Búcsú a hormonoktól

Az intő jelek közé tartoznak a hőhullámok, a depresszió, a koncentrálási és memóriazavarok, az éjszakai izzadás, a gyakori vizelési inger, a fáradtság, az álmatlanság, a fájdalmak és súlynövekedés, főleg deréktájon.

A változókor nem tabu többé. Számos sztár kezd őszintén vallani arról, hogy őt is elérték a kellemetlen tünetek. Ezeket a tüneteket mind a hormonszint esése okozza, ennek hatására a termékenység is megszűnik. Megfelelő táplálkozással, rendszeres testmozgással és a stressz lehetőség szerinti csökkentésével enyhíteni lehet a panaszokat. A következő ötletek is segítségünkre lehetnek.

Vezessen naplót a hőhullámokról

A hőhullám a bőrben található vérlemezkék hirtelen tágulásának az eredménye, amely során nagyon kellemetlen meleg érzés indul el a mellkastól a nyakon át az arc irányába. Segíthet, ha dokumentálja az ilyen eseteket abból a szempontból, hogy milyen ételeket fogyasztott előttük, és milyen hangulatban volt, amikor történtek. Így meg lehet állapítani, milyen körülmények között érkezik a hullám, mit érdemes elkerülni.

Jót tesz a hormonpótlás?

A pótlás segít kezelni a hőhullámokat és az éjjeli izzadást, enyhíti az álmatlanságot, és csökkenti a csontritkulás veszélyét. Kis mértékben növeli viszont a mellrák és a vérrögök kialakulásának kockázatát. Hatvanéves kor alatt több előnye van, mint hátránya, de alternatív megoldásokkal is lehet próbálkozni.

Hormontartalmú ételek

Már kifejlesztettek olyan növényeket, amelyek ösztrogént tartalmaznak. A tejtermékeket is érdemes felváltani szójával. A csicseriborsó, a száraz-, a vörös- és a vajbab pedig szintén gazdagok ebben a hormonban. A káposzta, kelkáposzta, brokkoli, fokhagyma és a lenmag is hatásos.

Óvja csontjait

A menopauzát követő lassú csontritkulás megelőzhető megfelelő mennyiségű kalcium, magnézium, D-vitamin és cink bevitelével. A tejtermékekben található a legtöbb kalcium (egy pohár joghurt fedezi az ajánlott napi mennyiség egyötödét), ahhoz azonban, hogy tökéletesen felszívódjon, D-vitaminra van szükség, amelyet a napsütés juttat a szervezetbe. Magnézium a mogyoróban, a teljes kiőrlésű készítményekben és a leveszöldségekben található. A hús, a tejtermékek, a teljes kiőrlésű készítmények és a magvak gazdagok cinkben, amely segíti a csontképződést.

Gyógynövények

Sok gyógynövény tartalmaz ösztrogént, ezt azonban a nők felének szervezete nem tudja feldogozni. Próbáljon ki néhány ilyen készítményt, de ha nem tapasztal javulást, három hónap elteltével fejezze be. Szedésükről mindig tájékoztassa háziorvosát. A barátcserjéről állítják, hogy egyensúlyban tartja a hormonháztartást azzal, hogy stimulálja az agyalapi mirigyet, így akadályozza meg a hőhullámokat és az izzadást.

Egy kis alkohol

A vörösbor védelmet nyújt a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, és csökkenti a gyomorrák és az Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét.

Séta a stressz ellen

Egy nyolc évig tartó amerikai kutatás szerint azok a nők, akik hetente legalább ötször negyven percet sétáltak, kevésbé voltak depressziósak és stresszesek, mint inaktívabb társaik. Ennek az lehet az oka, hogy a gyaloglás serkenti az agyban a boldogságért felelős endorfin nevű hormon termelődését.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor, északnyugaton esetleg zivatar is lehet. A nyugatias szelet az északi megyékben kísérhetik élénk, erős, záporok, zivatarok környékén esetleg viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Továbbra is változékony marad az időjárás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra