Klíma vagy nem klíma?

Hogyan remélhetünk enyhülést, amikor testünk, lelkünk hűvösre vágyik, a hőségben sem dolgozni, sem élni, sem aludni nem tudunk, és a tavak, tengerek, hegyek pillanatnyilag elérhetetlenek? Légkondicionálóval - de kell tartanunk tőle?

A klímaberendezés vagy légkondicionáló egy magasabb hőmérsékletű térből hőt von el, és ezt a hőt egy másik (általában még melegebb, külső) térben leadja. A klímaberendezések több évtizede teszik élhetőbbé a forró napokat a világ iroda- és lakóházaiban, kórházakban, oktatási intézményekben, közlekedési eszközökön. Sokan mégsem élnek a légkondicionáló által kínált hűsöléssel, mert attól tartanak, különböző betegségeket okozhat.

Kell félnünk?

Igaz ez? Igaz, ha rosszul, használjuk a berendezéseket. Ha például a helytelen beállítás miatt a hideg levegőáram útjában ülünk, kialakulhat megfázás, szemgyulladás, nyálkahártya-irritáció, köhögési inger, fejfájás, megtapasztalhatunk allergiás-, illetve influenzaszerű tüneteket is. A túl nagy hőmérséklet-különbség is megviselheti a szervezetet, ezért célszerű nagyjából öt Celsius fok különbséget tartani a kinti és a benti hőmérséklet között.

Szellőztetés hiányában a berendezés a már többször felhasznált levegőt keringeti. Különböző gomba- és baktériumtenyészetek juthatnak a levegőbe a nem megfelelően karbantartott készülékből: (penész)gomba fajok (aspergillus, penicillum) mellett a legveszélyesebb baktériumtörzs a legionella.

A légionárius betegség

1976-ban egy philadelphiai hotel légkondicionált helyiségében éves közgyűlését tartotta pár száz, Vietnamot megjárt amerikai veterán. A találkozó után közülük 221-en megbetegedtek és 33-an bele is haltak a tüdőgyulladásszerű rejtélyes betegségbe. Mint később kiderült, a halálos fertőzés forrása a légkondicionáló rendszerben keringő, kórokozóval szennyezett víz volt, amelyet a légkondicionáló párásítója a levegőbe porlasztott. A baktériumot a veterántestületről és az általa okozott súlyos, atípusos tüdőgyulladásról Legionella pneumophilának nevezték el.

A legionellák a környezetünkben előforduló olyan kórokozók, amelyek az egészséges és legyengült immunrendszerű szervezetet egyaránt megtámadhatják. A legionellosis klinikai megjelenése igen változatos képet mutat: a spontán gyógyuló influenzaszerű formától a halálos kimenetelű légzési elégtelenségig terjedhet. Vezető tünete a tüdőgyulladás. A betegség kimenetele részben az időben megkezdett megfelelő antibiotikus terápiától függ. Ma már számos diagnosztikus segédeszköz áll rendelkezésre a kórokozó kimutatására, amelynek ismeretében célzottan kezelhető a betegség. Magyarországon 1998. óta a Legionella fertőzés bejelentési kötelezettség alá esik, viszont a folyamatosan növekvő igazolt esetszám ellenére is csak sejthető, hogy mennyi fertőzés történik évente.

A klímaberendezések szűrői

Az alapszűrő szinte minden klímaberendezés tartozéka, elsősorban a készülék hőcserélőjét védi meg az elszennyeződéstől. Az aktív szenes szűrők a szagok, a füst megkötésére alkalmasak. A bio szűrők baktériumsemlegesítő hatásával tisztítják a levegőt. A plazma szűrők nagyfeszültségű elektromos töltést juttatnak a levegővel áthaladó szilárd részecskékre, majd egy ellentétes töltésű rácsozaton átvezetve odavonzzák a feltöltött szennyeződéseket. Katalizátoros szűrők katalizátorhatás segítségével kötik meg a szag, baktérium és vírus jellegű szennyeződéseket. A pollenszűrők olyan sűrű szövésű szűrőanyagból készülnek, amelyek a pollenméretű szennyeződéseket nem engedik át. A hűtő-fűtő, szellőztető, légkondicionáló rendszerek folyamatos karbantartásával, a szűrők tisztításával, fertőtlenítésével kiküszöbölhetőek a veszélyek.

Érdemes szobanövényeket használni azokban a helyiségekben, ahol légkondi van, mivel oxigént termelnek, vizet párologtatnak, és egyes fajtáik képesek az irodai és otthoni légtérben előforduló káros anyagok megkötésére. Kutatások bizonyítják, hogy számos növény károsanyag-megkötő képessége kiemelkedő. Ezek közé tartozik az Aloé (Aloe barbadensis), Csokrosinda (Chlorophytum elatum), Sárkányfa (Dracaena fragans), Szobai futóka (Epiperum aureus), Borostyánvirág ( Hedera helix), Vitorlavirág (Spatiphyllum), Filodendron ( Philodendron selloum). Jól tesszük, ha ilyen növényeket tartunk.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +2 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor, északnyugaton egy-egy zivatar is lehet. A nyugatias szelet élénk széllökések kísérhetik. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra