Görcsbe szorító fájdalom

Kiszámíthatatlan alhasi görcsök. A legrosszabbkor lephetnek meg. Bár tudnánk, mi okozza!

Leggyakrabban a napjaink felgyorsult élettempójával összefüggő jelenségek, így a rohanó életforma, a rendszertelen és kapkodó étkezések, a mozgásszegény életmód, a stressz illetve nőknél a menstruáció váltják ki. A görcsök mindennapos problémát jelentenek, jelentkezésük azonban kiszámíthatatlan. E panaszok nem csupán kínozzák az embert, hanem életritmusát is megzavarják, mivel az erős, szűnni nem akaró fájdalom az egész hasra kiterjedhet.

A középkorúak a "leggörcsösebbek"

Egy, a magyar lakosság általános egészségi állapotát feltérképező vizsgálat eredményei szerint a magyarok jelentős része, 12 százaléka szenved különböző hasi görcsöktől. A probléma elsősorban a nőket érinti, ugyanis az ilyen panaszoktól szenvedők 68 százaléka a körükből kerül ki. Leggyakrabban 30 és 50 év között fordulnak elő a funkcionális hasi görcsök, idősebb korban gyakoribbak az organikus görcsök - tudtuk meg dr. Sike Róbert belgyógyász gasztroenterológustól. A hasi fájdalom jellege szerint lehet görcsös, amely rohamszerűen támad és meghatározott ideig tart, illetve állandó, ez utóbbi lehet heves és jelentkezhet krónikusan vagy időszakosan. Gyakran azonban nem lehet élesen elhatárolni ezeket egymástól, mert hol az egyik, hol a másik erősödik fel.

Szervi okok és működési zavarok

A görcsös fájdalom kialakulásának hátterében általában a simaizom

Epekőösszehúzódása áll, amelyet többek között a gyomor- és a bélizomzat valamint a vese és epe betegségei (vesekő, epekő) váltanak ki. Az éles és állandó fájdalom valamilyen hasi katasztrófa (pl. perforáció) kialakulását is jelezheti. Ez utóbbi esetben haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. A görcsös hasi fájdalom az üreges szervek (pl. belek) falának feszülése és a benne lévő simaizom fokozott összehúzódása következtében jön létre. A fali feszülés ingerületet vált ki az arra érzékeny receptorokban, amely az idegpályákon keresztül a gerincvelőbe, majd az agy megfelelő központjába jut, ahol kialakul a görcsös fájdalom érzete.

A görcs lehet organikus (szervi) alapú: ilyenkor a görcs kialakulása szervi okokra vezethető vissza. Az organikus eredetű görcsöt a szerv lumenének hirtelen elzáródása váltja ki, amelynek következtében nem továbbítódik a szervtartalom megfelelően (pl. epe, vese, vékonybél és vastagbél elzáródás esetén). Másik fajtája az ún. funkcionális görcs, amelyet a simaizomzat hirtelen és túlzott összehúzódása okoz, s amelynek hátterében valamely működési zavar áll. Ilyenkor az üreges szerv falának normális mértékű feszüléséből származó ingerület az idegrendszer hibás értelmezése nyomán görcsös fájdalomérzetet vált ki (pl. az irritábilis bélszindróma esetén).

A tünetek enyhítése nem pótolhatja az orvosi kezelést

A kétféle görcs csillapítása eltérő módon történhet: míg az organikus görcs gyógyszeres kezeléssel vagy sebészi beavatkozással megszüntethető, addig a funkcionális görcs kiváltó oka nehezen határozható meg, ezért kezelése is nehezebb.

A különböző hasi görcsök kezelésében központi szerephez jutnak a görcsoldók. A különböző hatásmechanizmusú görcsoldó készítmények döntően a funkcionális eredetű görcsök oldására használatosak, de tüneti kezelésként a probléma végső megoldásáig szervi okok esetén is alkalmazzák őket. Fontos hangsúlyozni, hogy míg a fájdalomcsillapítók a fájdalom tünetét szüntetik meg, addig a görcsoldó szerek megakadályozzák, illetve megelőzik az izmok görcsös összehúzódását.

A legtöbb beteg a görcsök jelentkezésekor először a gyógyszerészéhez, majd háziorvosához, végül szakorvosához fordul problémáival. Az ideális görcsoldó a betegek szerint gyorsan és tartósan hat, kevés a mellékhatása, ott hat, ahol kell, jó íze van, de legalábbis könnyen lenyelhető és recept nélkül kapható. A tünetek csillapítása mellett azonban a házi- vagy szakorvossal való konzultáció sem maradhat el, hogy a görcsök kiváltó okaira fény derüljön. Hosszan tartó, vagy hirtelen támadó, heveny fájdalom esetén (amely valamilyen hasi katasztrófa, perforáció stb. jele lehet) azonnali orvosi vizsgálatra van szükség.

Hasznos tanácsok

A nyugodt, kapkodás nélküli, kényelmes körülmények között történő étkezés mindenkinek jót tesz, segít elkerülni a stresszes tüneteket. Bizonyos ételek hasi görcsöket okozhatnak, de nem minden szervezet egyformán reagál ezekre. Néhány gyümölcs és zöldségféle (például a káposzta, a bab, a hagyma, a szilva, a körte) puffadást okoz, mely görccsé fokozódhat. Érdemes egyénenként megfigyelni, mely ételek okoznak ilyen kellemetlenséget. Az érzékeny gyomrúaknak tanácsosabb inkább többször kisebb mennyiséget enni. Fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, amelyből nem hiányozhatnak a tejtermékek, például a sajt és a joghurt sem.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Dipankrin reklámvideó (X)
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +10 °C
Minimum: -2 °C

A Nyugat-Dunántúlon egész nap derült idő valószínű, másutt viszont erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, de a legtöbb helyen így is többórás napsütésre lehet számítani. Ez alól az északkeleti megyék lehet kivétel, ott tartósabb lehet a felhőzet. Csapadék nem valószínű. A Dunától keletre megélénkül, a Tiszántúlon olykor meg is erősödik az északi szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 13 fok között valószínű. Hidegfronti hatásokkal kell számolni az arra érzékenyeknek, lesz viszont sok napsütés, ami segíti a D-vitamin termelődését.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra