyük fel a színes fedőlakkot. A második réteget csak az első száradása után kenjük fel, így elkerülhető a csomósodás!

7. Zárásul jöhet a kézmasszázs. Hidratáló vagy parafinos kézkrémmel kenjük be alaposan mindkét kezünket, masszírozzuk be a krémet a bőrünkbe. Figyeljünk fokozottan a körömágybőrre, oda is masszírozzuk be a krémet. Még jobb, ha hidegen sajtolt olajjal, például olívaolajjal tápláljuk ezt a finom bőrréteget.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +10 °C
Minimum: +4 °C

A Tiszántúl mellett a Dunántúlon is szakadozik a felhőzet. Egyre inkább az északi tájakra korlátozódik a tartós eső, de délebbre is kialakulhatnak záporok, a Tiszántúlon zivatar is előfordulhat. A Dunántúlon az északnyugati, a délkeleti tájakon a délnyugati szelet néhol erős széllökések kísérik. Késő estére 4 és 10 fok közé hűl le a levegő. Napközben kettős fronthatás okozhat kellemetlen tüneteket az időjárásra érzékenyek körében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra