Érintésben az erő

Svéd-, kötőszöveti, gyógy-, mézes, talp-, csonthártya-, jumeiho, siacu és még számtalan masszázsfajta szolgál a szervezet harmonikus működésének fenntartására. Honnan ered, hogyan hat az emberi érintés csodás, gyógyító ereje?

Már az antik világban is sokrétű volt a masszázs alkalmazása. A nagy újraéledés a XIX. században következett be, napjainkban pedig számtalan masszázsfajta létezik, és a természetgyógyászok szerint szinte nincs olyan probléma, amelyre ne jelenthetne megoldást ez az ősi tudás.

Hogyan hat?

Nyugtat, ellazít – a test, a lélek és a szellem ellazulásának biztos jele, amikor a páciens elszunnyad masszázs közben. Ezt az elernyesztő hatást nevezik pszichoszedatív effektusnak, ez a gyógyító érintés egyik legjelentősebb eredménye. Vannak persze erőteljes masszázsfajták is, amikor megdolgozzák az izomzatot, és néhol fájdalmat okoznak.

Serkenti a keringést – egy alapos átgyúrás során akár az ötszörösére is növekedhet a felületi és a mélyen fekvő szövetek vérellátása, ezzel a sejtek oxigén- és tápanyagellátása is növekszik. Sőt a célzott érintés a nyirokrendszer működését is támogatja, fokozza a méregtelenítő hatást, hiszen a pangó nyirokfolyadék egy idő után koncentráltan tárolja a méreganyagokat. A vér- és nyirokkeringés élénkülését vazális effektusnak hívjuk, ez a kiegyensúlyozott immunműködés alapja.

Enyhíti az izomfájdalmakat – a gyulladásból és sérülésből eredő izomfájdalmak kivételével a fájdalom megszüntetésére is megoldás a masszázs, mégpedig az erősebb, gyúró jellegű, kissé kellemetlenebb fajta. Ha ugyanis az idegek az eredeti fájdalomnál erősebbet közvetítenek az agynak, a „kapuőr-elmélet” alapján a nagyobb mennyiségű érzékszervi hatásra már nem képes reagálni az idegrendszer, így az eredeti fájdalom nem jelentkezik. A fájdalomcsillapításban szerepe van annak is, hogy a szervezet az érintés hatására oxitocint is előállít, amit a test saját fájdalomcsillapítójának is neveznek.

Összehangolja a szervek működését – a XX. század első évtizedeiben Head és McKenzie felfedezte, hogy a belső szervek megbetegedéseinél egyes bőrfelületi zónák érzékennyé válnak, sőt tónusfokozódás is jelentkezik. Ezt először diagnosztizálásra használták, de később megfigyelték, hogy a folyamat visszafelé is működik, vagyis a zónák ingerlésével képesek hatni a belső szervekre. Ez az úgynevezett szegmentális effektus, mellyel a bőrön át erősíthető a gyengén működő szerv, vagy fékezhető a túlműködő. A reflexzóna- és a kötőszöveti masszázs ezen az elven alapul.

A legismertebb típusok

Svédmasszázs - valamennyi európai masszázs alapja a svédmasszázs. Alapfogásai: simítás, gyúrás, dörzsölés, rezegtetés, ezek váltogatásával érhető el a szervezet felfrissülése, a stressz oldása. Frissít és karban tartja az izmokat.

Gyógymasszázs - orvosi utasításra végzett kezelés, a gyógyításban, a rehabilitációban van szerepe. Célja a mozgékonyság, a vitalitás visszaszerzése, a keringés serkentése, a fájdalom csökkentése. Főleg mozgásszervi problémák kezelésére, műtétek utáni rehabilitációban alkalmazzák.

Thai masszázs - speciális mozgatások sorából áll, az energiacsatornákra hat, de átdolgozza az izmokat, ízületeket is. Az általában másfél órás masszázs bonyolult koreográfiája oldja az energetikai és fizikai blokkokat, ellazít, és aktivizálja az öngyógyító folyamatokat. A test, lélek, szellem harmonizálására, betegségmegelőzésre ideális.

Nyirokmasszázs - célja, hogy a felgyülemlett nyirokfolyadék megindításával tisztítsa a szervezetet, segítse a salakanyagok ürülését. A kötőszövetre gyakorolt lágy fogások megszüntetik a szöveti nyirokpangást, a méreganyagok az érpályába kerülnek, majd a vérből a májon, a vesén keresztül kiválasztódnak. Tisztítókúrák kiegészítője, a helyreállítja a sav-bázis egyensúlyt.

Siacu masszázs - különleges módszer, mely az energiapályák mentén tenyér- vagy ujjnyomással – akupresszúrával – hozza mozgásba az energiát. A fizikai hatáson túl a lelki és szellemi harmónia visszaállítása az elsődleges célja. Krónikus betegségek, lelki eredetű problémák, szorongásos depresszió kiegészítő kezelésére alkalmas.

Jumeiho - ez a masszázs több természetgyógyászati módszer ötvözete. A test aszimmetriájában keresi az energiablokkok okát, és masszázzsal, akupresszúrával, manuálterápiával állítja vissza a szimmetriát. Az órás kezelés ruhában, szivacson történik, mozgásszervi, belgyógyászati panaszok esetén hatásos. Jó keringésjavító, immunerősítő.

Ellenjavallat

A legtöbb masszázsfajtának nincs káros mellékhatása, de aki szakképzetlenül masszíroz, bizony képes károkat okozni. Fontos tehát jól képzett masszőrt választani, aki tisztában van tevékenysége következményeivel, és fölsorolja, mikor tilos masszíroztatni:

– mélyvénás trombózis,

– veszélyeztetett terhesség, néha a várandósság első időszaka,

– rosszindulatú daganat,

– nyaki nyirokcsomó-duzzanat,

– magas láz,

– fertőző betegség esetén.

Jó tudni azt is, hogy

- a felhasznált illóolajok allergiás reakciót válthatnak ki,

- a reflexmasszázs hatására belobbanhatnak addig stagnáló betegségek.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

A fátyol- és átmenetileg megnövekvő gomolyfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, déli szelet élénk, a nyugati országrészben erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon helyenként viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 24 fok között várható. Késő estére általában 12 és 17 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra