Korhullám és várható hatások

Nem kell sokat várni ahhoz, hogy a nyugati irányzatok, életstílus elérje Európa közepét, Magyarországot. Éppen ezért ahhoz, hogy a korhullám várható hatásairól reális képet rajzoljunk, meg kell ismerni a nyugati társadalmak átalakulását, trendjeit.

"Baby Boomer" nemzedék

A számoktól lehetünk kétségbeesettek is akár, a jelenséget azonban az emberiség izgalmas kihívásának is tekinthetjük, amelyet - sok egyéb korábbi sorskérdéshez hasonlóan - minden valószínűség szerint meg fog oldani. A megoldás körvonalai többek között az amerikai "Baby Boomer" nemzedék viselkedésének kutatásából rajzolódnak ki. Ken Dychtwald felismerése volt, hogy e nemzedék életének minden időszakában képes volt alapvetően megváltoztatni a társadalmi fejlődés irányát: bármely életszakaszba léptek is, ami őket akkor foglalkoztatta, - lett légyen gazdasági, személyes vagy akár egészségügyi kérdés - a társadalom és a piac meghatározó témájává vált. Megoldásaik révén újjáalakultak a kapcsolati viszonyok, a születésszabályozás, a gyermekek gondozása, a munkahelyek, a banki kölcsönök, az egészségügy, az információs technológia. Ma ez a nemzedék az USA gazdaságának meghatározó ereje: az ő tulajdonuk a gazdasági vagyon 77 százaléka, a részvények 66 százaléka, ők ellenőrzik a gazdaság 70 százalékát. Az elköltött pénz 50 százalékát ők költik el, ők veszik az új autók 40, a luxusautók 48, és a luxusutazások 80 százalékát. Ők kötik a hosszú távú gondoskodási biztosítások 90 százalékát, az orvosi vizsgálatok 45 százalékát ők veszik igénybe, ők vásárolják a szabadon hozzáférhető gyógyszerek 51 százalékát, és az orvos által felírt szerek 71 százalékát!

Dychtwald 1989-ben írta AgeWawe című bestsellerét, amelyben elemezte e nemzedéknek a korábbiakhoz képest alapvetően megváltozott igényeit:

  1. Aggodalom az idült betegségek fellépésétől, és a vágy, hogy mindent megtegyenek a fizikai öregedés késleltetéséért.
  2. A pénzeszközök mennyiségének növekedése, a keresőképesség kiterjedése.
  3. Az ötven éven felüliek korcsoportja nem egynemű többé, hanem életszakaszok szerint strukturálódik: különböző igényeik vannak a gyermekek fészekhagyása után, a nagyszülővé válás idején, a nyugdíjba vonuláskor, megözvegyüléskor, vagy a késői újabb munkavállalás esetében. Minden életszakasz új kihívásokkal, és új lehetőségekkel rendelkezik.
  4. Az anyagi javak szaporításának vágya átadja helyét az élvezetes és kielégítő élmények megszerzése iránti vágynak.
  5. Az üres idő továbbra is hiányzik az életmód összetettsége következtében.

Dychtwald tíz évvel később újabb jóslattal állt elő: figyelmeztetett azokra az óriási feladatokra, amelyeket a korhullám állít majd az amerikai egészségügy és a gazdaság elé. Cégei az AgeWawe és az AgeWawe Impact a legnagyobb cégeket, szolgáltatókat elemzésekkel segítik abban, hogy sikeresen kövessék a "boomerek" fogyasztási szokásait.

Hazai statisztikák

Magyarországon a 60 éven felüliek aránya 2002-ben 20,6 százalék, ezen belül a 60-69 évesek részaránya 50, a 70-79 éveseké 38, a 80 évesnél idősebbeké 12 százalék. A nyugdíjasok teszik ki a népesség egyharmadát, míg a gyermekkorúak mindössze 17 százalékát - és ez az arány még sokáig romlik majd. Mi nemcsak öregszünk, fogyunk is, méghozzá megállíthatatlanul és rohamosan, évente mintegy 40 000 fővel, mivel 1000 lakosra évente 9,5 élveszületés és 13 halálozás esik. A férfiak halálozása a negyvenes éveiktől növekedni kezd, és minden korcsoportban kifejezettebb a nőkénél, ezért a teljes népességet számítva 100 férfira 110 nő jut, míg a 60 éven felüli népességben 100 férfira 159 nő. A születéskor várható átlagos élettartam a férfiaknál 66 év, nőknél 75 év. (Összehasonlításképpen: a skandináv országokban a férfiak élettartama 78-79 év, a nőké 79-81 év, Japánban mindkét nemnél 82-82.)

A jövő irányzatai a társadalomkutatók szerint

Folytatódik a népességszám csökkenése, Magyarország lélekszámát 2010-re 9,67 millióra, 2050-re 7,4 - 8, 8 millióra becsülik. A munkaképes korúak (20-64 évesek) száma 2010 után jelentősen csökken, mert kilépnek közülük az 1950-es években született nagy létszámú korosztályok. (Újabb csökkenés akkor várható, amikor az 1970-es években született korosztályok is elhagyják a munkaképesség korát.) Az idősek létszáma a csökkenő népességen belül növekszik, a 65 évesek és idősebbek száma csaknem megkétszereződik 2050-ig. A 2015-től kibontakozó elöregedési korszak alapjaiban veszélyezteti az időskori ellátó rendszereket, és azok finanszírozását.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +13 °C
Minimum: +3 °C

A keleti tájakon is gomolyosodik a felhőzet. A fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés várható. Elszórtan záporok, jégdara záporok előfordulhatnak, kevés helyen zivatar is lehet. Az északi szél nagy területen megélénkül, a Bodrogközben és a Bakonyban, valamint záporok, zivatarok környezetében erős, utóbbinál esetleg viharos széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 15 fok között alakul. Késő estére 4 és 9 fok közé hűl le a levegő. Továbbra is változékony marad az időjárás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra