Kel, egy téli barát

Tele van ásványi anyagokkal, vitaminnal, növényi rosttal. Laktat, de nem hizlal. Télen is bőséggel áll rendelkezésünkre mérsékelt áron, amikor nem dúskálunk friss zöldségben, gyümölcsben. Bizony, több megbecsülést érdemelne.

Közeli rokona a fejes káposztának, de levelei hólyagosak, bodrosak, és nem alkotnak tömör fejet, hanem lazán simulnak egymáshoz, és megnyúlt alakú fejet formálnak. Színe élénkebb, teltebb, íze lágyabb, kellemesebb. Igénytelenebb és hidegtűrőbb, mint a fejes káposzta, de nagyobb a tápértéke. Fehérjében dúsabb, ugyanakkor könnyebben emészthető, kisebb mértékű a puffasztó hatása, nem terheli meg úgy az érzékeny gyomrot.

A kelkáposztát már több mint ezer éve termesztik Európában. A régi rómaiaknál ismeretlen volt; pedig valószínűleg itáliai származású, a feljegyzések szerint Savoyából vagy annak környékéről származik, a régebbi irodalmi források olaszkáposzta néven említik. Ma minden világrészben ismerik és termesztik.

Immunerősítő, súlycsökkentő, és még finom is

Táplálkozási értékét a benne levő szénhidrátok, az emészthető rostok, fontos ásványi sók, ezenkívül természetesen az íz- és zamatanyagai adják. Magas a kalcium-, a kálium-, a magnézium-, valamint a vas-, az A-, B1-, B2-, C-, E-vitamintartalma. Ezeknek köszönhető, hogy immunerősítő, daganatmegelőző, gyulladásgátló hatású élelmiszerként tartják számon, kalciumtartalma nagyban hozzájárulhat csontjaink egészségéhez. Minden súlycsökkentő diétának megbecsült alapanyaga lehet, mivel energiaértéke csak 30 kcal.

Elkészítési lehetőségei szűkösebbek, mint a fejes káposztáé, hiszen sem nyersen, salátának, sem télire, savanyításra nem használható. Leveleit, sőt az egész egyéves növényt használják fel ételek ízesítésére - például egy jó húsleves szinte elképzelhetetlen nélküle. Köménnyel fűszerezve, krumplival együtt főzve finom lesz belőle a főzelék. Darált hússal, pörköltmaradékkal, morzsával, tejföllel változatos rakott ételek is készülhetek belőle. A leginkább hozzáillő fűszer talán a kömény.

Házi praktikák

Száráról levágva, hűtőszekrényben csak néhány napig tárolható. Termőhelyén azonban átmenetileg még -10 °C-os fagyot is elviselnek. A termelők az átteleltetését például ekével vont barázdába fektetve és földdel takarva oldják meg, így a fagymentes napokon bármikor felszedhető. Ha gyökerestül szedik fel, a gyökérzetét a pincében nedves homokba állítva is áttelelhet.

A lazább fejű káposztát felhasználás előtt tanácsos leforrázni. Így nemcsak a kis kesernyés ízétől szabadulunk meg, hanem a levelek közt esetleg megbúvó csigák, rovarok is előkerülnek - ezek ugyanis a hideg vizes mosásnál könnyen rajtamaradhatnak, a levélre tapadva.

Aki tart attól, hogy a fövő káposztának kellemetlen, erős szaga szétárad a lakásban, az a káposztaétel tetejére fövés közben tegyen egy-két szelet kenyeret – tanácsolja Pelle Józsefné szakácskönyvíró. Így a kenyér beszívja a kellemetlen szagot, majd az étel elkészülte után kidobható.

Patikaszernek is bevált

Házi receptek minden betegségre című könyvében Franziska von Au azokat a természetes gyógymódokat gyűjtötte össze, amelyeket a nagyszüleink még jól ismertek és alkalmaztak. Ő fogfájásra ajánlja a kelkáposzta friss, sodrófával kissé összetört leveleiből készült borogatást.

Palócföldön derékfájásra javasolják a megpuhított, nedvekben gazdag leveleket. Illetve furunkulusra tett "dunsztkötés" részeként alkalmazzák.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

Az átmenetileg megnövekvő gomoly- és fátyolfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, déli szelet élénk, helyenként erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 25 fok között várható. Késő estére általában 12 és 17 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra