Kapuzárás: hattyúdal vagy nyitány?

A kapuzárási pánik nem korlátozódik csak a férfiakra, nőknél ugyanúgy előfordulhat. Az kétségtelen, hogy a két nemnél eltérő sajátosságokban mutatkozik meg.

A férfi – talajvesztés, kitörés

A férfit hatalommal, teljesítménnyel mérik. E tekintetben radikális változások következnek be negyven év felett. A produktív szakmákat megvizsgálva láthatjuk, az alkotás évei huszonöt és negyvenéves kor közé esnek, attól kezdve a férfiak kreativitása hanyatlani kezd. Igen sok férfi jut negyven után arra a felismerésre, hogy ha addig nem vitte semmire, azután sem fogja már, hiába erőlködik, nem tudja felülmúlni saját korábbi színvonalát.

A munkában elinduló eróziót erősítik a családi helyzetben bekövetkezett változások. A gyerekek már felnőttek, visszabeszélnek, lázadnak, megtépázzák apai tekintélyét. Az anyák általában titkos szövetséget kötnek a gyerekekkel, s az apák úgy érzik, távolodnak gyermekeiktől. A nők a házasság során egyre nagyobb hatalomra és önállósságra tesznek szert, egyre inkább ők határozzák meg a család életét. Kezdetben a férjük szövetségesei, már csak a gyermekek fegyelmezése miatt is, ám idővel kikezdik a férji tekintélyt, mert a szemükben a férfi fokozatosan elértéktelenedik. Mindketten látják, hogy szertefoszlanak a férfi hatalomról és gazdagságról szőtt álmai.

A felmérések szerint negyvenes-ötvenes éveikre a férjek is, a feleségek is kiábrándulnak a házasságukból, gyakran úgy tekintenek rá, mint egy megbánt döntés következményére. Mindez alapjaiban kérdőjelezi meg a férfi identitását, hiszen minden téren azzal szembesül, hogy megszűnnek korábbi funkciói. Ha végignéz a testén, belenéz a tükörbe, leépülést lát, csökkenő szexuális aktivitással. A férfit rémület és szorongás önti el, szeretné visszaszerezni régi hatalmát, szerepeit, ifjúságát.

E krízisben gyakori kétségbeesett kísérlet a fiatal szerető, az újraházasodás. Az evolúciós kutatások e mozzanatot úgy értelmezik, hogy az érett férfi depressziójának oka a feleség terméketlensége. A férfit ugyanis élete végéig tartó szaporodási programra tervezték, s ahogy felnőnek a gyerekek, beindul az ősi program, a szaporodásé. E felfogásban a feleség mellett maradó férfi evolúciós értelemben vereséget szenved. Ez a vereség a kapuzárási pánik okozta depresszió.

A mindennapokban ezt a férfiak úgy élik meg, hogy egy fiatal nő oldalán, az egzisztenciális előnyök és a nagyobb élettapasztalat miatt újra hatalommal, tekintéllyel bíró emberekké – férfiakká válhatnak. A házasember tesztoszteronszintje folyamatosan csökken, míg az elvált vagy szeretőt tartó férfié ugrásszerűen megnő. Tudjuk, a tesztoszteron fiatalít, erősít, növeli az izomzatot, a potenciát, az önbizalmat, s elmulasztja a depressziót. Tehát a „becsajozás”, a válás a férfi menekülési vagy öngyógyítási kísérlete, haladék.

A nő – fölöslegességérzés

A nők merőben másként viselik ezt az időszakot, de nem jobban. Évtizedeken át a család központját alkották, nevelték a gyerekeket, ők voltak a családi kommunikáció csomópontjai, fontos szerepet töltöttek be az otthonteremtésben, a programok szervezésében, a gyerekek karrierjének építgetésében. És egyszer csak hirtelen "fölöslegessé válnak".

Ahogy egy nő negyvenes lesz, őszülni kezd a haja, megváltozik a teste, elveszti fiatalos vonzerejét, amely evolúciós okokból termékenységében rejlett. A termékenység és a vonzerő megszűntének legbiztosabb jele a menopauza jelentkezése, ami majd’ minden nőt megrémít, mondván: itt az öregség. Sokuk komoly tüneteket él át a hormonok hirtelen csökkenése miatt: hőhullámok, hízás, hajhullás, idegesség, depresszió.

És a nőnek nem nagyon van hova menekülnie. Persze alkalmi kapcsolatokkal ámíthatja még magát, hogy ő még nő, még vonzó, de a változások visszavonhatatlanok. E kor nagy kérdése: továbbfejlődni vagy megrekedni?

Túlélési tanácsok

- Fogadjuk el: annyira vittük, amennyire képesek voltunk.

- Gyászoljuk meg veszteségeinket – és kezdjünk újra élni.

- Tanuljuk meg értékelni eredményeinket.

- Barátkozzunk meg új testünkkel – ezentúl ebben kell élnünk.

- Új életszakaszba lépünk, építsük fel új identitásunkat.

- Tűzzünk ki célokat, keressük életünk értelmét.

- Az élet nem véget ért – csak új felvonás kezdődik.

- Tanuljunk meg gyermekeinkkel felnőttként beszélni.

- Fogalmazzuk újra házasságunkat – rengeteg tartalékunk van.

- Épüljünk, fejlődjünk, ne meneküljünk. Korunk elől nincs hová.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +2 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor. A nyugatias szelet élénk széllökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra