Ételünk: életünk

Az evés központi szerepet játszik életünkben, hiszen alapvető feltétele. De ha már minden gondolatunk az evés körül forog, az kóros. Az evészavarok egyértelműen a modern kor betegségei, és minden esetben lelki okok állnak a hátterében.

A mai társadalom egyrészt a folyamatos, mértéktelen fogyasztásra ösztönöz, másrészt olyan szépségideált alakított ki, ami a karcsúságot emeli piedesztálra. Soha nem volt még ennyire központi kérdés az emberi test – véli Dr. Túry Ferenc pszichiáter. A társadalmi tényezők mellett genetikai és biológiai okok is előidézhetik az evészavarokat, de minden esetben lelki problémák is vannak a háttérben: családi vagy egyéb konfliktusok, a szexualitással kapcsolatos rossz élmények, szorongások.

Ezek egyértelműen pszichés betegségek, tehát pszichiátriai kezelést igényelnek. A betegeket ehelyett sokszor belgyógyászati rendeléseken vizsgálják, pedig ott már csak a betegség következményeit, a kialakult egészségkárosodásokat lehet orvosolni.

Ide nekem a fél hűtőt!

Az elhízás éppúgy lehet evészavar eredménye, mint a kóros soványság. A magyar lakosság 20 százaléka elhízott, és köztük nem kevesen vannak olyanok, akik falási rohamaikat okolhatják a pluszkilókért. Sokan az evéssel valamit kompenzálnak: magánéleti problémák, munkahelyi stressz miatt esznek, vagy evéssel helyettesítik az életükből hiányzó ingereket, élményeket. A falási roham legsúlyosabb esete az, amikor a beteg az éjszaka közepén felkel, és kirámolja a fél hűtőt. Ez ritka, a legtöbbször a falási rohamok összekötődnek a normális étkezéssel.

Sokan nem tekintik kórosnak, ha néha jól "bezabálnak", hiszen az evés társadalmilag elfogadott: senki és semmi nem tiltja, nem is ellenzi. Míg az alkohol-, cigaretta- vagy drogfüggőket megvetik, addig a "nagyevőkre" nem néznek ferde szemmel. Sőt a férfiak nemritkán még büszkék is mértéktelen dőzsölésükre.

Függőséget okoz

Nem véletlen, hogy ennyire szeretünk enni. Miközben táplálkozunk, boldogsághormonok termelődnek a szervezetünkben. Gyakorlatilag az evés a legegyszerűbb módja a napi frusztrációk leküzdésének. Bizonyos élelmiszerek egyenesen függőséget okozhatnak, olyan nagy az élvezeti értékük. Ilyenek a finomított szénhidrátok és a finomított cukrok. Ezek olyan mértékben viszik fel a vércukorszintet, hogy az hatalmas élmény.

Ha már kialakult a függőség a finomított szénhidrátok vagy az édességek iránt, akkor úgy érdemes leszokni róla, mintha a cigarettázás hagynánk abba, azzal a különbséggel, hogy a cigarettára soha nem szabad visszatérni, a cukrokat, liszteket pedig később is lehet fogyasztani, csak mértékkel. De kezdetben érdemes huzamosabb ideig egyáltalán nem enni ilyesmit.

Helyette találjunk valami más elfoglaltságot, amiben örömünket leljük. Már az is jó, ha sétálunk, biciklizünk, úszunk vagy kocogunk. Már kevés mozgás is boldogsághormonokat szabadít fel a szervezetünkben.

Hogyan együnk jól?

Enni jó, és semmi szükség arra, hogy megfosszuk magunkat az evés örömétől. Az viszont már egyáltalán nem mindegy, mit, mennyit és hogyan eszünk. "Az evés alapvetően kétféleképpen nyújthat élményt: vagy úgy, hogy telezabáljuk magunkat, vagy pedig úgy, hogy nagyon gusztusosan elkészített ételeket eszünk, kis mennyiségben" – mondja dr. Tóth Tamás obezitológus. Ne a mennyiség, hanem a minőség legyen a fontos az étkezéseknél. Az embernél körülbelül 20 perc alatt jelentkezik a jóllakottság érzése: akkor is, ha ez alatt megeszik egy fél disznót, és akkor is, ha lassan, kis adag ételt eszik.

Az obezitológus azt tanácsolja, hogy az ebéd legyen a főétkezés, ami élményt ad, és kellemesen eltelít. Ilyenkor több fogást is elfogyaszthatunk. A legjobb, ha kényelmesen, nyugodt körülmények között, nem rohanva. Persze a reggeliről sem szabad megfeledkezni, legyen olyan, ami lendületet ad, és amitől energikusan kezdhetjük a napot. Mindenképpen legyen benne szénhidrát, de a finomított szénhidrátok helyett válasszuk inkább a teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket, se túl keveset, se túl sokat.

Az sem baj, ha mindennap ugyanazt esszük, hiszen az emberek általában jól viselik a monoreggeliket. Az ebéd viszont legyen változatos. Vacsorára lehetőleg alacsony kalóriatartalmú ételeket együnk. Ilyenkor helyezzük a hangsúlyt az egészséges táplálkozásra: együnk zöldségeket, salátákat. Ha este nem eszünk sokat, reggel garantáltan éhesek leszünk, így nem fogjuk kihagyni a reggelit sem.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +3 °C

A felhős tájakon is szakadozik a felhőzet, és általában sok napsütés valószínű a gomolyfelhő-képződés mellett. Helyenként - nagyobb eséllyel nyugaton és északkeleten - valószínű zápor. Az északnyugati szelet a délnyugati és északkeleti tájak kivételével élénk széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 16 fok között valószínű. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Napközben kettős fronthatás okozhat kellemetlen tüneteket az időjárásra érzékenyek körében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra