C-vitaminnal a napsugárzás veszélyei ellen

A szemünk egészségéről könnyű elfeledkezni, különösen nyáron, pedig az erős napfény rengeteget árt a látásunknak! Szerencsére, ha megfelelő mennyiségű C-vitamin jut a szervezetünkbe, egyenletesen elosztva egész napra, akkor a szemünket is védhetjük ezzel!

A szemünk nyáron talán a szokásosnál is nagyobb terhelésnek van kitéve, hiszen a folyamatos, erős napfény hatására káros anyagok keletkezhetnek benne - akárcsak a bőrünkben. És bár a bőrünket megvédhetjük a sugárzástól fényvédő krémek használatával, ezeket lehetetlen a szemükön alkalmazni. Éppen ezért, inkább a "belső védelemről" kell gondoskodni - a gondosan kiválasztott napszemüveg mellett.

A "mindentudónak" is becézett C-vitamin szemgyógyító, szemvédő tulajdonságairól keveset lehet hallani, hisz a hangsúly inkább ezen anyag immunerősítő hatásán van. Ám a C-vitamin a szemünket is védi: a megfelelő kollagénszintézis a szaruhártya egészségéhez is fontos, az erek rugalmasságát pedig a szemben lévő apró kapillárisoknak is meg kell őrizni.

Kutatások bizonyítják, hogy a megfelelő C-vitamin bevitel védi a szemet a szürkehályogtól és a makuladegenerációtól. Mi sem bizonyítja jobban, hogy a szemünknek is szüksége van a C-vitaminra, mint az, hogy a szem üvegtestében (a szemgolyó fehéres-átlátszó részében) 25-ször, a retinában pedig akár százszor nagyobb lehet a C-vitamin koncentrációja, mint a vérben! A nyári hónapokban a C-vitamin segíthet ártalmatlanítani a káros napsugarakat, így azok nem károsítják a szemlencsék érzékeny fehérjéit, meggátolva az érzékeny proteinek (pl. szemlencse-proteinek) károsodását.

Nyáron a szemünk - mivel többet tartózkodunk a szabadban, gyakrabban megyünk strandra, uszodába - a fertőzéseknek is jobban ki van téve, így a C-vitamin ezeket is segíthet megelőzni, a gyógyulás idejét pedig lerövidítheti.

Nem csak arra kell azonban ügyelni, hogy megfelelő mennyiségű C-vitamin jusson a szervezetünkbe! Mivel vízben oldható vitaminról van szó, a felesleg, ami nem került be a sejtekbe, egyszerűen kiürül - ráadásul, minél nagyobb dózisban vesszük be egyszerre a C-vitamint, annál kevesebb hasznosul belőle, és annál több távozik (feleslegesen) a vizelettel.

Éppen ezért, egyszerre csak kisebb mennyiségeket vigyünk be a szervezetünkbe a C-vitaminból, ám ezt naponta többször is tegyük meg. Igaz, hogy a nyári hónapokban sok olyan zöldség és gyümölcs áll a rendelkezésünkre, melyek C-vitaminban gazdagok, ám egy jó minőségű vitaminkészítmény legalább olyan hatékony és praktikus lehet!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +3 °C

Délelőtt nagyrészt közepesen vagy erősen felhős idő várható, majd délutánra egyre nagyobb területen szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. Az ország délnyugati és középső harmadán zártabb maradhat a felhőtakaró, ott valószínű a legkevesebb napsütés. Elszórtan - főként hazánk északnyugati kétharmadán - valószínű kisebb eső, zápor, néhol zivatar sem kizárt. A Dunántúlon az északnyugati, az északkeleti megyékben a délnyugati szél megélénkül, helyenként - záporok, zivatarok nyomán is - megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 17 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra