Csípős barátunk: a csalán

Joggal feltételezhetjük, hogy olyan növényről van szó, melyet mindenki ismer, ha másért nem, valamilyen kellemetlen élmény okán, mely a növény speciális szőreivel (az úgynevezett csalánszőrökkel) való találkozás során történt.

Ezeknek a növény levelein elhelyezkedő szőröknek a fala mész-, csúcsi része kovatartalmú, s bőrrel való érintkezésre működésbe lép a fecskendőmechanizmus. Ennek nyomán a csalánszőrben lévő ingerlő, égető fájdalmat okozó anyagok (acetil-kolin, hisztamin, hangyasav) a bőrbe hatolnak, s kellemetlen égető, viszkető, fájó tüneteket okoznak. Mit tehetünk, ha mégis "összetűzésbe" kerültünk a csalánnal? A megoldást szintén a növényvilág adhatja, mert a csaláncsípés legjobb ellenszere a sóska levelével való bedörzsölés, sóskafajok pedig szinte mindenütt élnek.

A kellemetlen hatások mellett a csalán nemcsak a legközönségesebb gyomfajaink egyike, hanem ősidők óta ismert, és sokoldalúan alkalmazott gyógynövény is. A csalán (tudományos néven Urtica dioica) a csalánfélék családjába tartozó, általában kétlaki (azaz külön porzós és külön termős egyedekkel rendelkező) évelő faj. Szára el nem ágazó, négyélű. Levelei keresztben átellenes állásúak, szíves-tojásdadok, vagy lándzsásak, a levél éle durván fűrészes. Leveleit és szárait a speciális csalánszőrök mellett még serteszőrök is borítják. Virágai egyszerűek, kicsik, a virágtakarót zöld lepellevelek alkotják. Virágzására májustól októberig számíthatunk, a termősek egymagvú, sárgás, ún. makkocskák. A csalán Eurázsia növényzetében szinte mindenütt jelen van, a hazai flóra egyik legközönségesebb, főleg a nedvesebb területeken, erdei vágásokban, parlagokon, utak mentén fordul elő. Jelenléte egyben jelzésértékű is, mert a nitrogénben viszonylag dús talajt kedveli.

A növény és az ember kapcsolatának múltjára régészeti leletek is utalnak, ugyanis bronzkori sírokból csalánból készült halotti leplek maradványai kerültek elő. A történelemkönyvek őrzik azt a tényt is, hogy a csalánszövetet - pótlandó az értékesebb anyagból készült szöveteket - az első világháború idején a központi hatalmak kato-náinak egyenruhájához is felhasználták. A görög időkben már feljegyzett gyógynövényként ismert, hiszen külsőleg kígyóharapás és skorpiócsípések, belsőleg pedig egyes mérgezések (bürök) gyógyítására használták. A melegebb égtájról származó római légiósok a hidegebb, északi tájakon csalánlevelekkel ostorozták magukat (ezt a módszert nevezték urtikációnak), a sorozatos csaláncsípésektől a bőr valóban fel is melegedett. Az urtikáció a későbbiekben már különböző ízületi és köszvényes tünetek enyhítésére szolgáló eljárás lett.

Mit tudunk ma a csalán hatásairól, s igazolható hatóanyagairól? Gyógyhatásról elsősorban a növény levele ismert, ez tehát a legfontosabb drog. A levelek igen gazdagok színanyagokban (klorofillokban, karotinoidokban), vitaminokban (főként a vízoldható B-, C- és K-vitaminok), flavonoidokban (kvercetin), triterpénekben, ugyanakkor fehérje- és ásványianyag-tartalmuk sem jelentéktelen. Figyelemreméltó az a tény is, hogy egyes állatfajok (pl. a kacsák) számára az összevágott fiatal csalán igen kedvelt tavaszi csemege.

A XII. században élt svájci Szent Hildegárd - akinek sok feljegyzése, "gyógynövényreceptje" maradt fenn - a főtt csalánt bénulásos tünetek kezelésére alkalmazta. A csalán boros kivonatát tüdőpanaszok enyhítésére használta, mindig reggeli után fogyasztva. Melius Juhász Péter (1578) feljegyzése szerint a csalánt kólikában, székrekedéskor, sebek fertőtlenítésre, vesetisztítóként használták. Ma elsősorban a csalánlevelek vizelethajtó hatását tartjuk számon, s ha az orvos másként nem rendeli, napi három-négy alkalommal fogyaszthatunk egy-egy csésze frissen készült teát. Ehhez általában három-négy teáskanál porított drogot adjunk másfél deci forró vízhez, majd 10 perc állás után fogyaszthatjuk. Forgalmaznak csalánlevél-tartalmú gyógyhatású készítményt is, melyet elsősorban tavaszi, kúraszerűen történő alkalmazásra szántak. Ekkor a vízhajtó és anyagcsere-fokozó hatás a szervezet tavaszi megújulását igen kedvezően segítheti, a tavaszi fáradtság ellen szintén jó hatású. Ugyanilyen készítmény alkalmas lehet reumás és köszvényes megbetegedések kiegészítő kezelésére. A csalánkezelés vagy a kúra kerülendő terhes nőknél, szoptató anyáknál, még akkor is, ha egyes feljegyzések szerint a tejelválasztás serkentésére is alkalmaztak valamikor csalánkúrát. Az újabban végzett felmérések szerint pl. egyes mediterrán országokban kiterjedten alkalmazzák magas vérnyomás vagy/és cukorbetegség tüneteinek enyhítésére is. Tudományos vizsgálatok utalnak arra is, hogy a csalán egyes komponensei lassítják a prosztata megnagyobbodását, pontosabban a hatás több komponensű, kedvezően befolyásolja a hormonanyagcserét, továbbá kimutatható bizonyos immunserkentő és gyulladáscsökkentő hatás is.

Újabban - s nagyon helyesen - levélzöldségként is alkalmazzák, hiszen éppen a kora tavaszi, vitaminhiányos időszakban segíthet a szervezet ellátásában, ráadásul a csalánleves, vagy éppen a csalánfőzelék, a párolt csalán új színnel gazdagíthatja étrendünket. X.évf./9.sz.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +4 °C

Általában többórás napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett, melyekből elszórtan, hazánk északnyugati kétharmadán valószínű zápor, néhol zivatar is kialakulhat. A Dunántúlon az északnyugati, az északkeleti megyékben a délnyugati szél megélénkül, Sopronnál és a Fertőnél, valamint záporok, zivatarok nyomán is megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra az előrejelzések szerint napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra